Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 36

• 42 286
  • 873
  •   1
Отговори
# 135
Няма как чужденеца да си присвои апартамента ти само с адр. регистрация. Но не може да го отпишеш, ако той не го направи.
Ако е читав - говори да ти плати разноските за пълномощно.
Не, че като го изпъдиш българите не могат да ти направят свинщини. Възможно е те също да искат адр. регистрация и да не се отпишат.

Чувал съм за друг проблем - наемател с адресна регистрация спре да плаща и не се изнесе, ще е трудно да се изгони. Държавата го защитава, защото няма къде да отиде и наемодателят може да се вкара в голям филм.

# 136
Освен ако не е еднолицев матрак с дървена скара отдолу, другите матраци, двулицевите, се доставят навити на роло. И по инструкция изискват да се махне фолиото и да остане разгънат около 1 денонощие, за да се разгъне естествено. Ролото е с дължина колкото ширината на матрака, т.е. максимум 1,80 м.

# 137
Леглото ни изглежда така.

Скара и матрак от Икеа дали ще паснат според вас. 160 на 200 е.

# 138
  • Бургас
Това легло е с повдигащ механизъм и еднолицев матрак?
Ако скарата може да се подпре на външните части, сигурно ще стане.

# 139
Матракът, съответно скарата трябва да са по-ниско от ръба! В противен случай матракът ще се разхожда. Нормално част от него следва са е под ръба, част от него над, за да стои на едно място. Гаворя за скара плюс двулицев дунапренов матрак.

Тук дървената вградена рамка на матрака ляга на царги доколкото виждам. Така е ок.

А не на ръба / така е моето ъгловото на Виденов - на самата рамка се подпира еднолицевия/..

Тоест дамата да измери вътрешното разстояние между страниците колко е,  за да види рамката ще влезе ли там.

Не й препоръчвам рамката да ляга на ръба, а върху нея да слага двулицев...защото матракът ще е подвижен...

# 140
  • София
За да се ползва механизмът за вдигането, трябва рамката да е на метална основа. Иначе ламелите ще се кривят и чупят. Щом иска матрак на руло, то според мен трябва да махне еднолицевия, като му остави отдолу твърдото дъно и да го ползва за основа на новия матрак.

# 141
А според мен да вземе пак еднолицев и да не преправя. Да не бере ядове после.

Иначе не е вярно това за рамката, което Рая пише. В спалнята сме с дървена рамка и нищо нито се гъне, нито се е счупило вече 15 тодини.... от 2009 година насам...
Просто трябва външните размери на рамката да влизат вътре в кутията/леглото. Да си провери размерите жената.
Ама ако не е наясно, да си вземе еднолицев пак ..й предлагам.

# 142
  • София
Може и да не съм права. На синът леглото е с механизъм и рамката е метална. За нея се хваща механизмът. Това не попречи да се счупи едната летвичка след година и половина ползване. Подматрачните рамки, които се продават на руло, не стават за механизъм. Доколкото разбрах, идеята е да се купят матрака и рамка /евентуално/ на руло.

# 143
Тя не е наясно и нама да се справи. Трябва и монтаж на тая нова рамка, както и демонтаж на стария матрак от механизма. Ако няма мъж наоколо, не я виждам Simple Smile
Скоро монтирах матрак еднолицев към механизъм..не е лесно.

Иначе ето нашата спалня как е - дървена рамка, механизъм, двулицев матрак

Иначе..варианти има, но ако няма опит..потретвам се..да не се заема Simple Smile

# 144
Момичета, здравейте!
Предсоти ни да отдаваме под наем апартамент в София, Младост 1 и търсим фирма, която да се занимава с това, тъй като ние вече не живеем в града. Иска ми се да е някоя сериозна фирма, която е изрядна документално, следи интересите ни като наемодатели и проверява веднъж месечно какво се случва в жилището, следи за редовно плащане на сметки и изобщо си върши работата коректно...Можете ли да споделите вашия опит в областта, има ли фирми, чийто услуги сте ползвали и сте доволни от тях?
Благодаря!
Здравейте. Аз отдавам апартаментите си сама, дори когато живеех в чужбина. От скоро съм в Бг и бих могла да ви помогна. Отделно на последният си наемател, който се настани преди три месеца му правя почrстване в жилището веднъж седмично. В чужбина се занимавах с отдаване под наем на апартаменти през AirBnb. Освен това живея в Младост 2 и за мен няма да бъде никакъв проблем да се отзова.
Отдавам 4 свои жилища, отделно на свекър ми и свекърва ми едно. За мен е удоволствие да се занимавам с този вид бизнес. Ако искате можем да поговорим.
Братовчедка ми също в чужбина, но от друг град в Бг нае фирма - жилището и е за тотален ремонт според нейните думи.
Аз винаги съм си избирала квартирантите и да ви кажа честно до момента не съм имала грешка. Ако решите ми кажете. Не е проблем.

Последна редакция: вт, 04 юни 2024, 13:00 от Koen_the_koen

# 145
Здравейте, имам следният казус. От една година имам наемател чужденец от европейска държава-европеец. Не говори български, но е отдавна в страната ни. Има си бизнес и т.н. На скоро ми каза, че иска да си извади документ за постоянно пребиваване в страната. Поиска ми нотариално заверена декларация за адресна регистрация.  Води се по чл.92 ал.3 от закона за адресна регистрация.  Някой правил ли е такова нещо и какви са рисковете за мен като наемодател? На декларацията пише, че давам съгласието си за адресна регистрация и че ми е известно, че НЕ може да бъде служебно пререгистриране на лицето или да бъде заличено от адреса, в случай че лицето напусне адреса. Това означава, че когато той напусне, ако той не се пререгистрира на друг адрес, ще се води на моя. Ще има  ли начин сред това да го премахна? Какви рискове крие това? Ако той се махне, но не промени адресната регистрация след години може ли да претендира за имота. Съжалявам за последният въпрос 🙈, но имам много страхове. По съм склонна да го махна ако носи рискове и да търся българи, отколкото да вляза в някакво сериозно приключение. Другото е, че съм в чужбина и за мен това е занимавка и време да заверя документа нотариално. Плюс пари. Такава заверка в консулството ще  е около 100 евро. Декларацията е 2 страници. А от преди време си спомням, че взимаха по 30 евро на печат не на страница. Обикновено са по 2 печата на страница, което прави 120 евро. Ако не са вдигнали цените. Та най малкото, ще съм вътре с тези пари.
Няма проблем за вас, ако според вас е читав му подпишете декларацията в нот. кантора.
Аз направих същото преди три месеца с чужденец. нито се е пазарил за наема, нито нищо. Освен това си търсеше чистачка и аз му казах, че аз ще му чистя. Така хем наглеждам жилището, хем ми е на 5 мин от вкъщи.

# 146
Отдаваме апартамент под наем и постоянно звънят кандидати с малки кучета. По принцип не сме склонни да го отдаваме на хора с домашни любимци, но за съжаление май ще склоним. Имате ли препоръки за допълнителни клаузи в договора?
1. Двоен или троен депозит
2. Клауза за ежемесечна проверка на имота
3. Клауза за професионално почистване и пране на мека мебел при освобождаване
4. По-висок наем

Аз лично взимам два депозита от 10 години.
Пълна забрана за животни в апартаментите, ако толкова искат допускам единствено риби и им го казвам.

# 147
Малки кучета могат (и вероятно ще го направят) да съсипят апартамент до степен да се нуждае от основен ремонт. Не е шега, не знаете дали кучетата няма да пишкат из апартамента, а миризмата се пропива и пране не го чисти. Драскане на дивани, ровене, късане на матраци, гризане на врати и мебели, косми на невъобразими места.

Сметнете колко би ви струвало подмяна и поправка на всичко и меката мебел я отпишете. Те може и да са много кротки и възпитани, но няма как да знаете.

# 148
Все по-трудно намирам читави наематели Neutral Face

ПС..ще се редактирам малко...

Последна редакция: вт, 04 юни 2024, 20:24 от teta75

# 149
  • София
Нищо не бих върнала, особено преди да са излезли сметките.
Много се дразня на некоректни хора.

Всичко се случва, хора сме, ама и претенции и заплахи ми идва вповече.

Имах един, който ми беше съмнителен от самото начало. Прясно разведен, стартиращ нов бизнес в София, омръзнало му да плаща хотели. След месец ми се обади и помоли за среща и разговор в апартамента. Щял да зареже бизнеса, да се връща в Банско. Доведе негов приятел, който да встъпи в договора на негово място, ако съм съгласна.
ИТ, онзи, дето не готви, разказвала съм. Вече 3 години ми е наемател. Но първият и дума не отвори да връщам депозит, много се извини, каза, че до края на договора ще отговаря солидарно с новия наемател, ако има нещо. Но всичко беше ок, депозитът остави за новия наемател.

Ако беше тръгнал със заплахи и мрънкане, едва ли щяхме да се разберем.

Общи условия

Активация на акаунт