За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 27 910
  • 748
  •   1
Отговори
# 630
  • Мнения: 8 019
За тези, които ще правят череши Амарена по Йоли за пръв път (по-назад в темата коментирахме), предлагам кратък отчет:
Следвах рецептата дословно, с изключение на бобчетата тонка, че нямах. Замених ги с 1 бурбонска ванилия.
Ползвах този ликьор: https://vinaritrade.com/bg/product/i3675/product.html?gad_source … SWihoCEGYQAvD_BwE
Опитах една череша преди заливането с горещия сироп - на мен алкохолът ми идва много, но не знам след изваряването на сиропа и престоя на черешите в него дали няма да се притъпи алкохолният вкус. Установих обаче, че вечер преди лягане 1 череша ще ми е достатъчна за приспиване Simple Smile
Всичко вървеше по план и се получаваше един бистър красиво червен сироп (около 40 минути го варих до редукция 1/3) до момента, в който добавих захарта с пектина - сиропът започна да се пени обилно в първите секунди и покафеня - вероятно се получи карамелизиране на допълнителната захар, нямам друго обяснение, но пък и това ми е странно - все пак сиропът не беше чак толкова гъст, че да карамелизира, при това бях намалила котлона.
Ако имате предположения в тази връзка, моля да ги споделите. 
Така или иначе, залях черешите в две бурканчета и ги затворих. Отделих няколко в съвсем малко тестово бурканче, колкото за проба след престой от 4-5 дни, тогава вече ще пиша окончателен отчет, ако не се напия Simple Smile.   
Ще направя и втора доза и ще се опитам да избегна това неочаквано карамелизиране. Видът сякаш пострада (по-точно цветът на сиропа), но на вкус може и да се окаже удачно.
Снимка от вече затворените череши нямам, че ми падна батерията, но като отворя тестовото бурканче, ще снимам.
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:

# 631
  • София
  • Мнения: 3 387
Здравейте, искам да направя домашна нутела от обикновени продукти. Измислих да сложа смлени ядки, какао, захар и масло. Но си мисля, че от маслото ще се втвърди, няма да е кремообразно. Едно време съм яла подобен крем със сухо мляко, но нямам. Какво мога да добавя, за да не се втвърди? Течна сметана, или нещо друго? Или вместо масло да ползвам друга мазнина, но каква?
Без масло.Ако имаш време да чакаш,като се прибера вкъщи ще напиша рецептата.Моята със сметана.

# 632
  • Мнения: 2 387
Момичета и момче Heart
Поканиха ни на вечеря със зелен фасул, домакинята открила в килера буркан червени чушки.
Отворила, пукнала капачката, нарязала ги в чорбата, за цвят. До тук всичко е перфектно.
Оообаче чушките са до 06.2021г. /заводски затворени/ Simple Smile  Остатъка щяла да ги замрази.
Има ли опасност да гинеме или да се хващаме за лъжиците?
За мен проблем няма, но има 2-3- ма, които истерясаха.
Благодаря предварително Heart

# 633
  • Мнения: 15 116
От 2021 год. не бих ги яла аз. От 2023 - да, ама отпреди три години...

# 634
  • Варна
  • Мнения: 2 351
  Сигурно вече е късно, взели сте решение( или има резултат ), но щом е пукнала капачката, няма лош мирис, мухъл и вкус на вкиснато, не би трябвало да има проблем.

# 635
  • Мнения: 8 019
Не знам как се посрещат гости така, ако това се случваше в къщи (не че има кой да го направи, ама хипотетично), аз щях да истерясам, не гостите ми. Не бих го яла. Кажете, че спазвате вкупом диетата на Дюкан - тя е белтъчна и почти не се ядат зеленчуци Simple Smile
Че пък и домакинята да не се обиди, макар че е обида за гостите тая манджа, от друга страна.

# 636
  • Мнения: 10 777
Вероятно нищо им няма, споко.

# 637
  • Мнения: 3 078
Не знам как се посрещат гости така, ако това се случваше в къщи (не че има кой да го направи, ама хипотетично), аз щях да истерясам, не гостите ми. Не бих го яла. Кажете, че спазвате вкупом диетата на Дюкан - тя е белтъчна и почти не се ядат зеленчуци Simple Smile
Че пък и домакинята да не се обиди, макар че е обида за гостите тая манджа, от друга страна.
Същата съм и аз. Никога няма да сложа такова нещо. Даже изхвърлям в момента, в който имам някакво съмнение за да не го изяде някой и на мен да се падне честта да треперя от страх.

# 638
  • Мнения: 8 019
Скрит текст:
Не знам как се посрещат гости така, ако това се случваше в къщи (не че има кой да го направи, ама хипотетично), аз щях да истерясам, не гостите ми. Не бих го яла. Кажете, че спазвате вкупом диетата на Дюкан - тя е белтъчна и почти не се ядат зеленчуци Simple Smile
Че пък и домакинята да не се обиди, макар че е обида за гостите тая манджа, от друга страна.
Същата съм и аз. Никога няма да сложа такова нещо. Даже изхвърлям в момента, в който имам някакво съмнение за да не го изяде някой и на мен да се падне честта да треперя от страх.
То надали в темата има някой, който да сложи такова нещо, чак съм смаяна. Това ще ми е последно гостуване в този дом, ако пак ме поканят. А не си представям какви компромиси правят за себе си, щом на гости може да сервират това.
Истина е, че много продукти са съвсем наред и след изтичане на срока на годност, особено консервирани (така е и с лекарствата, залага се по-дълъг срок на годност от действителния, след който се очаква проблем), но визирам месец, до два, а не години.
Дори и да са добре след срок на годност, хвърлям, не чакам лично убеждение или опровержение. А и не държа такива запаси, че с години да чакат.

# 639
  • под тепетата
  • Мнения: 11 329
Аз помислих, че се шегувате .

# 640
  • Мнения: 7 372
Натуся, благодаря Sparkling Heart

Продукти с изтекъл срок ползвам, ако миришат и изглеждат ОК.
Но не бих ги давала на друг, нито на гости, нито на семейството ми. За такива неща всеки трябва да си преценява сам. Ако реша да слагам нещо такова в ядене, първо се допитвам до който друг ще яде от него, и решаваме заедно.
Даже неща в срок, например кайма или месо, често питам мъжа ми за второ мнение - дали му мирише подозрително Grinning

# 641
  • Sofia
  • Мнения: 22 676
Хич даже не ходя да питам, щом решавам (отговорно), че е добре продукта - ползвам го, ако се съмнявам - хвърлям.  Не съм имала проблеми, напротив - предоволни са. Simple Smile

# 642
  • Mediterraneo
  • Мнения: 42 875
Поканени на вечеря на зелен боб, пък буркана с чушки с изтекъл срок на годност, направо манджа с грозде. Пък домакинята даже споделила с гостите си, че им готви с чушки с изтекъл срок, че гостенката пита тук дали да ядат; всички вкупом чакат отговора на бг мама. Що за глупост!

# 643
  • Мнения: 8 019
Поканени на вечеря на зелен боб, пък буркана с чушки с изтекъл срок на годност, направо манджа с грозде. Пък домакинята даже споделила с гостите си, че им готви с чушки с изтекъл срок, че гостенката пита тук дали да ядат; всички вкупом чакат отговора на бг мама. Що за глупост!
Може да са достатъчно близки, че да готвят заедно. Ние навремето се събирахме много 2-3 семейства (всяка вечер в различна къща) и жените готвехме заедно, то нямаше и време след работа една да наготви за всички + салатите, мезетата, десертите и т.н.

# 644
  • Мнения: 2 387
За момента  никой няма проблеми. Интересното беше, че жените нямахме нищо против,
включихме  всички сетива за диагностика, а мъжовете чакаха на салатка за ефект, 
после си сипаха по 2 пъти... Simple Smile   Благодаря ви за съдействието!  Не, не беше шега.
Аз също съм склонна към компромиси, но срока беше множко дори и за мен.

Скрит текст:
Гостуването беше пълна импровизация, ходихме за картофи, домакинята обяви зелен фасул и питка,
аз замъкнах баница и таратор, третата домъкна домати за салата и курабийки.
Ма с тези чушки вдигнахме адреналина.

Общи условия

Активация на акаунт