Ваксини извън задължителния ИК

• 9 158
  • 429
  •   1
Отговори
# 420
Има данни, че за известно време активира имунните клетки по повърхността на носната лигавица и така предпазва в известна степен и срещу други респираторни вируси, конкретно RSV. Не е като да дава имунитет срещу RSV, просто намалява риска от RSV с някакви проценти.

И аз бях попадала на изследвания за локалния имунитет, който създава. През зимата на 2023/2024 дъщеря ми беше именно с назална ваксина. Миналата година обаче имаше доста споделени случаи за деца с назална ваксина, които в последствие са карали сравнително тежко грип А/В, който тя би трябвало да покрива. В тази връзка мой познат фармацевт, който е управител на един от клоновете на голяма верига аптеки, ми сподели, че често назалните ваксини не се съхраняват правилно. Според него именно това е и причина за описаните в групата Ваксини случаи. Та сякаш клоня към вариант да сложим и инжекционна, и назална на децата. Все пак ще го съгласувам и с д-р Атанасов.
Не е това причината, съхранението. Моят педиатър ми отказа да я слага миналата година защото "дава много пробиви и не я зареждам въобще".

# 421
  • София
Кое ви притеснява при многото ваксини наведнъж - броят боцкания или броят агенти, срещу които се извършва ваксинацията? Ако е за боцканията, разбирам - при някои деца 2-3 инжекции наведнъж могат да доведат до голяма фрустрация. Ако обаче самите ваксини са многовалентни, няма проблем. Имунната система може да реагира едновременно на хиляди антигени.

Рейна, а защо изключваш съхранението като причина за пробивите? Моят познат ми каза, че примерно е връщал доставки, защото не пристигат охладени, а навън е било 20°. Той обаче е много съвестен и освен фармацевт е и лекар с интереси в областта на имунопрофилактиката. На много места не биха обърнали внимание. Случвало ми се е от онлайн аптека да ми изпратят вагинален пробиотик, който трябва да се съхранява в хладилник, по куриер без съхранение в контролирана температурна среда. Когато им писах защо го връщам, ме изкараха луда защо толкова се втелявам.

Последна редакция: сб, 27 сеп 2025, 09:21 от hatred

# 422
Защото моят педиатър е много отговорен и ако беше нещо със съхранението щеше да забележи и да каже. Неговите хладилници с ваксини са с аларма и сестрата която работи при него веднъж ми разказа, че от погребението на майка си е тръгнал защото алармата се активирала, че нещо има проблем с тока.

# 423
Въпросът е, че ваксините не прехвръкват от производителя до педиатъра, уви, и пробив може да се получи в много звена по трасето.

При нас миналата година от аптека Марешки ваксината беше ефективна, така че сега пак ще опитам оттам да взема. Няма обаче в вашия клон все още.

# 424
  • София
Защото моят педиатър е много отговорен и ако беше нещо със съхранението щеше да забележи и да каже. Неговите хладилници с ваксини са с аларма и сестрата която работи при него веднъж ми разказа, че от погребението на майка си е тръгнал защото алармата се активирала, че нещо има проблем с тока.

Няма гаранция, че преди да попаднат при него ваксините са били съхранявани правилно. Назалната ваксина е жива, така че правилното съхранение е особено важно.

# 425
Според мен не е в съхранението защото той чете много проучвания, редовно обменят опит с колеги...всяка ваксина изисква правилен транспорт.

# 426
И съхранение също.
В Сащ може лесно да оставиш детето си без ваксини, достатъчно е да подпишеш документ, че религията ти забранява това 😀.

# 427
Така е, около нас има няколко многодетни семейства които не са си ваксинирали децата. Изобщо не им пука, и на училище ходят някои.

# 428
То пък защото в България е много трудно да си намериш документ.

# 429
Аз търсих Бексеро-то в Софармаси, но ми казаха, че все още не са ги получили и да минавам и да питам. Голямото дете се разболя миналата седмица и нашият личен лекар каза, че в момента в БГ имало само ковид последния щам с шантавото име Sad

Общи условия

Активация на акаунт