Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 36

• 42 285
  • 873
  •   1
Отговори
# 120
Ето аз как разсъждавам. Днес е 10.5.24 г. Даден ми е наем от 1-во до 30-то число на месеца. Напуска предсрочно днес 10.5.24 г и това ми е едномесечното предизвестие. Значи до 30 число ми е платил и от депозита за предсрочно освобождаване ми дължи за 10 дни- от 01.06-10.06 24 г. Или както е писала Тета - дали?,или?

# 121
То няма как повече пари да даде ако се запъне Simple Smile
Въпросът е дали да се връщат неизползваните дни...нещо такова се питам...

Депозит, цял, е ясно че не се връща..той е неустойка за неспазения срок от 1г.

Предизвестие е вписано едномесечно...че трябва да има. Не е направено такова...значи връща ключовете и нищо като пари да не чака, е моята логиката.
Малко кофти така, на пък..да е мислил като подписва.

# 122
Нищо не връщаш от предплатения наем!
1 депозит какво може да покрие? Стандартно в договорите има:
- неустойка от 1 наем за неспазено предизвестие
- 1 депозит/наем за покриване на щети по жилището
- задължение да плати всички консумативи към датата на напускане, а всички сметки излизат поне с 1 месец по-късно (Тета май няма парно, което в случая е +).
Така че с 1 депозит, при предсрочно напускане, хазяинът на практика има в себе си 1 наем от депозита и част от наема за текущия месец. А наемателят дължи 2 наема+консумативи. И няма как да му вземеш тези пари насила. Хвърля ти ключовете и си заминава.
Да не почнат сега разни обяснения тип "Ама може и да няма щети, защо да задържат хазяите депозита?".
В 90% от случаите има щети, дори да изглеждат на пръв поглед дребни, се натрупват.
Дори да върне жилището в перфектно състояние, пак си дължи 1 наем за неспазено предизвестие, което се покрива от депозита, и заплащане на консумативи, които ще излязат като сметка по-късно и които ще бъдат покрити от неизползваните дни от предплатения наем. Ако остане нещо - да се обади на хазяина да се разберат.

# 123
  • София
Следващия път го сложете като изрична клауза.
Средносрочните и краткосрочните наеми са съвсем друга плоскост, цена и условия.
А напоследък забелязвам тенденция да се възползват от дългосрочни договори за средносрочни цели. Е, не може така.

# 124
Благодаря.

Нищо няма да остане, защото депозитът е неустойката.
Половината от наема си го е ползвал, оставащата част до края на календарния месец остава за сметките и за неспазенато предизвестие.

При мобилните оператори е същото...три вноски неустойка плюс месец предизвестие..тоест плащаш реално 4 вноски ако прекратиш преди срока.

Тук плаща една вноска плюс предизвестие от половин наем...намалям му един вид предизвестието от месец на половин такъв....

Дава ключовете и кой от където е Simple Smile

# 125
И не го информирай за това предварително, да не ти направи допълнителни поразии. На място при приемо-предаването.

# 126
Да, да..не съм, не съм.

# 127
  • на последния етаж
Изпуснах снимките на nad_tab Sad
nad_tab, каква сума приблизително излиза освежителен ремонт в момента? Баня ремонтирахте ли?

# 128
Здравейте, къде мога утре да купя нов матрак в София с възможност за доставка на момента или шанс да се вмъкне в нормална кола (ъип от тези навити на роло матраци единствено биха влезнали според мен) ? Предстои ми пътуване и само утре мога, а се налага да сменя матрака на апартамента, който ще тдавам под наем. Благодаря ви!

# 129
В юск са на руло и работят в неделя.
Ама в седан едва ли, комби минимум трябва...

# 130
Седан със смъкнити всички седалки (предна и задни) няма ли да стане? Предполагам дължината ще е 1.60?

# 131
Ценово няма да е изгодно...щом се бърза.
Иначе в емаг пускат на изгодни цени. Трябва да се следи обаче...

# 132
  • Бургас
В ИКЕА също има матраци, но на руло - не знам.
Иначе - Метро - там може и да има на руло, магазини тип Практис, Практикер, Бриколаж и т.н.

# 133
  • София
Изпуснах снимките на nad_tab Sad
nad_tab, каква сума приблизително излиза освежителен ремонт в момента? Баня ремонтирахте ли?

Не мога да помогна, всичко ремонтира половинката, банята .е частично освежена.

Оставяма снимка на холчето. Липсват, пердетата, килима и малко стъкла Simple Smile

Последна редакция: сб, 01 юни 2024, 22:28 от nad_tab

# 134
Има и на руло в Икеа. Освен това има в Ноум макс, Айко, Мюмакс, Виденов, Домко....допълвам Тина.
Най-добре би било като разгледа на сайтовете и избере да звънне за да знае къде и как да го вземе. Някои магазини препращат към склад в района на няколко км., но с кола не е проблем. Може да се купи и вземе направо в склада.

Общи условия

Активация на акаунт