Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...6

• 52 302
  • 763
  •   2
Отговори
# 390
D! VA, колко трябваше да стигне феритинът, за да има осезаема разлика в състоянието?
Интересно ми е и какво мислят другите от темата за нивата на феритин, наистина ли оптималния за доста хора е над 100ng/ml?

# 391
D! VA, колко трябваше да стигне феритинът, за да има осезаема разлика в състоянието?
Интересно ми е и какво мислят другите от темата за нивата на феритин, наистина ли оптималния за доста хора е над 100ng/ml?
Моят беше стигнал 30 и се чувствах супер. Не знам колко кила Сорбифер трябва да изпия, за да стане 100 😁

# 392
Хората са го измислили вече колко трябва да е феритина. Поне 80 μg/l

Източник
https://www.oatext.com/iron-deficiency-without-anemia-common-imp … ected.php#Article

# 393
Мисля края на м. август да направя контролно изследване на вит. Д. И аз съм с нисък хемоглобин и желязо. Два месеца пих сорбифер, но го замених с фероцел, който пия също втори месец. Отделно приемам ФК, В12, ям доста яйца, месо, червено цвекло, моркови. Последно ХГБ беше 120, желязото 6 umol/l. Вит. Д 25 ng/mol, по 15 000 приемам всеки ден с вит. К.

# 394
Подкрепям горните мнения. Иначе и аз съм в групата с нисък феритин и прием на Сорбифер и ниски стойности на витамините Д и Б12. След месец ще пусна контролни, да видим.

# 395
Здравейте! Бременна съм в 3-ти месец. Мога ли да приемам някакви поддържащи дози витамин Д? И каква доза е безопасна за мен? Миналата есен бях със сериозен дефицит и чести настинки. Малко преди да забременея си вдигнах стойностите в горните граници. Притеснява ме да не паднат стойностите, тъй като го спрях откакто съм бременна. А децата , като започнат училище ще започнат да носят вируси вкъщи.

# 396
Здравейте. Знаете, че стандартно педиатрите изписват на бебетата по 1 капка вигантол до към годинка и после решават да го спират, което за мен е смешно. Аз давах по 2 капки на бебето си на своя глава, като мисля, че и това не е достатъчно, а сега над година след като лекарката каза да го спираме, че фонтанелата се била затворила...какво да правя, искам да продължа да му давам. Особено есента дали мога дори да увелича на 3 капки?

# 397
Според вас, при тези стойности на вит. Д, 3000 единици на спрея Бетър Ю, достатъчни ли са? Лекарката ми каза 1 месец по 1 впръскване и после още 1 месец през ден. А като чета темата, ми се струва, че това е недостатъчно

# 398
Биби, аз пия по 5000 iu, според Денис това е ок.
Лилиум, лекарите само за фонтанелата ли мислят? Че нали това дете сега расте? Давай смело както си решила.

# 399
Фрида благодаря ти Hug Почвам го тогава, че не ми се иска пак да стигна до дефицит и да се разболявам често точно сега.

# 400
Абсолютно недостатъчно. Желателно е да се приема и к2.

Прочетете по-назад в темата и ще видите какви дози са препоръчителни за дефицит.

Аз в момента не съм с дефицит и приемам по 12 000 iu витамин Д + 100 mcg K2.

Благодаря. Аз все много се опасявам да не предозирам с вит.Д, защото нещо се наплаших от това.

# 401
При мен забелязах, че венците ми не са така "отдръпнати" и зачервени. Розови са. Скоро ще отида и зъбният камък да почистят и се надявам да е още по-добре положението.

# 402
  • в моя гьол
Идвам да се похваля. Април месец попаднах на темата и изчетох де що имаше писано и в старите теми. Не съм и предполагала, че хроничната умора, мозъчната мъгла, липсата на концентрация, нежеланието за каквато и да е физическа активност могат да се дължат на това. Все съм си мислила, че това е от възрастта, наднорменото тегло и купчината заболявания, които си нося. Пък и кой да ти каже. Лекар до сега не ми е изследвал нивата на каквито и да е витамини и минерали. На своя глава си направих изследвания на де що се сетя. Изсипах една кола пари, обаче поне си видях дефицитите. А те се оказаха точно Витамин Д и Б12, всичко останало ми е в норма.
Взех си спрей на Бетер Ю -един с  витамин Д 3000 IU и другия, комбиниран с К2 3000 IU. Взех си и спрей Б12 1200 IU.
От Витамин Д приемам по 8000 IU дневно. По две впръсквания и от двата спрея. Така ми беше удобно, а и сякаш ме достраша да надвиша тази доза, макар че в темата се коментират ударни дози по 15000.
След два месеца прием, реших да пусна контролни изследвания и о, чудо - влезнала съм в норма. Сега, може би трябваше да направя по-голяма пауза преди изследванията, но бях спряла само за 3 дни приема, защото ми свършиха спрейчетата и реших да изследвам контролно. Продължавам с приема на същите дози и след още 2-3 месеца смятам да ги спра за 10-15 дни и отново да посетя лабораторията.
Чувствам се отново жива, момичета и момчета! Сутрин се събуждам отпочинала, не съм като парцал целия ден, имам дори сили да работя в градината, сякаш и мозъчето ми щрака на по-бързи обороти. А преди нямах сила да стана и да ида до тоалетната. С мъка се влачех на работа и връщайки се бях труп в леглото, неспособна да свърша нищо вкъщи.
Благодаря на всички, които споделяте опит, давате съвети и поддържате тази толкова полезна тема.
Показвам ви разликата в резултатите.

# 403
  • Варна
Искам да обърна внимание на спрейчетата на Better For You, които УЖ са по 3000 UI. За мен това е подвеждащо, тъй като на гърба на опаковката пише, че едно впръскване всъщност съдържа само 1000 UI.

# 404
  • Melmak
Да, от червения бетър ю, който е с к2, трябва да пръскате по 3 пъти, за да имате доза 3000 iu.

Нали, браво, че си обръщате внимание! Мисля, че имате още доста да работите над стойностите, не го приемайте като критика. Отлепила сте се от дъното и това е похвално, но не бих ви съветвала да намалявате дозата.

И помислете ако сте пръскала по 1 път от червения бетър ю, значи сте ползвала само 1000 iu.

Общи условия

Активация на акаунт