Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 80

• 35 268
  • 773
  •   1
Отговори
# 585
Ами нали пишеш на декларацията от коя фирма точно си взел дивидент, че и за коя година? При проверка ще излезе, че няма такава фирма...
Може да има такава фирма, но да се води на бай Сали от Факултето. Държавата ще има да взема.
А при самото подаване кой проверява дали източникът на доходът е реален? Никой. То няма и как. Попълва се ЕИК на изплатилия дохода, но то не е някакво поле, което автоматично да се връзва с база данни.
Даже не съм сигурен дали навсякъде изискват ЕИК/булстат на източника на дохода.
Декларацията си остава в хартиен вид и не знам да се дигитализира (може да ме поправите, ако греша за последното).
Евентуално, някой ден, при сигнал или когато купувачът се набие на очи, ще тръгнат да ровят по-подробно.

# 586
Реална фирма, близка на човека. Показа един документ, че е платил данък и това беше. Явно има начини, не съм задълбавала. А и НАП толкова и работи. Нищо работа в сравнение, ако купуваш в друга държава в Европа и не си ББ.

# 587
Аз се изморих да качвам данни за растежа на заплатите.
Растът цени. Готви се евро.
Намаляват свободните парцели в близост до метро и транспорт.
2022-та е първата година, в която връщащите се в България са повече от заминаващите.

Скрит текст:
"40 619 души са променили своето обичайно местоживеене от чужбина в България. Около 19 000 от тях са български граждани, които са се завърнали да живеят отново в България през 2022 г. Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Трябва да се отчете, че броят на завърналите се в България надхвърля този на заминалите да живеят в чужбина, които са 13 175 души."
Хмм много интересно защо така хората не ти вярват за тоя ръст на заплатите? Може би защото просто е на хартия, в частния сектор няма такова нещо, ръст на заплатите НЯМА! Колкото и да се опитват да си го изсмучат от пръстите депутатите, хората сами го виждат. Вдигат мин. работна заплата и хоп - статистиката отчита голям ръст. Няма що.

Последна редакция: вт, 04 юни 2024, 17:47 от Чичко_Тревичко

# 588
Ама то частният бизнес си е свинско със зеле и няма начин за някои да има свинско, а за други зеле. И средното е свинско със зеле, тоест вдигнати с еди колко си заплати.

# 589
Заплатите са обявени в Jobs.bg.
Елементарно е да се направи проверка.
Ако не сте доволни от заплатата, защо стоите в тази фирма?
Ето ви малко стара информация за държавната администрация. Вече ги вдигаха със задна дата и то не малко.
Търсят се още 12 000 души. Източник е Министерски съвет.
Това е без допълнителното материално стимулиране. Не мисля, че за него ще излязат таблици.

НАП също изнесоха информация за подадени декларации и суми.
Това са данни извън заплатите. Не е като да няма кой да купува имоти.

# 590
Ами, то и в държавния си е така. И преди споменавах. Има голям дисбаланс не само между сивия сектор (и всички "богати" в него) и светлата икономика, но и между хората на наемния труд, които би следвало да са на приблизително едно ниво.
Мой приятел, учител по физическо с дългогодишен стаж, заедно с допълнителни часове, проекти и т.н. си докарва към 5 хил. лв., пенсията е отделно.
Проверяващата ми от Инспекцията по труда се оказа, че получава 1300 лв. чисто по инфорамация отпреди няколко месеца.
По критериите на форума тя сама си е виновна, щото не се е преквалифицирала, останала е да живее в провинцията, бля-бля.
Ами не. Достатъчно си беше квалифицирана жената, нито се държа арогантно, нито е искала нещо под масата. Значи такива като нея трябва или да напуснат системата и на тяхно място да дойдат алчни и некадърни или самата тя да стане хиена.

Не знам защо се поддържат такива различия. Всъщност, мисля си, че знам, но съвсем ще размием темата.

Друг е въпросът, че ако някой продава лукзозни стоки или недвиживости би предпочел вместо три милиона работещи със заплата по 2 хил. лв., да има два млн. със заплата по хиляда лв. и 1 млн. със заплата по 4 хил. лв.

# 591
  • София, Bulgaria
Скоро не бях чела сагата богатите са гадове, пропаднали пияници,  бедните горките, неоправдани ... Ама е, на 0001 ме върна в тоталитаризма и фалшивите утопии.
Да се смея ли, да плача ли...Ще се смея!!!
Да смей се , че ако бяхме нормална страна едва ли щяха да позволят на едни хора които нищо не могат да правят , да прибират пари за да препечатват обяви в доста случаи без съгласието на собствениците и да вземат комисионни.
Доста години всеки който нищо друго не можеше да прави ставаше брокер на имоти. Нито образование се искаше за такива, нито някакви курсове. Даже не знам дали и дипломата за средно се изисква за практикуване на такава дейност.
Ама каквито са ни брокерите , такива и инфлуенсърите, тик токърите и всичко така наречени богати които трябва да са ни за пример.
Ужас!
Ама, защо съкратихте списъка от професии и дейности, той е много дълъг...Сигурна съм, че няма такава, където да са бели и добри. Дори и вашата, каквато е да е тя.

# 592
  • София
В защита само ще напиша, че дори за изпълнител на охранителна дейност за 1200лв. заплата се изисква не по-ниско от средно образование плюс преминат успешно курс в институция от системата на професионалното образование и обучение. Това по закон. Значи брокер не може да стане охранител без документ. А охранител може ли да стане брокер?

# 593
Аз за пореден път се убедих, че всеки може да стане брокер.
Ама личните ми драми ще ви ги спестя засега и само ще кажа...
Скрит текст:
Хораааааа,
изповядахме сделката! TadaSob

# 594
  • София, Bulgaria
До преди няколко страници се обясняваше, колко е зле вишето образование в България и как, който не е решил, той не е взел диплома. Така че това не е критерий. Една диплома, никой не го прави добър професионалист в областта си.

# 595
Честито! Да сте щастливи в новия апартамент!

# 596
Аз съм съгласна, че една диплома не те прави специалист в каквото и да е било и висшето образование днес е под всякаква критика.
Но трябва да има някакви регулации при брокерите. Не може да взимат 3% и да вършат толкова малко. При нас даже пречеха. Вадихме някои документи сами накрая и се разкарвахме, плащахме си... А уж от тях се очакваше. Тъпа работа.

# 597
Аз съм съгласна, че една диплома не те прави специалист в каквото и да е било и висшето образование днес е под всякаква критика.
Но трябва да има някакви регулации при брокерите. Не може да взимат 3% и да вършат толкова малко. При нас даже пречеха. Вадихме някои документи сами накрая и се разкарвахме, плащахме си... А уж от тях се очакваше. Тъпа работа.
Аз пък не очаквам от никого, нищо, дори когато си плащам. И не се доверявам. Чета, мисля, консултирам се. Дали е за здравето, имотите, ремонтите на къщите и колите и каквото друго ми е поднесъл живота. Всичко минава през моите ръце. Сега и информацията е огромно количество на един клик разстояние.

# 598
  • Бургас
Mystic, честито! Да сте здрави и щастливи в него дълги години.

И аз изповядах сделката на апартамента, който купих импулсивно на акт 15. Реших да не чакам акт 16, че да мога да го продам в момента, в който минат 2 години.

# 599
dariVale, aз също.
И даже съм разочарована, че съм... разочарована.
Че ги знам какви са масово брокерите и въпреки това пак ни разочароваха.
Ама няма как като плащаме такава сериозна сума да не очакваме поне с документите да си свършат работата и да не губим време по институции, а и да даваме още пари... Замотахме се със сделката заради тях също така.
Айде ще се спра, че пак се ядосвам.

Общи условия

Активация на акаунт