Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...6

• 51 977
  • 763
  •   2
Отговори
# 570
  • Милано
Благодаря за съветите. Личният ми лекар, който е с 40 годишен опит каза, че 31,8 вит. D е в нормата за здрав човек. Дефицит е, когато е под 20. Изобщо не стана въпрос за направление при ендокринолог, когато нямам оплаквания. Ако искам да взимам през зимата Солигама от 1000. В листовката дори пише да се взима по половин таблетка от хора, застрашени от недостиг.

Може да е в нормата спрямо референтните стойности на лабораториите, но е много много далеч от оптималните стойности. А те се достигат много трудно. С доза 1000 не се покрива и дневната нужда.
Аз и мъжът ми пием по 5000 единици на ден от 2г и още не можем да стигнем оптимални стойности, целим се в 70-90 (при Горна граница 100).
От десет години се опитвам да ги достигна тези стойности(и аз и съпруга ми) и преди седмица видяхме заветната 85(30-100).А кардиолог ми е единствения лекар от който чух:"Браво,чудесен резултат!"Приемахме х 1000 IU на 10 кг тегло.

# 571
Супер че сте го постигнали, браво наистина.
Аз бих вдигнала дозата ако виждам с години че не стига да се вдигне. Сега, на някого може да му звучи като много, но след като очевидно не се усвоява всичкото... то все едно вземате по-малко. Ей това много хора не го схващат, за съжаление и лекари в това число.
От много неща зависи усвояването му но най-елементарното е чревното здраве, а там поне на всички е ясно всеки си има неговите си особености.
Това че някой друг е вдигнал с по-малко - ами браво и на него, но не значи че и на мен ще ми стига по толкова.

# 572
  • Пловдив
Здравейте,

Направих си изследването за вит.Д. В голямата си част беше от любопитство, но и заради постоянна умора и недобър сън. Втори месец приемам вит Д + К2 на Better you. След като изчетох доста от това, което сте писали мисля, че дозата ми е малка и е хубаво да включа и магнезий. Какво бихте ми препоръчали?

Това ми бяха резултатите преди приема на добавки. След протокола 20-15-10 за вит. D и прием на магнезий глицинат по 400 мг на ден, това са ми резултатите от събота.

Скрит текст:

Лабораторията е една и съща, но за няколко месеца са сменени референтните стойности, което доста ме озадачи. Thinking

# 573
  • Melmak
На рамус доверие никакво.

# 574
  • София
И аз съм озадачена от моите резултати, направени в МЦ Медкрос при профилактични прегледи. Знам че максималната норма е 100 ng/ml и се чудя как да разчета и дозирам приема на Vit.D занапред. Целта ми е да държа близо до горна граница.
Витамин D Total (25-OH) 76.1 ng/ml   норма 4,9 - 55,8

# 575
Здравейте, момичета,
При изследване по моя инициатива на вит.Д на дъщеря ми( 17 г) се установи дефицит- 19,3.
Моля Ви препоръчайте ми схема за попълване на дефицита, тъй като личния лекар ми подхвърли една листовка с таблетна форма от 1000 IU и не каза нищо повече. Чета, че е крайно недостатъчен такъв прием дневно и съм объркана. Разбрах, че Better you е добър вариант за прием, но колко едниници? И трябва ли да комбинирам с други витамини за по- добра усвоявмост?
Извинявам се,ако е писано вече.😊

# 576
През три мнения се обсъжда този въпрос..

# 577
През три мнения се обсъжда този въпрос..
Благодаря за полезния коментар!

# 578
Здравейте, след установен дефицит на витамин D започнах да пия 10000 IU на ден+ K2 100 mg+ магнезиев глицинат 300 mg. Бях на тази схема осем  седмици и почивах още две седмици. Искам да си пусна ново изследване на витамин D, за да видя има ли прогрес. Какво друго е хубаво да се пусне заедно с него? Калций?
Благодаря предварително

# 579
Аз си пуснах с витамин D още натрий, калций и магнезий. Иначе съм супер доволна от резултата специално за D - за 9 месеца от 27 съм го вдигнала на 96 Simple Smile

Моля ако има някой запознат какви трябва да са стойностите на натрий, калций и магнезий при прием на 15 000 IU витамин D да коментира тези резултати:

# 580
  • оттам, откъдето започва България
Моите капсули са по 1000 IU и ми е неприятно пиенето на 6 бр. през деня плюс още една капсула магнезий. Вие как ги пиете, на колко пъти?
Имам чувството, че в стомаха ми освен капсули друго няма.

# 581
А защо не си купите капсули с по повече единици витамин Д в тях? Точно по 6к не съм виждала но със сигурност има по 2000 и по 5000 IU така че пак могат да са по-малко на брой. Примерно 3 от 2000 или 1 от 5000 и 1 от 1000 IU и пак няма да са 6 капсули.
Имаше и някакъв течен който беше май по 1000 в капка, ако се сетя ще го сложа тук че съфорумка го хвалеше в някоя друга тема но не помня с точност. Макар че пък и капки не всеки харесва да капе.

# 582
  • Melmak
Има на капки, даже now имат, но на мен лично не ми се занимава.

Иначе и аз подкрепям да си купите капсули с висока доза. Аз имам от 10 000 iu. Има и от 5000, от 2000.

# 583
Вземала съм и на капки, но аз предимно с обяда го приемам и не е най-удобното нещо... Просто сутрин не ям и няма как тогава.

# 584
  • София
Аз си пуснах с витамин D още натрий, калций и магнезий. Иначе съм супер доволна от резултата специално за D -
Скрит текст:
за 9 месеца от 27 съм го вдигнала на 96 Simple Smile

Моля ако има някой запознат какви трябва да са стойностите на натрий, калций и магнезий при прием на 15 000 IU витамин D да коментира тези резултати:

Избутала си доста калций ( от костната с-ма) от по-високата доза вит. Д - включи по-висока доза К2 и намали вит. Д.
Хомоцистеинът е много висок - това носи риск за ССС - включи В12, ФК и В6 - по-високи дози... докато падне хомоцистеинът.
Инсулинът е висок - показва, че си с ИР.
Натрий и магнезий са Ок.

Общи условия

Активация на акаунт