Ваксини извън задължителния ИК

• 8 447
  • 393
  •   1
Отговори
# 45
  • Sofia
Аз точно затова исках да я ваксинирам сега.
Големите са вкъщи от поне седмица (спрях ги по семейни причини). Малката не е ходила на ясла от края на декември и смятам да я пусна след средата на февруари. Аз работя хоум офис и само мъжът ми излиза. В момента всичките сме здрави. Но от другата седмица големите тръгват на училище. И много ми се искаше да се възползвам от този прозорец, защото заради яслата и училището рядко се случва всички да сме здрави едновременно, все някой влачи по нещо.

Последна редакция: чт, 06 фев 2025, 16:22 от Brin de muguet

# 46
На мен затова ми е много удобно при д-р Атанасов. В понеделник реших, че е подходящо да сложим тези 2 ваксини, обадих се в мед. център да попитам дали в момента ги имат в наличност, потвърдиха и си запазих час на другия ден. Там никога не чакаме и няма опашка и струпване на хора. Засичаме понякога единствено хората, които имат запазен час след нас.
При личния лекар на детето вероятно също бих могла, но трябва аз да я купя отнякъде и занеса, часове няма, има болни хора...
Другият път като имате такъв прозорец, може да пробвате там Simple Smile

# 47
Само отбелязвам, че в настоящия момент няма грипна епидемия, обявена в София-град Simple Smile Чисто формално няма пречки да се поставят ваксини Simple Smile Д-р Атанасов стазва всички международни стандарти при поставянето на ваксините. Разбира се, може и да изчакате, ако нещо ви притеснява.

# 48
  • София
И аз слагам ваксините при д-р Атанасов, много ми допада като виждания и се придържа към научно базираните препоръки, а не фантазира наизуст, както много други лекари.

# 49
  • Sofia
Хайде, ново 20! Или старо - то при педиатърката по НЗОК всеки път е драма слагането на препоръчителни ваксини.
Отказа да я ваксинира! Пак. Тя вече я била ваксинирала със Синфлорикс
и си била свършила работата. А малката изобщо не била за Превенар. Превенар 20 слагали само в чужбина 🙄.

На частно педиатърката няма проблеми с поставянето на Превенар 20, но не иска да я сложи преди март.

Записах час при д-р Атанасов за понеделник, да видим той какво ще каже.

# 50
А всъщност Превенар 20 защо и при какви случаи се слага?

# 51
  • Sofia
А всъщност Превенар 20 защо и при какви случаи се слага?
Това е от листовката :
Цитат
Prevenar 20 е пневмококова ваксина.
Осигурява защита срещу 20 вида бактерии Streptococcus pneumoniae.

- деца на възраст от 6 седмици до по-малко от 18 години за предотвратяване на заболявания като: менингит (възпаление на мозъчните обвивки), сепсис или бактериемия (бактерии в кръвта), пневмония (инфекция на белите дробове) и инфекции на ухото (остър среден отит), причинени от 20 типа бактерии Streptococcus pneumoniae
Тоест припокрива се със Синфлорикса от задължителните ваксини, но вместо срещу 10 типа е срещу 20. Именно заради това нашата педиатърка отказва да я постави.

# 52
Искам да се ваксинирам против Хепатит Б.
Какво мислите?

# 53
Искам да се ваксинирам против Хепатит Б.
Какво мислите?
Чудесна идея.

# 54
  • Sofia
А ние, благодарение на коментарите ви, най-накрая успяхме да ваксинираме малката с Превенар 20. Никакви реакции.
Следваща спирка - Бексеро за големия.

# 55
Браво, Брин, радвам се.

Точно вчера в соц. медии ми излезе информация за кампания за събиране на пари за лечение в Турция на малко момиченце с пневмококов сепсис и полиорганна недостатъчност Sad Моля не го разбирайте като упрек към родителите, реално много малко хора са информирани за наличието на високовалентни пневмококови ваксини, а и първо не са евтини, второ, пробиви се случват дори при ваксинирани. Гневя се обаче на липсата на смислена държавна политика, абсурдно е деца да страдат от ваксинопредотвратими заболявания. Защото това дете сигурно си има пълна ваксинация със Синфлорикс, но вероятно е засегната от някой от "новите" доминиращи щамове, които ги няма във ваксината.

А колко антиваксъри има сред родителите, направо изпадам в шок. "Аз не бих си ваксинирала детето", казано с тон все едно казва "Аз не бих си дала хероин на детето". И това от иначе симпатични, образовани млади хора, говорещи езици и имащи достъп до всичката информация на света да се осведомят по всякакви теми. Допреди да имам дете, мислех, че антиваксърите са някакви безпросветни диваци, които нищят политиката и световната конспирация в селската кръчма, колко съм била заблудена... Та в реала вече не коментирам, че детето има допълнителни ваксини, не чак да се крия, ама избягвам темата.

# 56
  • Sofia
Макарон, има много "неиформирани" (да не се изказвам по-грубо) сред антиваксърите, но също така има и доста интелигентни хора, хора с висше образование, лекари и т.н.
Ей го примерът с нашата педиатърка - първата година отказа да сложи противогрипна на малката, втората година с 300 зора й изкрънках една доза (втората я отказа и я сложихме на друго място), а пневмококовата директно я отказа. И не е само тя - има много лекари, които са против ваксините, особено препоръчителните.

Аз следя и темата за Вредите от ваксините. Често ми се напомня, че там много от тях са станали антиваксъри, след като се е случило нещо с децата им след ваксинация (но това как се доказва?). И ги разбирам. И аз всеки път треперя заради страничните ефекти или пък да не се отключи някое автоимунно. С голяма доза страх си ваксинирам децата, признавам си. Сега много му треперя на предстоящото Бексеро (и то май са две дози, на всичкото отгоре). Но все се надявам, че ваксините все пак са изпитани щом са пуснати на пазара. А и от болестите, от които предпазват ме е пò страх.

Последна редакция: пт, 21 фев 2025, 11:06 от Brin de muguet

# 57
Аз също се тревожа при всяка ваксина, защото да, никой не знае какви изненади крие геномът на децата ни и има редки и много сериозни странични ефекти от всяка ваксина. Осъзнавам обаче, че рискът от всяка една ваксина е по-нисък от риска да се разболеят. Чета си КХП на ваксините, следя внимателно, даже се е случвало да се шашна. Примерно детето се оплака от мравучкане по едното краче няколко седмици след грипната ваксина и я следях като орел две седмици след това да не развива и друга симптоматика на Гилен-Баре. На антиваксърите проблемът им е, че дори не могат да конкретизират от какво ги е страх или споменават непременно аутизъм, което е абсурдно.

За лекарите антиваксъри темата е обширна, но за мен причините са свързани с липсващата следдипломна квалификация на медицинския персонал. Ходят масово на семинари тип курортна почивка, платена от фармацевтичните фирми, на която им промиват мозъците колко добри са препаратите на съответната фирма, но достъп до смислени източници на актуална информация просто няма, освен ако лекарят не се спасява сам. То е и скъпо, разбира се, и в развитите страни болницата осигурява достъп до бази данни с медицинска литература, курсове, сертификации. У нас няма нищо. И ако поначало са хора без особена критичност, податливи на конспирационни внушения, ето го резултатът - лекари-антиваксъри.

# 58
Макарон, има много "неиформирани" (да не се изказвам по-грубо) сред антиваксърите, но също така има и доста интелигентни хора, хора с висше образование, лекари и т.н.
Ей го примерът с нашата педиатърка - първата година отказа да сложи противогрипна на малката, втората година с 300 зора й изкрънках една доза (втората я отказа и я сложихме на друго място), а пневмококовата директно я отказа. И не е само тя - има много лекари, които са против ваксините, особено препоръчителните.

Аз следя й темата за Вредите от ваксините. Често ми се напомня, че там много от тях са станали антиваксъри, след като се е случило нещо с децата им след ваксинация (но това как се доказва?). И ги разбирам. И аз всеки път треперя заради страничните ефекти или пък да не се отключи някое автоимунно. С голяма доза страх си ваксинирам децата, признавам си. Сега много му треперя на предстоящото Бексеро (и то май са две дози, на всичкото отгоре). Но все се надявам, че ваксините все пак са изпитани щом са пуснати на пазара. А и от болестите, от които предпазват ме е пò страх.

Това за мен е най-тъжното - че има лекари-антиваксъри. Много странични ефекти се приписват на ваксините без явни доказателства и за мен една от причините е че ваксинираните хора биха донесли по-малко пари на здравната система.

# 59
Аз пък точно обратното - откакто взех сериозно да се интересувам от ваксини, всякакъв страх от тях изчезна.

Общи условия

Активация на акаунт