Отговори
# 435
  • София
Е, как да е двойна разликата... Невъзможно е това, хаха. 😉

Ще видим нататък как ще се развият нещата. Не мисля, че Островът ще последва Сървайвър, защото има сериозен хайп към момента. Докато при Сървайвър беше точно обратното, много критики.
Ако задържи това ниво ще е много добре даже като за нов сезон.
А и Островът стана доста популярен в социалните мрежи, защото най-накрая от bTV прозряха, че трябва да се рекламира там и да се качва повече съдържание (инстаграм, тик ток, ютюб е ясен) там.

# 436
Естествено, тези рейтинги за на база под 1000 души в страната. И не представляват реална гледаемост.
А и всеки знае, че ГАРБ работят с БТВ (и в тв рейтингите винаги БТВ е първо, а в радиостанциите Енджой или БТВ радио), НИЛСЕН работят с НОВА ТВ и обикновено те дават първо място на Нова и каналите на Диема, а от радиостанциите дават най-много проценти на радиа от тяхната група.. . Веселина, Витоша...

# 437
  • България
Скрит текст:
Ами общо взето НОВА размазва bTV за съжаление.
Игри на волята има спад от 1 пункт спрямо премиерните си два епизода, а явно при Островът има спад спрямо премиерния си епизод в понеделник, защото се знае, че конкретно и само за понеделник са били наравно.
Още веднъж да кажа, че това са усреднени резултати за цялата седмица от всичките си излъчвания. Т.е. среден рейтинг на ИВ от 6 седмични епизода и среден рейтинг на Островът от 4 седмични епизода. Не най-силния и най-слабия ден, а средното за седмицата.И това отново ще се повторя за кой ли път е класическия рейтинг, 'тотал рейтинга' а не шеъра (пазарен дял от общо гледащите за конкретен час) от който телевизиите се интересуват много повече. Шеъра рядко се публикува и вижда.
Може би трябва да се абонирам за Гарб и да си плащам и ще получавам всичко ама не ми се дават пари.

Огромен спад за Гласът на България, които от ТОП-а се сриват. Не го гледам и не ме интересува, просто споделям.

Бягство към победата 2 със слаб старт, а все пак е премиерна седмица. Жалко.

Стани богат ако продължава така сигурно ще им е последен сезон, защото за това предаване си има бюджет и разходи. Но пък може и да си го държат за престиж, то вече не можеш да им хванеш спатиите на телевизиите.
Последните години е тотален хаос. Рейтингови предавания се спират, такива с ниски рейтинги се подновяват, общо взето е манджа с грозде. Собственици се сменят, различни концепции, лутат се общо взето, защото мина златния за телевизиите период.

Телевизиите все повече и повече ще са настигани от Ютюб (аз за това пиша от 2 години) и според мен до 5-7 години, Ютюб ще задмине телевизиите, които ще трябва тотално да си променят концепциите и начина по който правят дадено шоу ако не искат да станат динозаври като вестниците...

Не ме и учудва. Например аз преди 3-4 години по време на ковид следях Гласът на България, но отдавна се изчерпа. От години нямат добра селекция участници. Самият формат набляга твърде много на реакциите на журито, а не толкова на цялостното изпълнение и на певеца. Музикалните формати в световен мащаб не прогресират. Бяха модерни преди 20 години. В България спряха да са актуални преди 10 години. Няма човек, излязъл от ГнБ скоро време, който да е станал известен и да е направил кариера. Даже не си спомням кой спечели предишната година. Състезанието е много нагласено.

Игри на волята не следя, но масово младите хора (18-25-годишни) и тези в тредс (18-35-годишни) следят това. Тези, които следим Островът сме една идея по-малко.

# 438
  • София
Гарб работят с всички и са единствените признати така да се каже. И всички телевизии в момента ги ползват.
Нилсена бяха ТОП и публикуваха и шеъра, но се махнаха за мое голямо съжаление.

Дидо, да видях го това ама не го качвам, защото там дават само най-даваното предаване за конкретния канал, а не някакъв топ или от всички предавания, което е тъпо. Не ме интересува по Тянков ТВ какво е на 1 място и т.н. Мисля, че ме разбираш...

Иначе не знам защо се получават тези разминавания, питай Гарб. Grinning
По тази логика ако бяха публикували за Островът можеше да е с 6 или 7 рейтинг.

Мери, не е точно така, защото по този начин се вреди на шоуто и телевизията.
Ако наистина харесваш Островът повече поне си пусни в реално време на bTV да си стои, пък дори и да не го гледаш.

Аз си имам оправдание, защото на запис ми е по-лесно със записките и статистиките, а и няма реклами.
А и аз си гледам на запис от доста години, всички знаят. Навремето се включвах в реално време в темите за ИВ, защото беше голяма лудница и шоу ама вече и това го няма и спрях.

# 439
  • Другата България
Скрит текст:
Гарб работят с всички и са единствените признати така да се каже. И всички телевизии в момента ги ползват.
Нилсена бяха ТОП и публикуваха и шеъра, но се махнаха за мое голямо съжаление.

Дидо, да видях го това ама не го качвам, защото там дават само най-даваното предаване за конкретния канал, а не някакъв топ или от всички предавания, което е тъпо. Не ме интересува по Тянков ТВ какво е на 1 място и т.н. Мисля, че ме разбираш...

Мери, не е точно така, защото по този начин се вреди на шоуто и телевизията.
Ако наистина харесваш Островът повече поне си пусни в реално време на bTV да си стои, пък дори и да не го гледаш.

Аз си имам оправдание, защото на запис ми е по-лесно със записките и статистиките, а и няма реклами.
А и аз си гледам на запис от доста години, всички знаят. Навремето се включвах в реално време в темите за ИВ, защото беше голяма лудница и шоу ама вече и това го няма и спрях.
Blush Аз гледам Островът, не ИВ. И почти винаги го започвам след 20:30, именно за да избегна рекламите. Но например мъжът ми гледа ИВ, по същото време на другия ТВ върви ИВ, и няма как да го накарам да пусне БТВ /да си стои/ само заради някакъв рейтинг, несериозно е това. После ако му остане време, си връща Островът. И повечето хора са така, поне от тези, които аз познавам.
Както вече писах, именно пренаситеността с формати води до изкривяване на въпросните рейтинги, и няма как да са реални. Има хора, които пък едновременно гледат - как става не знам, на рекламите цъкат от един на друг канал. Колко схващат какво се случва е друг въпрос, но това също вероятно дава отражение върху реалната пийпълметрия.

# 440
  • София
Моето обяснение е, едното е за група 4+, а другия (по високия за ИВ) е например 15-49г (или нещо подобно).
Инак конкретно за епизода от понеделник (16.09) по неофициални данни от цифровите оператори в реално време са го гледали приблизително по равно (с леко предимство на игрите), но после на т.нар "гледане със закъснение", т.е на запис следващите дни доста повече (с 30-40%) са гледали игрите

# 441
  • София
Ааа, добре, така става, Мери. Simple Smile

Да, разбира се, съгласен съм, че не са истински реална представителна извадка на 100%, защото не се отчитат много фактори, но така работи тази система просто, иначе няма как чисто физически да разбереш аджеба колко наистина българи гледат даден формат. Или филм или сериал.

Но все пак е някаква показателна извадка, защото дава определени насоки и според мен могат да се правят генерални изводи, защото така работи социологията. 1000 човека и математиката казвала, че дали ще са 1000 или 10 000 / 50 000 усреднените резултати като пропорции и разлики ще се запазят.

За мен и анкетите са представителни, особено ако чукнат 100 човека, в по-малка степен разбира се, но се видя особено покрай Ергенът 2 (и казуса Елена или Валерия, който взриви интернета) имаше куп анкети навсякъде. Тук в Бг мама, в Ютюб на две места (два канала) и във Фейсбук.
Тук бяха гласували грубо около 700 човека, във фейсбук около 1000 и в ютюб няколко хиляди и резултатите навсякъде бяха в полза на Елена, като горе-долу едни и същи разлики/пропорции.
За Игри на волята е същото. Нашите анкети не се различават от тези във Фейсбук, има разлики но минимални и никога няма големи, кардинални разминавания.

# 442
3 пункта разлика е много добре. Напомням, че сравняваме първи с шести сезон.
Между другото тази година ИВ са много зле откъм енгейджмънт в създаденото от потребители съдържание или иначе казано - публикациите, които не са от профила на участник или официалната страница, са нищожно малко. Почти няма мемета, няма отделни публикации във Фейсбук или Тредс. Не го очаквах.

# 443
  • София
Да, ИВ още със сезон 5 започнаха да слизат надолу а този сезон това ще е много по-силно изразено, защото няма и кой знае колко интересни персонажи. Да не кажа хич. Пълно е с топ атлети ама не и с интересни образи.
Коментарите във фейсбук са паднали с над 50% което показателно.
Няма как да наблъскаш еднотипни спортисти, които даже и се познават и всеки иска да е герой и да търсиш 'съдържание'
Един герой за да изпъкне трябва да има доста по-обикновени хора около него.

Дидо,
Да, сега проверих.
Това което аз съм публикувал е за 18-64 години, а онова от фейсбук страницата е за 4+ години. Ето откъде идва разликата.
Аз не мога да разбера защо ги слагат и децата и то на толкова малка възраст. Какво пък те разбират. То и 'сънчо' вече няма. :/

# 444
съгласен съм, че не са истински реална представителна извадка на 100%, защото не се отчитат много фактори, но така работи тази система просто, иначе няма как чисто физически да разбереш аджеба колко наистина българи гледат даден формат.
Ники Николов в Надкаст каза, че това са устройства към няколко стотин телевизора в страната, дори няма и 1000 телевизора. Каква извадка е това от 6.5 млн души в страната?
Извадка ще е, ако  кабелните оператори, чрез технологията на интерактивната ТВ дават данни от всяко едно устройство с IPTV кои канали са най-гледани. На мен ми е любопитно да видя дори вкъщи каква ми е разбивката. Примерно утре, на 1 окт. да мога да си видя за месец септември колко часа от моето устройство е гледано БТВ, колко БНТ и т.н., някаква си класацийка, статистика. В света на толкова напреднали технологии, няма как операторите да не могат да вадят такива рейтинги и съответно да ги дават на рекламните и пийпълметричните агенции.

Повече от 10 години БТВ работеше само с ГАРБ, а Нова ТВ само с Нилсен. Към днешна дата (2024 г.) не знам как е. Но много пъти съм гледал рейтинги, особено на радиостанции. И винаги когато изследването е на ГАРБ, първото място се заема от станция на БТВ Радио Груп (най-често Енджой), а в тв рейтингите - БТВ. И обратно ... при Нилсен - радио Веселина и съответно Нова ТВ. Веднага след челната тройка телевизии на четвърто място винаги - Диема фемили.  Всички вие помните, как като тръгне някое риалити или мине неделята на изборите.. на следващия ден и двете телевизии в централната емисия казват как са били най-гледани (eдните според ГАРБ, другите според Нилсен). Същото и на 1 януари.. коя тв била най-гледаната в новогодишната нощ... Ставаха за смях с тези тупания в гърдите.

# 445
  • София
Така го е казал Ники Николов, не приемай всичко за 100% истина. Просто генерализира в бъризната.
1000 приемника са, това се знае.
И си е представително.
Нилсен вече го няма. Преди пусках рейтингите от тяхната страница, защото беше по-детайлно, сега има само Гарб и всички телевизии ползват Гарб. И както се вижда отново лидер е Нова и то почти всяка седмица си е така...

# 446
Статистиката за каквото и да било не се прави между всички хора от страната, а се генерира т.нар. представителна извадка, има си разбира се и стохастична грешка. Гадна и сложна наука е статистиката Simple Smile

Въпросът е, че към 2024 година и всички нови масови начини за употреба на ТВ съдържание, тази извадка отдавна вече не е представителна.

# 447
Така го е казал Ники Николов, не приемай всичко за 100% истина. Просто генерализира в бъризната.
1000 приемника са, това се знае.
Е хубаво. И 1000 да са? На фона на 6.5 млн души население? Пълен смях. А колко абонати има на А1, Виваком, Булсатком и т.н., да дават данни всяка седмица... това е вече истинската картина. Само тези с аналогова кабелна и с ефирна тв не влизат в статистиката.
Скрит текст:
Абсолютно същото смятам и за проучванията за изборите? Всеки път 1000 респонденти, ама 300 от тях казали, че няма да гласуват най-вероятно и те ни дават разбивката на останалите 700, които със сигурност казали, че ще гласуват. Е от поне 5 милиона избиратели какво са 700 души? И после се чудим защо нито бяха забелязали Величие, нито преди 2 години познаха победата на ПП, нито преди това на ИТН.

# 448
Тази вечер се загледах в "Познай коя е тази песен". Не беше зле, хареса ми.
Теодор Койчинов в Ку-ку бенд ли е вече или само за формата са го поканили? Много го харесвам още от първия Мюзик айдъл.
И Нора ли е там или греша?

# 449
Гледах 5 мин. от "Коя е тази песен", не разпознаха Money Money Money на АББА. Смятай...

А Теодор Койчинов, да.. Още от Мюзик айдъл го помня, после беше водещ на сутрешния блок в някое радио, мисля, че Фреш, но да не бъркам. Радиостанции с тупалки не слушам.

Успях да изгледам с леко закъснение "Колко ми даваш?"  Участваше Гого от "Игри на волята". От 22.50 мин. нататък. Гъмов и Маца не го разпознаха, явно не са гледали ИВ. И му дадоха доста повече години от ... на колкото е. Изкараха го дърт. Но и се издъниха на всеки един от жокерите.  Не разпознаха и годината, в която е създадена Barby Girl на Aqua (1997), рождената година на Гого.

При един друг младеж, нито разпознаха на колко години е Карлос Насар (като помощ, за да познаят кой набор е този, който е в играта, понеже били раждани в една и съща година), нито разпознаха от коя година е песента Boulevard of broken dreams на GreenDay (2004), всеки път казват различна година, изгърмяха всички жокери и загубиха сума ти пари.

Общи условия

Активация на акаунт