Хитринки за всякакъв случай 39

• 46 205
  • 735
  •   1
Отговори
# 585
Пералнята се чисти поне 2 пъти в годината със специален препарат за чистене на перални. Преди се занимаваше с майка ми, а сега аз. Тя се занимаваше с прането на този член от семейството ми. С него не мога да изляза на глава. Неговото мислене е най-правилното.
Благодаря за помощта. Изобщо няма да го питам и събирам всичко, което е за пране и го хвърлям в пералнята. Да вдига скандали и да ме обижда. Така правеше и с горката ми майка. Няма да трая миризлив и и гнусен човек в дома ми. Обичам чистотата и се опитвам да поддържам някаква долу-горе чистота, колкото мога.

Последна редакция: вт, 03 сеп 2024, 16:58 от Анонимен_7

# 586
Това е кофти ситуация.

# 587
  • София
Всякакви семейни ситуации има, така че няма да коментирам навиците на човека!
Факт е, че днешните перални перат с много малко вода!
Веднъж пуснах на ММ работните дрехи с които беше косил на вилата на програма около 2 часа и половина. Като отворих пералнята, всички дрехи смърдяха на бензин. Оттогава дрехите с които е косил с бензиновата коса първо нощуват на балкона, после ги накисвам в леген със сода за хляб,и чак след това ги пускам в пералнята като добавям оцет! И оцета и содата за хляб абсорбират и премахват миризми, но си е занимавка!

# 588
Няма как да ти се усмърди пералнята ако переш на дълга програма, с висока температура, с допълнителни изплаквания и хубав препарат. Освен ако не е много скапана някоя.

И да, едно предпране без прах и със студена вода също ще помогне. Студената вода добре отмива потта.

Може би пералнята е била пълна с въпросните дрехи, ама препълнена и съответно водата не ги е намокрила, не ги е накиснала съответно и изпрала, те са си останали все така мръсни. Случи ми се веднъж, но дрехите не бяха силно замърсени. Като ги извадих миризмата преди прането, въобще липсваща, беше доста осезаема, и се изнанадах. Оказа се, че само леко се намокрили, което е активирало миризмата на пот и т.н. Но след като  ги пуснах на две перални, всичко се оправи. Не съм чистила нищо.
Друг случай на миризлива пералня -  когато прането се забрави вътре часове наред. Мирише на вкиснало и буквално трябва да се преизпере наново за дълго  на най-висок градус. И накрая - след пране люка се затвори плътно. А колкото повече се използват и течни продукти за пране, толкова повече се мирише в тези случаи 🤪
П.с. между другото сега се сетих - прала съм такива дрехи, само веднъж, но наистина смятах че сдали багажа - без омекотител и без силно ухаещ прах  (не използвам такива, а само обикновени почти без аромат прахове) бяха 1/3 от капацитета на пералнята и не съм прала на повече от 40 градуса - заради тяхна специфика. Изпраха се без следа от аромат и мръсно на програма за час и половина.

Последна редакция: вт, 03 сеп 2024, 19:10 от Vicky_P

# 589
Скрит текст:
Използвам прерарат Savex за цветно пране и Galgon 4in1.
А дънките му не мога да ги пера на 60 градуса. Ще се свият и избледнеят.
Скрит текст:
Нямам програма за допълнително изплакване. Стара е пералнята. Beko WML 50821. А мога ли в частта на отделението за предпране да сложа пак течен перилен препарат Savex?
Благодаря за отговорите. С този мъжки член много се карам за едно от тези неща. Един път му събрах всички дрехи за пране и после  какъв скандал ми вдигна. Изказа се, че харча ток и вода и дрехите му не са били толкова мръсни. И за утре какво щял да облече за работа.
[/spoiler]
Почти всички дънките имат еластан. Ако и тези на роднината имат, и на 90 градуса да ги изпереш, не се свиват. Опитвано многократно с няколко чифта дънки, които ми бяха малко големи, а пък точно тогава не можех да си намеря шивач и експериментирах. Grinning

# 590
  • На брега на реката
Да споделя, една хитринка за печене на чушки.

Обвих тавата и решетката с фолио, като на решетката го продупчих с молив. Вярно играчка е, но ми отне 5 мин и е еднократно.
Сложих тавата на ниво 4, а решетката с чушките на ниво 5.
Изпекох 7 кг.чушки за час и половина на грил с вентилатор , 250 градуса за по 10 мин от всяка страна. Чушките бяха избушени.
Много съм доволна от резултата,  а и тава, решетка и фурна са чисти.

Фурната е BOSCH HBG675BS1/B6.

Извинявам се, но не се сетих да снимам преди да ги използвам.
Скрит текст:

# 591
  • Sofia
7кг/и повече/ ги пека директно върху керамичните котлони за около 1/2ч.
Пускам и 4-те на мах.

# 592
  • На брега на реката
Моите са индукция, Доли и няма как, иначе плота ми е със сдвояеми зони и мога да обединя четирите котлона.
Другото, което отчетох като полза е, че не се суетя около тях, а си настройвам таймера и  като свирне ги обръщам или изваждам!
То и аз на село ги пека наведнъж на печка на дърва, но и това би било полезно някому.

# 593
Имам молци в кухненския шкаф. Как да се справя с тях ?

# 594
Няма друг начин, освен да се открие източникът. Вади се всичко и се чисти. Най-вероятно са се нагнездили в някой пакет брашно.

# 595
Буквално трябва да погледнеш във всеки пакет.
Аз така развъдих с пресно обелени и прибрани орехи.
Не откриеш ли откъде излизат и да унищожиш всички ще е един кръговрат, няма спасение.

# 596
Погледни си подправките. Червения пипер много ги привлича.

# 597
От години си държа червения пипер в хладилника, защото им е любимо място иначе

# 598
Аз пък да споделя моя трик за по-бързо и лесно сушене на обувки. През зимата ботите на детето след прекаран половин ден на училище, много се навлажняваха отвътре, та веднъж ми хрумна да ги напълня с някакви стари парчета от тениски /трикотажни/ .Резултатът беше забележителен, парцалите поеха влагата, а ботите бяха сухи.
През последната седмица изпрах 2 чифта маратонки на ръка и пробвах същия метод, изсъхнаха много бързо и то без да съм ги изнасяла на тераса.

# 599
Аз пък да споделя моя трик за по-бързо и лесно сушене на обувки. През зимата ботите на детето след прекаран половин ден на училище, много се навлажняваха отвътре, та веднъж ми хрумна да ги напълня с някакви стари парчета от тениски /трикотажни/ .Резултатът беше забележителен, парцалите поеха влагата, а ботите бяха сухи.
През последната седмица изпрах 2 чифта маратонки на ръка и пробвах същия метод, изсъхнаха много бързо и то без да съм ги изнасяла на тераса.
Благодаря за трика. През зимата доста се мокрят ботушите ни и на следващия ден трябва да ги обуем пак.

Общи условия

Активация на акаунт