Ваксини извън задължителния ИК

• 9 160
  • 429
  •   1
Отговори
# 405
  • Sofia
Аз лично слагах ваксини на дъщеря ми по следния начин - щом се разболее, изчаквам 1 седмица да се оправи, после още една си стои вкъщи и тогава слагам ваксини. После я задържам още малко (още една седмица обикновено) и я пускам на градина. Най-добре е да се слагат по 2 наведнъж, така доста по-бързо стават нещата. Но разбира се говоря за дете в градинска възраст, което все пак може да отсъства.
Малката е първа градинска. И аз така смятах да направя, да изчакам да й мине и да я ваксинирам. Обаче щом днес и баткото и аз не се чувстваме добре, кой знае кога ще му излезе краят.
Стига да нямат висока температура, няма противопоказания за ваксинация. Вече отделен въпрос е дали ти няма да се притесняваш и да умуваш евентуалното влошаване на симптомите дали е от хода на заболяването или реакция от ваксината.
Във вторник съм записала часове при Атанасов за цялото семейство, ще си сложим общо 9 ваксини. Само някой да смее да вдигне температура и да ми развали плановете Simple Smile
Засега няма температура. Но пак не бих посмяла.
И аз съм записала час за вторник при Атанасов за Бексерото, но е възможно да отменя часа.

# 406
Има данни, че за известно време активира имунните клетки по повърхността на носната лигавица и така предпазва в известна степен и срещу други респираторни вируси, конкретно RSV. Не е като да дава имунитет срещу RSV, просто намалява риска от RSV с някакви проценти.

# 407
  • София
Има данни, че за известно време активира имунните клетки по повърхността на носната лигавица и така предпазва в известна степен и срещу други респираторни вируси, конкретно RSV. Не е като да дава имунитет срещу RSV, просто намалява риска от RSV с някакви проценти.

И аз бях попадала на изследвания за локалния имунитет, който създава. През зимата на 2023/2024 дъщеря ми беше именно с назална ваксина. Миналата година обаче имаше доста споделени случаи за деца с назална ваксина, които в последствие са карали сравнително тежко грип А/В, който тя би трябвало да покрива. В тази връзка мой познат фармацевт, който е управител на един от клоновете на голяма верига аптеки, ми сподели, че често назалните ваксини не се съхраняват правилно. Според него именно това е и причина за описаните в групата Ваксини случаи. Та сякаш клоня към вариант да сложим и инжекционна, и назална на децата. Все пак ще го съгласувам и с д-р Атанасов.

# 408
Тоест на бебокът ще сложите 3 наведнъж?

Ако 3 ти се виждат много - в САЩ слагат по 5-6 наведнъж. Open Mouth

# 409
Чак 5-6 не слагат 😀

# 410
Добре. Няма да те убеждавам в нещо, което съм изпитвал на собствен гръб. Информацията е за всички останали. Simple Smile
Редакция: Излъгах. Сега проверих картона на детето - последният път са й сложили седем (7).

# 411
Не е необходимо да ме убеждавате, календарът на ваксините е еднакъв.
Информацията Ви не е потребна на българските майки, защото там календарът е друг, както и подходът, както и ваксините.

# 412
Отворилият темата всъщност искаше да споделим и опит извън РБ.

# 413
Тогава нека го споделяме адекватно, а не да плашим хората.

# 414
Добре. Няма да те убеждавам в нещо, което съм изпитвал на собствен гръб. Информацията е за всички останали. Simple Smile
Редакция: Излъгах. Сега проверих картона на детето - последният път са й сложили седем (7).

Това, ако е вярно е издевателство! И не ни убеждавайте в напредъка на американската медицина! Такава дейност може само да произвежда нови антиваксъри.

# 415
Не е вярно, разбира се! Ваксините, които се поставят са поливалентни.
Ето общия имунизационен календар за САЩ според препоръките на CDC (Centers for Disease Control and Prevention) за 2025 г. – той важи за деца и юноши от 0 до 18 години.

HepB – хепатит B (първа доза) - при раждането
На 2 месеца:
DTaP (дифтерия, тетанус, коклюш), IPV (полиомиелит), Hib, PCV15/PCV20 (пневмококова), Rotavirus, HepB (втора доза)
4 месеца
Повторение: DTaP, IPV, Hib, PCV, Rotavirus
6 месеца
DTaP, IPV (в зависимост от схемата), Hib, PCV, HepB (трета доза), Influenza (грипна – ежегодно, от 6 месеца)
12–15 месеца
MMR (морбили, паротит, рубеола), Varicella (варицела), Hib, PCV, HepA (първа доза)
15–18 месеца
DTaP (четвърта доза)
18–24 месеца
HepA (втора доза, 6 месеца след първата)
4–6 години
DTaP (пета доза), IPV (четвърта доза), MMR (втора доза), Varicella (втора доза)

11–12 години
Tdap (тетанус, дифтерия, коклюш), HPV (човешки папиломен вирус – 2 дози, втора след 6–12 месеца), MenACWY (менингококова ваксина)
16 години
MenACWY (бустер), MenB (менингокок B – по желание или за определени рискови групи)

HPV ваксината е препоръчителна, не е задължителна. Има отстояние за хепатит А и не шибват всичко вкупом.

# 416
Ваксините, които се поставят са поливалентни.
Сега разбирам какво имаш предвид. В нейния картон  поставените ваксини на датата са изброени поединично- копирам ги оттам: Influenza Vaccine, Meningitis (HiB) Vaccine, Pneumonia (Pneumococcal) Vaccine, Tetanus and Whooping Cough (TDAP/Dtap/TD) Vaccine, Polio (IPV) Vaccine, Hepatitis B Vaccine, Rotavirus Diarrhea Vaccine.

Аз ги броя като отделни ваксини, понеже така са изброени в картона й. Сега може и да са поливалентни както казваш ти, не съм сигурен.
Ако бяхме сложили за Ковид щеше да има още една, но ще изчакаме пък и те я и нямаха в наличност.

Редакция. Последно четири са ваксините, които й дадоха при последната ваксинация, понеже някои са поливалентни, както ти каза. Намерих ги в друго меню, където са изброени с търговските им имена - (VAXELIS), (Flulaval, Fluarix, Fluzone), (PREVNAR 20) и (ROTATEQ).
Благодаря, че ме поправи. Научих още нещо днес.

Последна редакция: сб, 27 сеп 2025, 02:01 от Татко Непохватко

# 417
Та сякаш клоня към вариант да сложим и инжекционна, и назална на децата. Все пак ще го съгласувам и с д-р Атанасов.

Това звучи като интересен подход, не се бях замисляла за такава възможност. Би ли споделила какво е казал той?

# 418
Тоест на бебокът ще сложите 3 наведнъж?

Ако 3 ти се виждат много - в САЩ слагат по 5-6 наведнъж. Open Mouth
И в другата тема ти го казах, и тук ще ти кажа, не се доверявай сляпо и не давай да бият 6 ваксини на детето ти.

Когато се преместихме от България във щата Флорида, детето ми беше със всички ваксини по бг календар + тези сложени на медицинското преди визата (варицела и още един прием ММР) но, за да тръгне тук в preschool на т.нар.physical искаха да и сложат 4 ваксини на веднъж, за да ми дадат бележка че имунизациите и са и up to date.  Вдигнах им скандал, проверих си местния им календар. Оказа се че тези 4 ваксини трябва да ги има в рамките на следващата 1 г, тоест преди да навърши 4г. Разреших да и сложат 2 наведнъж, а другите 2 ги разделихме в други два отделни приема. Изобщо не ми се зарадваха. Нещастници.
Общо взето тук в щатите кучетата си гледат по отговорно от децата. Имай си едно на ум таткопеохватко.

# 419
  • Sofia
Интересно, че менингококовите в Щатите ги слагат чак след 11-12г, а тази срещу менингит В даже и на 16г.

Общи условия

Активация на акаунт