За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 27 523
  • 748
  •   1
Отговори
# 705
  • софия
Правя по тази рецепта, като понякога променям крема, добавям нещо (ганаш).

# 706
Това е рецептата ми, по която правя и си е сполучлива. Важно е да не стои повече от ден с крема, че овлажнява. https://pep-4o.blogspot.com/2014/06/blog-post_10.html?m=0

# 707
  • Sofia
Кремът/и плодовете/ не се ли слага малко преди сервиране?

# 708
Искам да направя торта "Павлова", гледах в нета, но има различни рецепти. Може ли някой който я е правил и е станала сполучлива да ми изпрати линк към рецептата?
Може и да сте я изяли вече, но аз правя по тази:

https://youtu.be/YgM051FB1zo?si=-7sgdz6SckBStk4y

Всеки, който ми я е опитал, е искал още Grinning

# 709
  • София
Предложение за кремообразен десерт с шам фъстък ?

# 710
# 711
Благодаря на всички за отговора.

Рошличката, за колко човека става тази торта? Притеснявам се, че е малка или поне така ми се струва Simple Smile

# 712
  • под тепетата
Тортата е с диаметър една педя ( моя де), но имай предвид, че е доста сладка. Така че, не е нужно да са огромни парчета, освен това трябва да се изяжда бързо Stuck Out Tongue Winking Eye!

# 713
Здравейте! Вчера си купихме сладко от люти чушки и много ни хареса. Чудя се какво да сготвя с него, може ли да дадете предложения? Някакви пържоли ли да са…? Не мога да си го представя, за това моля, ако някой от вас е готвил нещо и го е съчетал с това сладко да сподели идеи. Hug

# 714
За тортата Павлова и целувчените платки и сладки: гледам, че в повечето блогове и сайтове дават ужасно голямо количество захар, с обяснението как иначе няма да стане. Не е вярно. За сполучливо целувчено тесто важно е яйцата да са пресни, което с магазинни е много трудно.

Мярката от баба ми, професионален готвач, е един белтък и две супени лъжици захар. Разбива се заедно от самото начало, като захарта е кристална. Важното е да се разбива достатъчно дълго, за да стане тестото лъскаво навсякъде, отвън и отвътре като го разбъркаш, да има лъскавина. Не е достатъчно да се разбива до "твърди връхчета"!

Разбивала съм белтъци в мокър съд, с попаднали жълтъци вътре, от хладилник, на стайна температура, дори съвсем топли, взети от гнездото Simple Smile Всичко се разбива, стига да е прясно. Не се разбиват, ако са замразявани, което понякога се случва с яйца от магазина и така единственият начин да се получи е да се сложи толкова много захар, че на практика правиш глазура, а не целувчено тесто.

Мини-павлови, т.е. една голяма целувка и ако правите малки целувки, нямат нужда от добавки, но за блат за торта трябва малко нишесте. За печенето няма да давам съвет, защото много зависи от фурната, при едни може да пече на 100 градуса, при други 110, а на някои и 80 градуса е достатъчно.

Правя с прясна сметана, заквасената отделя понякога суроватка и бързо овлажнява блата. Но пък придава приятна киселинност Simple Smile За да не е сладка - захарта в крема се намалява, дори може да се пропусне. А за да стоят добре плодовете, без да се смачкват, увехват, да отделят сок и да са лъскави - сварява се желатин с вода. Оставя се да изстине, докато започне леко да стяга. Всяко плодче се топва в него преди да се подреди върху тортата. Най-лесно става с малка щипка. Ако искате да изглеждат по-зрели и апетитни - вместо вода се ползва сок от червени плодове.

# 715
Здравейте! Вчера си купихме сладко от люти чушки и много ни хареса. Чудя се какво да сготвя с него, може ли да дадете предложения? Някакви пържоли ли да са…? Не мога да си го представя, за това моля, ако някой от вас е готвил нещо и го е съчетал с това сладко да сподели идеи. Hug

Всяко печено месо -пържоли, ребърца, бекончета. Много харесвам и на сирена - обикновени и миризливи, независимо печени, в кора, или натюр.

# 716
Благодаря на всички за отговора.

Рошличката, за колко човека става тази торта? Притеснявам се, че е малка или поне така ми се струва Simple Smile
Реа,
Как да ти кажа, ММ може и сам да я изяде цялата Joy Ама, айде, да кажем на 2 пъти.
Ей сега ще потърся снимка. На мен ми става около педя и половина, почти две, в диаметър. Но тъничка, да, откъм блат.

Ето какъв размер ми е блатът и в разрез. 8 парчета режа обикновено:

П.П. Много ми беше интересен постът на Vessela Nickolaeva.
В тази рецепта, към която дадох линк, има и нишесте и оцет/лимонов сок. Също захарта се развива с белтъците почти още от началото. Поне 5 минути и отгоре.
Времето за печене и температурата имат значение и за цвета на блата  - ниска температура и повече време ще остави по-бял цвят. Мисля, че на снимките ми се вижда как целувките са леко бежови в сравнение с бялата сметана върху тях. На мен така ми харесва, а и никой няма търпение 2 часа да пече блат Joy. Аз никога не съм слагала заквасена сметана там. Само за разбиване. С една лъжица захар в нея, а понякога и без. Тъй като не харесвам желатин, слагам пресни ягоди. Преди правех и лек сироп за сос, но тъй като овлажнява целувката, а и я изяждаме за половин час, вече пропускам тази стъпка Grinning

Последна редакция: чт, 11 юли 2024, 14:25 от Рошличката

# 717
  • София
Предлагам  - МАЛКА ТОРТА, ИЛИ МИНИ ПАВЛОВА С МАСКАРПОНЕ И КУЛИ ОТ ГОРСКИ ПЛОДОВЕ

https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2023/02/blog-post_18.html

# 718
  • Sofia
Сладкото от люти чушки ми е най-вкусно да си го хапвам с различни сирена 😋

# 719

Общи условия

Активация на акаунт