Математически турнири 1-4 клас тема 63

• 66 510
  • 736
  •   1
Отговори
# 150
При нас на първокласниците е днес, а на петокласниците другата седмица.

# 151
  • Варна
И ние минахме МБГ , тази година имам и първолаче и тръпна в очакване какво е сторила Joy "Мамо, аз май забравих да запиша отговора на едната задача..."

# 152
В София има ли някъде където може дете да се яви на МБГ без да е ученик на училището?

# 153
В София има ли някъде където може дете да се яви на МБГ без да е ученик на училището?

В школата в Лозенец виждам, че е активен формуляра, т.е. би трябвало още да имат незаети места, но имате малко повече от час, за да прецените дали да отидете - https://www.mathematicalmail.com/category.php?id=344

# 154
Така, набързо да върна обратна връзка и да резюмирам:

@Lúthien ИС и ХП са горе-долу в една кошница, да, погледнато по-отгоре.

@Marisha* Определено ХП е доста преди ПМС по сложност, така беше изложено и от мен. НОМ, ПМС и вторият модул на МзВ са вече в "по-истинската" част на математиката, където се очакват поредица от стъпки и доказателства. Хубавото на ХП и някои други е че понякога има по-нестандартни задачки, понякога и с елементи на леко тролене. Trollface  Но някъде в 4-ти клас децата трябва да свикнат, че прилагането на един подход и даване на отговор вече не е достатъчно, и е било просто междинно стъпало.

@rumka833 Разбирам много добре какво имате предвид, и може да се каже че се съгласявам, ако го погледна от същия ъгъл. Simple Smile Но моята идея за това кратко проучване беше да се изследва целия спектър, с фокус върху дясната му част. Предвид нормалното разпределение (което се потвърждава съвсем очаквано и на практика ако се погледнат резултатите) и най-вече предвид, че състезанията след някакво начално ниво съвсем излизат от учебния материал, е съвсем в реда на нещата бързо да станат много трудни / невъзможни за децата. Това диференциране е необходимо, за да може една малка част от общата да бъде допълнително отсята, а не да се насажда някакво негативно чувство на децата с нормално училищно ниво. Както общо взето с всяка друга дисциплина, за която мога да се сетя. Simple Smile Твърде големи динамични диапазони, за да бъдат лесно премерени с един аршин. МБГ например, дали искат или не, за длъжни да си нагласят летвата на трудност, за да могат изобщо да организират финали и награждавания. Най-очевидният пример би бил матурите след 7-ми клас и влизането в МГ-та, но мисля че тази полемика я има вече и няма да принеса с нищо ново. Бързо сумаризиране - не случайно има различни по сложност състезания (не само по математика!), за да може всяко дете да си намери комфортната и/или предизвикателната зона. Не е въпрос на елитарност.

@Mometo* Не е само в ЧХ това да се повтаря една и съща задача, с или без малки промени, в съседни класове в рамките на едно състезание. Често се случва по мои наблюдения, дотолкова че даже не искам да го анализирам твърде много за предимства и недостатъци. Децата трябва да свикват с реалността и каквото им сервира Животът. Simple Smile

@Дани7 Перфектен отговор! Дори въпреки различното ни позициониране на едно-две, като цяло затвърждавате хипотезата ми. Trophy Може да се каже, че това удовлетворява изначалната ми мотивация за запитването. Аз също не харесвам ЕК много-много, както и когато задачите се обърнат на повече кухо словослагателстване, отколкото реално математика. Но това са персонални предпочитания, и никой не трябва да се влияе.

И в заключение - дано да е полезно за някого. Личното ми непопулярно мнение е че децата не трябва да ходят заради някакви медали и дрънкулки, а за да градят знания и увереност. Виждам, че псевдо-славата често им влияе негативно на развитието. Хубаво е че има това изобилие от състезания, за да може да се включват в правилните сегменти, и за щастие повечето са съвсем приемливи финансово за родителите. Пиково добро представяне не носи реална практическа полза. Не виждам предпоставки за гении и талант, и дори да има нещо такова, е твърде малко - иска се мотивация, здраво ко̀пане и адаптация. Като лозето - не ще молитва, иска мотика. Simple Smile

Благодаря на всички отзовали се и отделили време да споделят! Може спокойно да ме критикувате, ако считате че не спазвам Канона и някое популярно мислене.

На децата - успехи в скорошните ЧХ и СМТ! На родителите - приятни емоции!

# 155
Днес е било последното провеждане на МБГ в школата в Лозенец, ако някой чуе за друго място дайте знак, че да не ме линчуват Simple Smile

# 156
Днес е било последното провеждане на МБГ в школата в Лозенец, ако някой чуе за друго място дайте знак, че да не ме линчуват Simple Smile
От трите оповестени за София, и трите трябва да са приключили със записванията, и днес да се състезават последните групи. Може да опитате на им звъннете (примерно на "Моливия"), но сигурно чисто организационно няма как да стане откъм страната на самите МБГ.

# 157
1. За в София не знам дали ще успееш, но в Благоевград мисля е на 30-то число. Ако ти се ходи до там, или в друг град. Успех!

2. Да ви кажа - май са били по-сложни задачите, понеже днес в Лозенец никое дете не излезе преди 43-тата минута. Може да съм изтървала някое, ама като цяло, всички стояха до късно. Дори моят, който до 25-тата обикновено е аут, сега излезе на 55-тата. Групите бяха смесени 1-12 клас, и говоря за всички деца и класове.
3. Ако намерите някъде протоколи нещо, дайте насам линкове, да видим нивото какво ще е този път Simple Smile

4. Алфа,
Сори, обаче много ти е дълъг постът, и му изпуснах нишката. Не те критикувам, останах с впечатлението че си правиш някаква лична класация. Simple Smile

# 158
2. Да ви кажа - май са били по-сложни задачите, понеже днес в Лозенец никое дете не излезе преди 43-тата минута. Може да съм изтървала някое, ама като цяло, всички стояха до късно. Дори моят, който до 25-тата обикновено е аут, сега излезе на 55-тата. Групите бяха смесени 1-12 клас, и говоря за всички деца и класове.
Ти пък, те тези по-бързите са ходили още в първите дати, няма да чакат последната. Stuck Out Tongue
Сега насериозно, има изгледи да е така за някои класове, и аз изказах известни съмнения в тази посока, но ще се види по-ясно в резултатите, пък и като пуснат задачите.
А и уж по правилата не трябва да излизат преди да изтече 1 час, а да си кротуват по столовете. Но може да приемем че имаш предвид записаните им времена.

Резултатите май някъде в началото на Ноември?

4. Алфа,
Сори, обаче много ти е дълъг постът, и му изпуснах нишката. Не те критикувам, останах с впечатлението че си правиш някаква лична класация. Simple Smile
Лична, но обективна (доколкото може) класация, понеже официална такава няма как да има. Няколко души потвърдиха (доколкото може) подредбата като цяло, или в определени сегменти.
Не му се връзвай много, на някого все може да му свърши работа, колкото и да е специфично.

# 159
Като се замисля, аз изобщо не включих ПМС за 4 клас и МЗВ в личната си подредба, защото някак съм ги разделила в друга категория - те са за кандитатстване, а не със "спортен" характер. Иначе определено втори модул на МЗВ би повел класацията.

Олимпиадата също не съм я включвала, там все пак има и национален кръг и не мисля, че може да има съмнение за каква трудност става въпрос.

# 160
ПМС-тата са си определено от най-състезателните, и с много добра трудност при това. Просто се използват за допълнителни точки при кандидастване, точно заради добрата трудност. Аз намирам коефициента им в образуването на бал за твърде нисък.
Личното ми наблюдение е че вторият модул на МзВ не е чак толкова труден, по-скоро се използва да провери има ли някакъв базов спектър от знания и умения (който евентуално е придобит с ходене на СМГ курсове или по други начини).
НОМ национален кръг за 4-ти (и 5-ти и 6-ти) клас няма, последен е областният.

# 161
Кратка актуализация на тема МБГ Есен - ограничените регионални резултати, от едно място в София само, не оборват засега хипотезата за леко увеличение в трудността на задачите. Simple Smile

Единствен участник с максимум от 40 точки, при това за всички класове общо. Усещане за занижено средно представяне, но нямам време да сравнявам със стари години и анализирам.

Финалните резултати, очаквани скоро, ще са много интересни, откъм този ъгъл. Nerd

# 162
Кратка актуализация на тема МБГ Есен - ограничените регионални резултати, от едно място в София само, не оборват засега хипотезата за леко увеличение в трудността на задачите. Simple Smile

Единствен участник с максимум от 40 точки, при това за всички класове общо. Усещане за занижено средно представяне, но нямам време да сравнявам със стари години и анализирам.

Финалните резултати, очаквани скоро, ще са много интересни, откъм този ъгъл. Nerd

За Варна - Ребус обявиха
За Пловдив - Авигея и Математическа занималня

Струва ми се, че тази година има по-малко участници.

# 163
@Biz Мерси за информацията.

Бърз поглед отгоре-отгоре, и при  4-ти клас сякаш е по-осезаемо. Popcorn

# 164
Здравейте, някой има ли задачите от МБГ есен 2 клас 2024  ? Трудно ми е да ги открия.

Общи условия

Активация на акаунт