Нарцистична майка!

• 15 178
  • 307
  •   1
Отговори
# 135
Той от нейна страна мачът е свирен, така ще е и толкова. Най-много и още по-зле да стана с годините.
А и ти си тази която иска промяна, а не тя, нея напълно си я устройва да ти трови живота. Тя няма никакъв зор да се променя или поправя, нито пък ще може дори и да се обърка и да поиска.
Навиваш се сама че нейните изпълнения нямат нищо общо с теб и не те засягат. Докато си повярваш, че и отгоре. Ако трябва и на глас си го повтаряй това, но трябва да го повярваш.

# 136
  • София
Мис Каприз, а и другите. Хората в дълги семейни отношения с токсичен, също стават токсични. Аз много съм се чудила за нашите - кой е по-зле. И двамата си живеят в една странна токсична симбиоза. Добре, че покрай заболяването на майка ми са се съсредоточили в себе си и вече не се заяждат с други - демек с мен.

# 137
Ариел, не говоря теоретично, а от личен опит. В момента не съм спряла контакт, но е силно ограничен, и при най-малкия намек за вменяване на вина или вмешателство, режа. Освен това почти нищо не споделям, и добро и лошо. Оперираха ме преди време и тя изобщо не разбра. Помогнаха ми приятели, защото нямах нужда от нейното вайкане и драми. Та така. Там потупване по рамото няма да получите, или признание, така че, от вас си зависи. А роднини и разни други дори не смеят нещо да ми кажат. Излезе ми име на зла кучка Simple Smile. Дали ми пука - не.

# 138
Момичета, съчувствам ви на всички борещи се с такива майки/ родители. Моята динамика е по-различна, но пак сбъркана с влияние и върху 4-мата /2 деца сме/, писала съм тук там и аз. Нямам нарцистична майка уж всеотдайна е, но имам токсични неща в отношенията и с 2-мата.  На вашите години съм и опитвам да си помогна с психолог.  Ако някой му се чете - пример как токсична среда повлиява дълбоко и трудно за откопчване. Май неволно ще използвам и аз темата за отдушник... Водещ е баща ми, но е повлияло отношенията с майка ми.  
Скрит текст:
Днес това като ситуации изби при психолога ми и стигнахме до много изводи. Следва работа фокусирана в това.
От малка бях подложена на вербална агресия, баща ми така тормозеше майка. Невротик, травмиран от дядоми и с комплекси, всичко в нея го дразнеше. Някога поиска развод и ни изтормози сумати време 3-мата, после го оттегли /даже си признал, че искал само да я стресне Close Smiling Imp/ Нарочно ме вкарваше в скандали или ги създаваше чрез мен. Затваряше ме в 1 стая и ме тормози защо тя е направила или купила еди какво си /на висок тон тя да чуе/. Аз в ступор, гълтам си езика, мънкам. Не ме пускаше да изляза, докато не чуе каквото искаше /не знам какво беше, май и той не знае/. Ако не беше доволен от реакцията ми крещеше, аз рева. По 1 час тя е хлопала и ревяла да ме остави на мира. Също ме е наказвал не заради беля или с възпитателна стойност, а пак за да тормози с някакви нелепици, това беше видял от суровия си баща. С годините имаше всякакви вариации. Чувствах се боксова круша м/у 2-ма и спасител на майка, аз й бях по-близка от него. Те не бяха двойка.  С времето май аз още дете но я защитавах, а тя се лепна за мен. Там тръгна нашата емоционална зависимост /прекомерна/. Така и не намери сили да се махне, дори след като заминах студентка. Та имам огромен страх от конфликти и сковавам пред всеки по-наперен от мен, шеф мъж приятелка, случайни хора. Не смея да кажа 1 дума наопаки. Това ме спъва във всичко, елементарни ситуации ми натискат бутони и реагирам силно емоционално или се затварям и трупам гняв, не умея да се боря. Стигнах до бърнаут и друго рядко състояние отключено от стрес.  Те иначе на стари години поомекнаха 1 към друг. Тя всичко е приела и преглътнала, на моменти се играе "щастливото семейство", което аз неприемам. Сега са "заедно загрижени" за мен, задушаващо на моменти. С всеки поотделно имам различен тип пререкания, които все още ме изкарват от равновесие. Не мога да регулирам емоциите си.  
Та, неколкократно като ме усети променена започваше точно тази реакция майка /ние сме прави, ти се промени, психолога е виновен настройва те../. Точно така като Naixi чувства правота да знае всичко, иначе го играе обиденото дете. Споделях ли някоя по-сериозна връзка - месене и натякване баж началник. Като не се поддавах, че аз решавам, както и в други ситуации, се е стигало до истерии  и ревове  /до такава степен, че реагирам през вина и стигах до паник атаки/. Това също си е травма.  Иначе те всички са наред, само аз не съм.  Заради здравето си допуснах известна близост и съм в оплетен кръг. Омекнала съм, сега си давам сметка, че е за сметка на границите ми. Затова знам и потвърждавам, че в късна възраст е адски трудно да изградиш здрави отношения на гърба на счупени. Набитото като модел на поведение от дете стиска като верига.

НО има една важна подробност. От години инстинктът ми крещи, че с тези проблеми не съм готова за дете, че не съм емоционално устойчива да се справя с "роднинския наплив" и дори с дълга връзка не се реших. И по-добре! Избягвам връзки, докато не усетя напредък в самата себе си. Обаче тук 2 от пишещите мисля чакате дете. Трябва да положите всякакви усилия да промените ситуацията си И заради малкото човече. Както казвам иначе много скоро и то ще пострада от тези конфликти и емоционални каши в главите ви. Безотговорно е да го допускате. Писала съм го това сигурна съм. Това е стрес, трупа се, нищо хубаво не следва.   Съвети от психолога - чудесно, но знам че е трудно на действия. Да спреш контакт, и аз това бих казала, но знам как държи страхът от реакцията отсреща и че трудно се прави 1-ва стъпка. Искайте и начини помощ ресурси Как и откъде да тръгнете. Аз имам задача и практически насоки.

Хубав коментар и ти благодаря за това.
И аз от години имам паник атаки, заради майка ми, тогава не мога да Ям а за сън да не говорим. Взимах и силни лекарства за психичното ми разтройства причинено от нея.
Някак колкото по стара ставам аз, толкова по не ми се занимава вече с нея. Моя партньор навсякъде я блокирал и не иска да има нищо общо с нея, което е разбираемо. Тя и него тормозеше по един или друг начин.

На 35 години съм и тя ме кара да с чувствам като на 5. Работя обаче сериозно по себе си и се надявам детето което ще се роди, да го пазя от нея. То да не трябва да се мъчи като мене. Ще направя всичко по силите си, това съм си го обещала!!!!!

# 139
  • София
Всъщност лошото с нарцистичните родители, е че никога не се чувстваме като деца покрай тях. Винаги се чувстваме едни малки възрастни, пораснали ужасно бързо, за да могат да се защитят от вечните атаки на вечно недоволния родител. С нарцисиста се чувстваш вечно сам.

# 140
Роки, благодаря. В много мнения ясно описваш нещата както ги усещам. Токсична симбиоза е точно, за самата промяна също. Цял живот тормозена и жертва и ние като деца също, след години така се завъртяха нещата сякаш позабрави или  прие /от безсилие вероятно/. Отрича всякаква  отговорност у себе си, че се е върнала и стояла в този кошмар с нас. Нямала избор. И това да раснат децата с баща, любимото ми.  Разбирам я ситуацията й е била много тегава, но никога няма да го приема за аргумент. Тя обаче не пада по гръб.  Някак изумена, че може да не я защитавам винаги, доста скачаше насреща ми.  Иначе мисил ме раздава се, но отношението е като към малко дете, което силно ме провокира и стават търкания.
Та токсично/а го определям, колкото иначе да ми е мила. Чух и нещо, че жертвите някой път стават баж егоцентрици / нарцистични, донякъде се връзва, но чувствам вина да си го помисля даже.
Оф, май съм и за невъзможната тема.

Naixi89, интересно това за баба ти. Как успя да игнорираш нея и какво те затруднява да опиташ същото и при майка ти? Питам, защото както ги описа ми звучат сходни като хора и как ги възприемаш.

П.П. пиша това отдавна, накрая сме писали едновременно.

# 141
  • София
Ами това в моят начин за справяне - чета много за нарцистичните хора. Искам да знам всичко за тях, да съм с широко отворени очи, да съм осъзната.

# 142
Роки, благодаря. В много мнения ясно описваш нещата както ги усещам. Токсична симбиоза е точно, за самата промяна също. Цял живот тормозена и жертва и ние като деца също, след години така се завъртяха нещата сякаш позабрави или  прие /от безсилие вероятно/. Отрича всякаква  отговорност у себе си, че се е върнала и стояла в този кошмар с нас. Нямала избор. И това да раснат децата с баща, любимото ми.  Разбирам я ситуацията й е била много тегава, но никога няма да го приема за аргумент. Тя обаче не пада по гръб.  Някак изумена, че може да не я защитавам винаги, доста скачаше насреща ми.  Иначе мисил ме раздава се, но отношението е като към малко дете, което силно ме провокира и стават търкания.
Та токсично/а го определям, колкото иначе да ми е мила. Чух и нещо, че жертвите някой път стават баж егоцентрици / нарцистични, донякъде се връзва, но чувствам вина да си го помисля даже.
Оф, май съм и за невъзможната тема.

Naixi89, интересно това за баба ти. Как успя да игнорираш нея и какво те затруднява да опиташ същото и при майка ти? Питам, защото както ги описа ми звучат сходни като хора и как ги възприемаш.

Ами това е лесно за отговаряне: аз живея в чужбина. Баба ми е в София. Вече е леко дементна но това не и пречи.
Майка ми е повечето време при нея в София (но баба ми не е на легло, така че толкова работа с нея си няма)
Но по една-две седмици се връща в чужбина майка ми и настоява да се виждаме… а и тормоза понякога е по месенджер или по телефон. Но там вече игнорирам. Километрите не са от значение.
Сега ще се връща за 3 седмици пак в чужбина през юли.
Поради това че тя ангажименти няма, си пътува напред назад както и падне. Като си дойде в чужбина, тя си ама неин апартамент. Но иска да се виждаме често (пак казвам, тя нито има работа, нито кой знае колко приятели, нито мъж, така че оставам само аз като занимание)

Ако откажа, почва едно тръшкане и обвиняване и как всички са ме настройвали срещу нея 🤣🤣🤣🤣 всеки път в една и съща схема.

Много съм чела за нарцистичните хора и ми трябваше години за да разбера какво не е в ред с нея. Аз иначе от дете знам че нещо в главата и куца.

# 143
Ами да се тръшка пък, щом я радва. И какво? На бас че го прави защото така получава внимание, ако не я отразиш си мисля че ще й мине набързо Grinning То пък и пред кого, щом няма никой друг там? Е, вероятно ще измисли и пробва нещо друго, ама това е друга тема.
Проблемът е тя, а не ти. Не го забравяй това и не я оставяй да те убеждава в обратното. Докато я оставяш да си постигне нейното, тя защо да не продължава така? За нея си е работеща схема и нея я устройва напълно.

# 144
  • Paris, France
Ох, поне 70% от майките и бабите на моето поколение в България са като вашите. Не са нарцистични, а геронтократични. В България се смяташе за напълно ОК родителите да избират житейския път на децата си и после да им се месят на макс. Моята майка не е точно такава, защото нейната майка беше такава. Когато стане такава ми обяснява, че било, защото имали силни характери.

Обаче и свекървата е подобна. Моят мъж и аз за нищо не натискаме децата, не им се карахме и ги оставяме да правят каквото изберат. Сега едното ми дете ми казва, че не съм строга майка, а тя искала строга майка. Няма оправия.

Моите майка и особено баба вечно ме питаха що нямам приятел, защо се бе женя, защо нямам деца. Повръщаше ми се. Моя приятелка недоволстваше, че майка и само се оплаквала от собствените си болести и не я питала защо не е още женена, защо няма деца. Влачеше майка си навсякъде с нея и даже я заведе да живее в апартамента на приятеля и. Сестра и също живееше в Лондон, не беше женена, нямаше деца, но не взе майката нито за ден.

Naixi89, странно е това с майка ти. Тя е от моето поколение уж. Моята майка е на възрастта на баба ти, живее си, пътува, но не идва да се меси от известно време. Аз не бих и посмъртно се държала с децата ми както майка ти с тебе. Може да и избиват чивиите след смъртта на баща ти. За друго не се сещам.

# 145
Ох, поне 70% от майките и бабите на моето поколение в България са като вашите. Не са нарцистични, а геронтократични. В България се смяташе за напълно ОК родителите да избират житейския път на децата си и после да им се месят на макс. Моята майка не е точно такава, защото нейната майка беше такава. Когато стане такава ми обяснява, че било, защото имали силни характери.

Обаче и свекървата е подобна. Моят мъж и аз за нищо не натискаме децата, не им се карахме и ги оставяме да правят каквото изберат. Сега едното ми дете ми казва, че не съм строга майка, а тя искала строга майка. Няма оправия.

Моите майка и особено баба вечно ме питаха що нямам приятел, защо се бе женя, защо нямам деца. Повръщаше ми се. Моя приятелка недоволстваше, че майка и само се оплаквала от собствените си болести и не я питала защо не е още женена, защо няма деца. Влачеше майка си навсякъде с нея и даже я заведе да живее в апартамента на приятеля и. Сестра и също живееше в Лондон, не беше женена, нямаше деца, но не взе майката нито за ден.

Naixi89, странно е това с майка ти. Тя е от моето поколение уж. Моята майка е на възрастта на баба ти, живее си, пътува, но не идва да се меси от известно време. Аз не бих и посмъртно се държала с децата ми както майка ти с тебе. Може да и избиват чивиите след смъртта на баща ти. За друго не се сещам.

Това донякъде е така, че в България се е смятало напълно ок родителите да се месят в живота на децата си максимално. Но тези времена отдавна ги няма вече. А и аз съм вече на 35 години !!!! Това в никакъв случай не е нормално, както и да го погледнеш.

Мога до утре да пиша и какви ги е вършила в детството ми, колко пердах съм изяла от нея (и то не само един шамар) и други унижения (тя го смята за възпитание, аз го смятам за дресировка). Редовно съм повръщала от страх заради нея. Тя настройваше и баща ми срещу мен, повтарям тя умее да манипулира другите хора. А баща ми нямаше мнение или по точно, от днешна гледна точка искаше спокойствие от нея, защото в противен случай ако той застанеше на моя  страна, тя му крещеше и на него и го заплашваше с развод и други глупости.

преди 10-15 години тя продължаваше да ми посяга, та аз трябваше за звънна на 112 и беше вкарана в ареста. Предложиха ми дори да подам ограничителна заповед срещу нея, така че не вярвам да е само геронтократична.
Били сме и на психолог - естествено и той и лаза че поведението и е под всякаква критика, е след това изказване, вече всички психолози за глупаци и нямало повече да стъпи там и те ме настройвали срещу нея 😒😒😒
И това е нормално за нарцистични хора.

Баща ми почина 2005 година.
Тя имаше и втори брак, но и той почина преди 3 години.
И оттогава тя си няма друга работа освен мен

Според мен,  това и психолози казват: нещо отгоре и куца, с годините става все по зле.
На нея и трябва някого да мачка защото тя в живота се е прецакала. Това е.
И този някой съм аз, защото друг няма. Когато бившия и мъж беше жив, някак по малко се занимаваше с мен

# 146
Ами да си търси друга жертва като пък толкова има нужда от такава. Решаваш че няма да си ти и да се оправя, ти имаш по-важни неща. Обикновено си намират, такива не траят без да има кого да тровят.
Сега, може да отнеме известно време да се навиваш че няма да си ти повече, не винаги става от раз. Ама става. И работата ти не приключва с това, ами после тепърва ще имаш да работиш по това да се възстановиш от това че ти е била в живота. Това след като се оттървеш и го осъзнаеш че най-сетне се е случило.

# 147
Повтаряш едно и също. Поне 3 пъти го написа, само в тази тема. Това, с какво ти помага?

# 148
Повтаряш едно и също. Поне 3 пъти го написа, само в тази тема. Това, с какво ти помага?

Да извинявам се.
Няма повече. Аз вече работя усилено по себе си.
Писах го пак защото Невена писа че може да е дошло от смъртта на баща ми. Еми не, тя и преди това си е била същата.

# 149
Naixi89, опитай се наистина до колкото е възможно по-малко да говориш с нея.
Аз се опитвам да редуцирам разговорите до веднъж седмично, защото нали съжалявам ги, че са сами. Не им казвам вече почти нищо, нито хубаво нито лошо, защото знам какво ще последва.
Започнах нова работа - имах труден старт и сбърках, че им споделих. Баща ми крещя два часа, майка ми към един час. Както и да е - изяснихме се на работа нещата се оправиха, те пак пророкуваха как няма да е за дълго. Ами какво да си говоря с такива хора? Просто не си говоря.

Общи условия

Активация на акаунт