Гости с пренощуване

• 21 505
  • 416
  •   1
Отговори
# 90
Коронният номер беше като му писне от гостито, тайно да ходи да си легне.
Едните ми баба и дядо са били нещо подобно, с разликата че жената самоинициативно си ги е канила и им е шетала, а той не бил особено очарован и отивал да спи Smile

# 91
Едните ми баба и дядо са били нещо подобно, с разликата че жената самоинициативно си ги е канила и им е шетала, а той не бил особено очарован и отивал да спи Smile
Как пък има такива жени! Joy

# 92
  • SF
Аз се изумявам понякога като чета за някои “приятелки”, роднини или свекърви, които така се натрапват и самопоканват. Наистина в 21 век още ли?
Преди е било различно, хората и по съседски са си ходили на гости, без предупреждение. Радвам се, че тези времена са зад гърба ни.

Абе не е точно така... Вчера писах по темата, че има хора, които много усмихнато обясняват, че няма проблем и ще се радват, но истината е, че не умеят да общуват с гости и като им се вържеш, се оказваш в центъра на някакво напрежение и неудобство.
Дори и тук, в София, имам познати, които си купиха ново жилище и уж все канят, но някак не можем да си напаснем времето. Всъщност увъртането е от тяхна страна. Иначе много обичала да кани гости, да готви за приятели, много, ама много обичала.

Преди е било различно, защото не е имало толкова много атракции навън. Дори и срещите за йога или разходка в парка не са били много популярни и част от културата ни. Не говоря за майките с количките, които задължително са излизали на разходки. Въпрос на чест е било да направиш домашен кекс и друг сладкиш и да поканиш гости на кафе. Задължително се предлага и някакъв аперитив.

# 93
Баба ми се е славела като голяма почитателка на събиранията и банкетите, а също така и като разтропана и работлива. Но все пак се отнася за епоха, в която е било въпрос на чест жените да участват наравно с мъжете в обществения живот и дори да ги надминават Simple Smile

# 94
Баба ми се е славела като голяма почитателка на събиранията и банкетите, а също така и като разтропана и работлива. Но все пак се отнася за епоха, в която е било въпрос на чест жените да участват наравно с мъжете в обществения живот и дори да ги надминават Simple Smile
Свеки, също се славеше като кулинарка, гостите разправяха, че при нея стават най хубавите банкети. Joy

# 95
И аз съм от неможещите да спят по чужди домове, когато се е налагало, се чувствам страшно напрегнато. Винаги гледам да го избегна, ако ще през нощта да пътувам наобратно. Освен това съм страшно гнуслива и ми е трудно да ползвам бани и тоалетни в чужд дом. И също така не искам да се спи в моя дом. Точно така, както споменаха някои,  не мога да съм спокойна някой да се мотае наоколо. Моят дом е мястото, в което искам да се чувствам, че правя каквото си искам, ако ще и това да е цял ден да си с вдигнати крака пред тв. Не обичам да се съобразявам какво гостът иска (не иска) да гледа, какво му е интересно, уморявам се от поддържането на разговори. Също обичам да спя до късно и това някой да ми защъка в 7 сутринта из бани, тоалетни, кухни, ще ме подлуди. Иначе на гости обичам да ходя (или да се дойде у нас), но само за деня/вечерта и после всеки по къщите.

# 96
От цялата тема, става ясно, че българинът се е цивилизовал и е далеч от соца и роднини, хубави хора на дивана от Павликени.

# 97
Миналата година бях от другата страна - пътувах по работа в чужбина и моя близка приятелка настоя да остана в дома й за няколко дни. Ами беше си мъчение, но знаех, че ще я обидя много, ако откажа. Живели сме двете заедно и беше прекрасно, но тогава и двете бяхме свободни и без ангажименти. В случая обаче вече имаше съпруг и дете, малка къща и огромно куче, което се скъса да повръща. Наговорихме се с нея, беше приятно да се видим след 4 години, но определено щеше да ми е по-добре вечер да си лягам някъде на спокойствие.

# 98
Нямам проблем с оставането на гости,стига да не е повече 2-3 вечери и то ако ми са много близки приятели.
Но до сега който е спал в нас,е било за 1 вечер.
Изключвам приятеля ми,не го слагам в графата "гости", и 6 човека са спали в апартамента ми,но беше само за 1 вечер и то на 31 дек.-1 януари. Станахме и те ми казаха "ще пием по едно кафе и ще се прибираме" А,апартамента ми е голям,преспокоино можеше да останат още 1 вечер в нас за да не се качват по колите с махмурлук.
Живи и здрави се прибраха.Приятелят ми,ми е разказвал как на един бъдни вечер и коледа се е наложило да спи на хотел,защото дошли сестра му,мъжът й ,и 3-те им деца и нямало място за него.

# 99
Изобщо не съм склонна да идват гости с преспиване. Никога не знам дали няма на другия ден да не съм добре и само гости трябват в такъв ден.

# 100
  • пустинята Гоби
У едната ми баба беше хан - всякакви роднини и близки ходеха у тях без предупреждение постоянно, защото живееха в центъра и тоя да си остави торбите, оня да иде до тоалетната. Баба ми винаги беше готова някой да й се натресе. Моите родители също бяха отворени за гости, включително и с преспиване. Изобщо беше си нормално едно време да дойде някой у нас, включително и без предупреждение и да преспи. Аз не помня да сме спали у техни приятели, с изключение на един път, когато ходихме на планина и спахме при курсовия ръководител от университета на баща ми, който живееше в планинско градче Flushed .

Вкъщи сравнително често идват гости с преспиване, най-близките ми роднини живеят в чужбина и като се прибират спят в нас. Не ми пречат, даже ми помагат и често им натрисам децата Trollface . И приятели се случва да нощуват, но рядко, на година, две веднъж. Като цяло обичам гости, но напоследък рядко каним, може би 5-6 пъти в годината.

# 101
От цялата тема, става ясно, че българинът се е цивилизовал и е далеч от соца и роднини, хубави хора на дивана от Павликени.
Какво се опитваш да намекнеш, че ходенето на гости е соц отживелица и признак на изостаналост ли? Първото което, гостуването е традиционно за нашето общество много преди посочения от теб период и причината, поради която днес не се практикува толкова, няма нищо общо с който и да било социален строй, а с хроничната липса на време.
Второ, белегът на цивилизация е съвсем друг.

# 102
  • SF
Предполагам, че тези от нас, които живеят в морските градове, близо до летище, болници, университети, са по-често посещавани от тези, които са в отдалечени градчета, в които няма наоколо туризъм или някакъв друг значим обект.
Или ако тръгна за Плевен, ще е планирано и обмислено. Няма нужда да търся приятели, при които да преспивам.
Сега за празниците пътувахме в чужбина и тръгнахме много рано сутринта. Да, но наша приятелка живее и тръгва от Пловдив, а други две са от Варна. Момичето от Пловдив преспа при нейни близки и остави там колата си. А тези от Варна ги взехме директно от автогарата, защото имат нощен транспорт. Така че, понякога се случва да помогнем на близък и да преспи, въпреки неудобствата, че ще стане много рано, ще ползва гаража, стаята, хладилника... Но това са епизодични случаи и обикновено няма как иначе.
Идването на гости без предварителна уговорка, макар и само за по едно кафе, в ерата на смартфоните с приложенията, според мене от повече от 20 години вече не се практикува. Нямаме никакво основание да се разкарваме, да платим за паркиране и да установим, че домакинът не е вкъщи и е излязал само до парка или само до магазина. Голяма минавка е за гостите и такива изненади май вече никой не си причинява.

# 103
  • София
Защо си мислиш, че е различно.
Със съседите ни в САЩ ( американци между впрочем), точно така си ходихме. Сега имаме къща край морето. със съседите ни от ляво и от дясно сме така ( а до преди две години ни бяха напълно непознати хора).
Брат ми живее в затворен комплекс, със съседите си по същия начин са. Приятели са в един от топ комплексите в София ( по същия начин са, но там го отдавам, че не са българи)
Е, как, за съвременната изучена българка готвенето е някакъв неизразим ужас и робство. Затова се раждат бисери как парите за ядене вкъщи и почерпка на заведение били едни и същи...
Излиза, че българите в чужбина са по-гостолюбни и/или просто имате повече площ. Тук кой ти предвижда стая за гости...

Последна редакция: пн, 13 май 2024, 12:28 от Cuckoo

# 104
  • Sofia
... причината, поради която днес не се практикува толкова, няма нищо общо с който и да било социален строй, а с хроничната липса на време.
Аз време имам, ама гости не щЪ.

Затова се раждат бисери как парите за ядене вкъщи и почерпка на заведение били едни и същи...
Не са едни и същи. Да си сготвя вкъщи, ми излиза двойно по-скъпо, отколкото да ям навън, защото продуктите, които използвам у дома, са възможно най-качествените на пазара.

Общи условия

Активация на акаунт