Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 36

• 42 265
  • 873
  •   1
Отговори
# 90
Как процедирате с изравнителните сметки от Топлофикация?Преизчислявате месеците, през които е живяно ли?При нас консумацията беше 0,00 и всички сметки бяха платени към момента, когато се нанесоха наематели, но сега се чудя кой колко трябва да плаща от изравнителната?

# 91
При влизането и след напускането на наемател се вика извънреден отчет на топломерите. После идват две изравнителни сметки за двата периода и там си пише кой колко има да плаща.

# 92
  • София
Как процедирате с изравнителните сметки от Топлофикация?Преизчислявате месеците, през които е живяно ли?При нас консумацията беше 0,00 и всички сметки бяха платени към момента, когато се нанесоха наематели, но сега се чудя кой колко трябва да плаща от изравнителната?

Според написаното - сегашните наематели ще си платят каквото са ползвали.
Кой друг и какво да плаща след като не е имало консумация преди тях?

# 93
Не ползваме парно, но плащаме сградна инсталиция. Старите квартиранти трябва да си я платят. Поне при на сумата не е никак малка.

Последна редакция: вт, 28 май 2024, 08:29 от kriakla

# 94
Явно не е правен извънреден отчет на парното, така че ето вариант.
Сградната инсталация трябва да се разпредели, очевидно, за топла вода и за отопление се почва от 0 и всичко е за сметка на наемателя.
Сградна инсталация не се начислява през лятото, когато няма отопление. Затова, като излезе фактурата от изравнителната сметка, се взема сумата за сградна инсталация за имота, която е на отделен ред, и се дели на броя месеци с отопление - примерно от ноември до април вкл. И се умножава по броя месеци, когато наемателят е бил в имота.

Важно - във фактурата на отделен ред са написани количествата топлинна енергия, които след това се умножават по цена на МВ/ч, върху получената сума се начислява ДДС, но накрая.
Та така, събирате МВ/ч за топла вода за имота, за отопление на имота и за сградна инсталация за имота (изчислено по посочения начин), умножавате по цена на МВ/ч и върху получената сума слагате ДДС.

# 95
Моля ако някой отдава краткосрочно в София, да ми даде насоки за обществена пералня с вкл. гладене за спално бельо с прилични цени..

# 96
  • София
Доколкото разбирам, сами ще се занимавате с менажирането и чистенето, и гостите... От моя опит, чаршафите са едно от най-големите пера.
Губят ми се подробностите, защото вече доста време не се занимавам с това, но плащах на килограм, което беше общо взето килограм на комплект горен чаршаф и две калъфки. Предполагам, че зависи и от плътността на чаршафите. Долните ми бяха еластични и не налагаха гладене, така че се справях с тях сама.

При мен най-изгодно се оказа кварталното химическо, въпреки че имаше и фирми с по-ниски цени в София. Но те искаха или да се носят на място чаршафите някъде далеч от мен (и центъра), или да се натрупат примерно 20кг, за да ги вземат от място безплатно. И като се сметне транспорта и загубата на време, се оказа, че по-добре някой лев отгоре, но по-удобно.
С две думи, логистиката е не по-малко важна от самото пране/гладене. Важно е да е на удобно място и да не се губи време. Аз се запасих с по 4 комплекта на легло, за да имам резерв и да не се налага да тичам след всеки гост. Понякога се налага да се смени нещо и преди да са си тръгнали (разсипват, мокрят...).

Също така си имах любима жена в химическото, която гладеше по-добре от другата и се уговарях с нея, тя да ми ги пере/глади.

Не знам дали е полезно това, което написах, но според мен, не е само до цените.

# 97
Съвсем временно е положението, но в съответния квартал не е възможно в момента да намеря. Затова търся препоръка за конкретно място

# 98
По повод труднодостъпните места  под ниски дивани в радиатори над климатици и др. си купих преди време тази четка и съм много доволна.
https://pestete.bg/chetka-za-pochistvane-na-prah-s-teleskopichna-drazhka-2v1-1377
 После я видях и в Тему, но не знам дали е същата.
https://www.temu.com/search_result.html?search_key=%D0%A7%D0%95% … ssn_id=kcn7ngnyxe
 Няма нужда от местене на тежки мебели, нито от стълба, но се продава само с една четка/калъф .

# 99
За прането - не знам къде се намирате, но в Младост 2 съм доволна от химическо и от пране на две места - малкото до Еконт и това на голяма верига в Хит. Не помня как се казват. В Хит са ми прали одеала. И на другото място ги давам, че ми е близо. Само уточнявам да не слагат ароматизатор.

# 100
  • София
Момичета, не помня кой искаше снимки на апартамента, който ще отдаваме в Яворов, ремонтиран набързо и като за отдаване под наем, предстои да се сложат пердета и да се направи професионално почистване и ще е готов за новите си наематели.

Последна редакция: сб, 01 юни 2024, 13:01 от nad_tab

# 101
Много приятен дизайн, поздравления! Blush
Холната масичка е със зашеметяваща цена в магазина в Еtsy https://www.etsy.com/it/listing/192538263/evans-coffee-table
На вас кой ви я направи?

# 102
Поздравления за ремонта!
Спомням си като коментирахме обявата за продажба - имаше не малко негативни мнения (аз не бях сред тях! Laughing). Порталната врата ми беше фаворит.

Наистина много приятно е станало! Късмет с наемателите!

# 103
И аз съм най вече впечатлена от холната масичка и с леки резерви към кухнята, която май не сте реновирали.

# 104
  • София
Много приятен дизайн, поздравления! Blush
Холната масичка е със зашеметяваща цена в магазина в Еtsy https://www.etsy.com/it/listing/192538263/evans-coffee-table
На вас кой ви я направи?

Холната маса е наистина един път, мъжа ми я направи. На живо е изпипана до най-малкия детайл и е супер стабилна, продава се за 700лв. Дървото е дъб, стъклото беше нещо особено.

Кухнята, почти не е пипана, сложихме само едни горни шкафове. Грозновата е, но като се нанесем един ден, ще си я направим по-хубава.

Последна редакция: пт, 31 май 2024, 17:09 от nad_tab

Общи условия

Активация на акаунт