Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...6

• 51 968
  • 763
  •   1
Отговори
# 495
Нямам дефицит. 31, 8. Защо да не чуя мнения - какво са направили хората, какво са ги посъветвали лекарите! Има страшно различни мнения и сред самите лекари. Наистина съм объркана. Разбира се , ще питам личната си лекарка дали е нужно са пия вит. D при положение, че съм малко над долната граница и ще споделя.

CelesteTT, за последен път се включвам по твой пост - понеже виждам, че си нов потребител, може би не разбираш същността на форумите и дискусиите в тях. Тук не пишат лекари - всеки споделя своята схема на прием на Витамин D, базирана на щателно проучване на наличните данни по въпроса и своите собствени усещания.
Ако някой сляпо следваше лекарските препоръки, които е получил, едва ли щеше да влезе и да пише в темата, в търсене на нова информация.
С подобни нагласи, не мисля, че тази тема е за теб и би ти била от каквато и да е полза. Може би наистина е най-добре да се допиташ до личния си лекар и да спреш да четеш тук. Simple Smile

# 496
Има 6 теми за четене. Не че има лошо някой да сподели на момента, но определено доста неща са споделени в 6 теми. Има информация и на първа страница. Ако пък намирате лекари, на които да се доверите, упражнението е повече от безмислено.

# 497
  • Melmak
Личната лекарка е пенсионерка отдавна, която грам не се актуализира с нищо. Преди десетина години поне вирусните заболявания лекуваше успешно. Тази година се влачих болна месец заради грешно изписано лечение. Добре, че отидох на пулмолог да ме лекува!

Личния лекар не е особено добър източник на информация, особено за такива неща като добавки, витамини, защото не се актуализират.

Те ендокринолозите не се актуализират, какво остава за личните. Герани е имала късмет, че е попаднала.

На майка ми с тежък дефицит й беше изписана нищожна доза витамин д от ендокринолог.

# 498
Нямам дефицит. 31, 8. Защо да не чуя мнения - какво са направили хората, какво са ги посъветвали лекарите! Има страшно различни мнения и сред самите лекари. Наистина съм объркана. Разбира се , ще питам личната си лекарка дали е нужно са пия вит. D при положение, че съм малко над долната граница и ще споделя.
Недей да четеш изследванията както дявола чете евангелието.
И второ мерните единици имат огромно значение.

Горната и долната граница в различните лаборатории са различни. Какво иска твоят ендокринолог да достигнеш като ниво теоретично може да няма общо с референтните стойности от изследването, които му носиш.

Преди да почнеш да ни четеш лекции как се тровим. Се замисли защо ни се налага изобщо да ползваме тази тема.

Би било чудесно, GP/ендокринолог което е в час с последните проучвания, ходи по конференции и желае да лекува пациентите си. Безплатно е да си мечтаем

# 499
  • Варна
Аз също за нищо не бих послушала ЛЛ, освен за някое направление или за нещо бързо и спешно за грип примерно... за витамин D пък изобщо.. най-много 500 единици да предпишат. Резултат 30 си е дефицит както и да се погледне, но да - в темата има толкова за четене и толкова за научаване, ако човек иска и търси. Успех!

# 500
Благодаря за съветите. Личният ми лекар, който е с 40 годишен опит каза, че 31,8 вит. D е в нормата за здрав човек. Дефицит е, когато е под 20. Изобщо не стана въпрос за направление при ендокринолог, когато нямам оплаквания. Ако искам да взимам през зимата Солигама от 1000. В листовката дори пише да се взима по половин таблетка от хора, застрашени от недостиг.

# 501
Моето бебе на година взима доза от 1200 без да има оплаквания през цялата година. Щом смятате , че 1000 ви е достатъчно и то само зимата, добре.

# 502
  • Melmak
Лекар с 30 г. опит е възможно да не е отварял медицинска литература откакто е завършил.

# 503
Благодаря за съветите. Личният ми лекар, който е с 40 годишен опит каза, че 31,8 вит. D е в нормата за здрав човек. Дефицит е, когато е под 20. Изобщо не стана въпрос за направление при ендокринолог, когато нямам оплаквания. Ако искам да взимам през зимата Солигама от 1000. В листовката дори пише да се взима по половин таблетка от хора, застрашени от недостиг.

Може да е в нормата спрямо референтните стойности на лабораториите, но е много много далеч от оптималните стойности. А те се достигат много трудно. С доза 1000 не се покрива и дневната нужда.
Аз и мъжът ми пием по 5000 единици на ден от 2г и още не можем да стигнем оптимални стойности, целим се в 70-90 (при Горна граница 100).

# 504
То, тая лекар с 40 г. опит не е ли вече в пенсия? Това е ЛЛ на 70 год 😯

# 505
# 506
Защо изобщо отговаряте? Да следва съветите на личния си лекар.

# 507
А кой ви каза, че трябва да постигнете такива стойности, ако сте здрави? Наистина се интересувам. Няма логика здрав, млад човек,  да приема витамини и добавки.

Може да е в нормата спрямо референтните стойности на лабораториите, но е много много далеч от оптималните стойности. А те се достигат много трудно. С доза 1000 не се покрива и дневната нужда.
Аз и мъжът ми пием по 5000 единици на ден от 2г и още не можем да стигнем оптимални стойности, целим се в 70-90 (при Горна граница 100).

# 508
Чета изследвания и книги по темата.
Ето например това, на немски е, но мисля, че я има и на английски.

https://www.amazon.de/Gesund-mit-Kraft-Natur-k%C3%B6rpereigenes/ … 1&s=books&sr=1-26

# 509
  • Варна
За жалост живеем в такъв свят, че почти всеки трябва да приема добавки - витамин D e една от тях... магнезий бих казала следващата - тези двете всеки може да ги взема и само ще са от полза.

Общи условия

Активация на акаунт