За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 27 847
  • 748
  •   1
Отговори
# 675
Тази рецепта с патладжан дали ще се получи? Много вкусно звучи, аз също ще пробвам - рязко ми се доядоха тиквички 😅
Само в брашно ги овалвам съвсем леко и ги нареждам в тавата, леко застъпени. Отгоре ги поливам на тънка струя със зехтин и ги пека с вентилатор. Стават, като пържени, сочни и хрупкави. Ако искаш по-подробно описана рецептата.

# 676
  • под тепетата
Знам, че има тема за зимнината, но понеже главно заради пестото от тиквички на Mikkey питам, може ли грилованите тиквички да се сложат и стерилизират в буркан? Фризерът не опция, а тиквовалежът започна у нас Stuck Out Tongue Winking Eye

# 677
Тиквичките ги режа на жулиени по 7-10 см (като гризини на дебелина) и овалвам в смес от царевично брашно, пшенично брашно, настърган пармезан, сол и сух чесън. Пека до зачервяване във фурна върху хартия, като леко поръсвам със зехтин.

# 678
  • In transit
Тази рецепта с патладжан дали ще се получи? Много вкусно звучи, аз също ще пробвам - рязко ми се доядоха тиквички 😅
Само в брашно ги овалвам съвсем леко и ги нареждам в тавата, леко застъпени. Отгоре ги поливам на тънка струя със зехтин и ги пека с вентилатор. Стават, като пържени, сочни и хрупкави. Ако искаш по-подробно описана рецептата.

Да, само ги поръси със сол, остави ги да си пуснат течността, леко подсушаваш и тогава овалваш. Трябва да ги нарежеш на резени с дебелина 7-9мм. И една идея повече зехтин може да им сложиш, ще станат по-вкусни.

Биляна, италианките го правят, но ги консервират в зехтин. Ще потърся рецепта и ще ти пиша. За тиквовалежа те разбирам отлично. Изхранваме с тиквички всичките ни приятели. Joy Вече, като се обадя на някоя приятелка, първия въпрос е "тиквички ли ще ми даваш? " Smiley

# 679
  • под тепетата
Мда, заредили сме всички комшии вече с тиквички и джоджен, Mikkey. Тези дни ще почвам и банички , и десерти с тиквички Joy
Добре, че съм заредила със зехтин, ще съм благодарна за рецепта!

# 680
# 681
  • Sofia
Мда, заредили сме всички комшии вече с тиквички и джоджен, Mikkey. Тези дни ще почвам и банички , и десерти с тиквички Joy
Добре, че съм заредила със зехтин, ще съм благодарна за рецепта!
Мдаа много вървят на кексове/сладкиши. Simple Smile

# 682
  • Варна
До Биляна и до всички, които не знаят:  
  Печени/пържени тиквички/патладжани се нареждат в буркан, чесън и подправки по избор, заливат се с гореща марината от оцет, сол и захар; отгоре малко препържено олио ако са печени , капачка и стерилизация 10 мин. от завирането. Изпробвано лично!
  Тук намерих и рецепта  https://recepti.gotvach.bg/r-106761-%D0%A2%D0%B8%D0%BA%D0%B2%D0% … D0%B0%D0%BD%D0%B8

# 683
Значи от снощи сте ме накарали да хукна сутринта към пазара и познайте...нося тиквички Simple Smile
Довечера първи ще бъдат гризините, благодаря за рецептата, ccvet!
Обичам тиквички под всякаква форма, включително на супа Yellow Heart

# 684
и аз имам тиквички. но не ги рпавя така. и сега ще се побъркам Simple Smile

# 685
  • под тепетата
Да, обаче аз не искам с марината с оцет да ги затварям. Искам да запазя максимално свежият им вкус на грила.

# 686
  • Варна
Е, тогава кое ще е консервант? Ако няма оцет, трябва много сол ( или захар, но тогава ще е конфитюр Simple Smile ).При сервиране не овкусявате ли с киселина( лимон, балсамико, оцет, кисело мляко) ?
Друг вариант е замразяване.
  Тук намерих готова консерва печ. пипер без оцет  https://shop.cherga.bg/porachka/%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D … -680%D0%B3%D1%80/, но не съм я пробвала.

Последна редакция: сб, 06 юли 2024, 18:30 от Пеева

# 687
  • Русе
Да, обаче аз не искам с марината с оцет да ги затварям. Искам да запазя максимално свежият им вкус на грила.

https://ipeychev9.blogspot.com/2016/08/blog-post_7.html?m=1

# 688
  • под тепетата
Овкусяваме с лимон, Пеева. Но ми се струва, че така ще станат като мариновани, а не е това целта.

# 689
  • In transit

Гриловани тиквички в олио

2 кг тиквички
Лют пипер (по желание)
2-3 скилидки чесън
1-2 връзки магданоз
1 връзка мента
1 връзка пресен риган
 Екстра върджин зехтин, колкото поеме

Измийте, подушете и нарежете тиквичките по дължина. Изпечете ги от двете страни на сгорещена скара.
Оставете ги да изстинат.
Нарежете чесъна и лютата чушка.
След като стерилизирате бурканите, започнете да ги пълните, като наредите печените тиквички на дъното. Редувайте слоеве чесън, лют червен пипер, риган и мента или магданоз, докато съставките се изразходват.
Когато тиквичките стигнат до ръба на буркана, ги напълнете със зехтин.
С помощта на дълъг дървен шиш приложете лек натиск, така че въздухът вътре в буркана да се елиминира и зехтина да падне надолу.
Завийте бурканите здраво и преминете към фазата на вакуумиране.
Бурканите се слагат в голяма тенджера, завити с кухненски кърпи, за да не се удрят при варене.
Изчакайте водата да заври и оставете да ври около 20 минути.
Оставете бурканите да се охладят в самата тенджера, без да отстранявате водата (по-добре ги оставете за една нощ).
Когато изстинат, извадете бурканите от тенджерата и ги подсушете.

Съвет: Печените тиквички в олио трябва да се съхраняват поне седмица преди консумация на хладно и сухо място, за да се овкусят. Могат да се съхраняват цяла зима.

Биляна, бях правила по тази рецепта, преди години и стават вкусни, но не съм ги стеризирала. Т.е при мен бяха за кратка употреба и не знам защо трябва да стоят цяла нощ във водата, например. Като консервираме нещо, го вадим след определеното време, така, че както прецениш го направи.
За подправките, може да сложиш само едната или смес от трите, по избор. Рецептата е италианска, но не успях да намеря оригинала, тази я имам записана на компа отдавна.

Общи условия

Активация на акаунт