Отношения между семейството ми и приятелката ми

• 13 096
  • 267
  •   1
Отговори
# 150
ЧС, всеки си преценява, написах как е редно за мен.
Родителите ми са били така, аз бях така,  дори баща ми още в техникума се е отдели през седмицата, за да не пътува по 2 часа на посока вътре в града (това вече ми е твърде рано, но така са преценили баба и дядо). В София сме следвали и те, и ние. При децата ни е така, но те са в чужбина. Това е моето разбиране. Не го налагам никому.
Познавам хора, чиито деца живеят с родителите си, не работят през студентството и т.н. Не е моето, но те така виждат нещата.

Ама то студентството е време за учене не, за работа. Е, след първата година може да има по 1-2 месеца стаж, но това са си лични пари, извън издръжката, даже и да е значителна сума. Пак мое виждане. Но по време на семестрите работата на студента е да учи. То май на моята не и беше и разрешено да работи.

Последна редакция: пн, 27 май 2024, 14:16 от Черна станция

# 151
  • София
Ама и вие, като онзи, сина на баща си, който обясняваше как 8 часа на ден чистене и по 30 лева на час, и ето ти 240 лева на ден, пък той, горкият, колко много работел и не изкарвал толкова. Това е трудна работа, ако не говорим за циганките, които цял ден се подпират на метлата по улиците или назначените в учрежденията. По цял ден интензивно чистене (8 часа чистене) никой не може ежедневно, не всеки умее да чисти добре и бързо, пък и то толкова работа за чистачки няма, че всички да се юрнем да ставаме чистачки. Една тук търсеше чистачка за 40 лева, която за час и половина да ѝ изчисти жилището, с баните и терасите, да ѝ сгъне прането, което е отвисяло през седмицата неприбрано по мебелите, да ѝ полее цветята и да изчисти на кучето.
Точно по 20-30 лв на час взимат, но това си е много тежка работа. При мен идват за основно почистване понякога едни момчета, те взимат на квадратен метър, но са 5-6 доста ячки и за няколко часа изблизват всичко. Това коя да е чистачка има да го чисти поне една седмица, ако не и повече. Хората просто обичат да подценяват чуждата работа и да гледат от високо. Не знам какво им носи, но е факт. Същото отношение и към сервитьори, това пък колко е тежко и не е за всеки...

# 152
Не мисля че проблема е че тя не иска да ходи на село , защото е гражданка или лигла.Авторът си го е написал че тя е казала че две поколения на едно място не става . Имала съм проблеми в предишната ми връзка относно свекърва и синът й ,и в сегашната ми връзка .Още прясно женени ,не се съобразиха въобще,че все още свикваме един с друг,че искаме сами да останем и пр . Когато старите искат тогава трябва да се яде , каквото старите искат това трябва да се яде .Подслушвания на вратата, дразнене когато той сподели с мен че има проблеми с тях и пр .И най вече свекървата е страшна скъперница ,навирваше нос че съм взела от сирене което е с 10 стотинки по скъпо.Изнесоха се и той стана по весел , като се прибира от работа се усмихва и той самият го каза не може човек да иде до банята по гащи.А ,това най ми е любимо ,като искам той да е мой мъж и да правим неща като мъж и жена се опитвам да го отделя от тях ,като споделя с мен какви егоисти са се опитвам да ги скарам .Две поколения под един покрив Не . Това е мое мнение все пак.

Родителите му се изнесоха от дома си, за да може вие да сте доволни и да ходи по гащи пред теб? Той нямаше ли и дете от предишна връзка?
Изнесоха се защото апартамента е двустаен и те се чувстват по добре на село в голямата къща и детето,ако иска да дойде няма собствена стая .Друг е въпросът че бившата му пише че преди да се е събере с друга жена,трябвало да помисли да се събере с майката на детето му . Отделно сега като чакам бебе това дете ще има нужда от детска стая .Нека да не спамим на човека темата.

# 153
С какво да не спамим темата? Обсъждат се 2 семейства под 1 покрив. Ти казваш, че не било добре, обясняваш, което според теб не е спам, как мъжът ти се оплаквал, не можел да се разхожда по гащите, а на практика и двамата с мъжа ти сте като по учебник от тези, които им се налага, ако нямат някакъв голям късмет, да са под един покрив с друго семейство. Ти си жена на близо 40. Отишла си един път с мъж да живееш при родителите му и се оплакваш от майка му. Втори път пак същото правиш с мъж, който е поне на 40, щом има 18-годишно дете, и там си е живял, при родителите си през цялото това време. На 40-50 години реве да се оплаква от майка си, търпите и двамата дискусии за евтино сирене и ако тия хора нямаха имот на село и не бяха в пенсионна възраст, всички знаем къде щяха да са и те, и вие. Сега се правиш на малката стопанка на голямата свекървина къща и си мислиш, че всичко е ок.

# 154
С какво да не спамим темата? Обсъждат се 2 семейства под 1 покрив. Ти казваш, че не било добре, обясняваш, което според теб не е спам, как мъжът ти се оплаквал, не можел да се разхожда по гащите, а на практика и двамата с мъжа ти сте като по учебник от тези, които им се налага, ако нямат някакъв голям късмет, да са под един покрив с друго семейство. Ти си жена на близо 40. Отишла си един път с мъж да живееш при родителите му и се оплакваш от майка му. Втори път пак същото правиш с мъж, който е поне на 40, щом има 18-годишно дете, и там си е живял, при родителите си през цялото това време. На 40-50 години реве да се оплаква от майка си, търпите и двамата дискусии за евтино сирене и ако тия хора нямаха имот на село и не бяха в пенсионна възраст, всички знаем къде щяха да са и те, и вие. Сега се правиш на малката стопанка на голямата свекървина къща и си мислиш, че всичко е ок.
тук си права ,но апартамента в София той си го е взел.Просто споделих мнения че винаги стават търкания м/у млади и стари.

# 155
  • София
Ама то студентството е време за учене не за работа. Е, след първата година може да има по 1-2 месеца стаж, но това са си лични пари, извън издръжката, даже и да е значителна сума. Пак мое виждане. Но по време на семестрите работата на студента е да учи. То май на моята не и беше и разрешено да работи.

За мен да завърши на 24-25 и тепърва да търси работа един младеж е късно.
Приемам, че след 16 е нормално да работи през лятната ваканция, а после в университета да работи първоначално нещо, с което да си докарва за личните разходи, а после стаж (стажовете на моите големи дъщери бяха по 2 години (3-ти курс в бакалавъра, защото при тях бакалавърската програма е 3 г. и 1 г. в магистратурата, като само в семестъра за дипломиране бяха освободени и после се върнаха на постоянно място, докато в началото самият университет осигуряваше в 1-ви и 2-ри курс почасова работа, която е съобразена ). Издръжката от родителите е едно на ръка, но да учи само и да ходи по купони не е моето разбиране.
Самата аз като работодател не разглеждам кандидатури на хора над 25 г. без трудов стаж по специалността.

# 156
Е, ако са учили медицина няма как да имат стаж на 25 години. А иначе всеки работодател има право да избере когото пожелае.

# 157
  • София
Едната завърши ветеринарна медицина, другата е медицински лаборант. И двете не могат да се научат без стаж и практика.
Хуманитарната медицина е различно нещо, но не всички студенти учат медицина или ядрена физика.

# 158
Медицината е единственото изключение от правилото. И пак имат стажове и програми, по които им плащат, колко ходят е друг въпрос.

# 159
  • София
Така е. Имам братовчед стоматолог. Още от 3-ти курс мисля, че започват практика с пациенти, вкл. някои платени.

# 160
  • Washington,USA
Явно все попадате на разбиращи и учтиви преподаватели, а не на озлобени и гневни такива. В малките градове не е това, което описвате в София.

# 161
На акъл на преподавателите се връзват само тези, които много си ги слагат на сърце. Светът е толкова динамичен, толкова университети, специалности, дистаницонни обучения, задочно, редовно и етц. Не мога да си представя как преподавател сяда и ми обяснява аз дали ще работя или не.

# 162
  • Washington,USA
Като ти кажат, че ще останеш без заверка :')

# 163
  • София
Бънди, в чужбина самите университети имат програми за работа на студентите. И ги поощряват, вкл. с опции за допълнителни консултации, допълнителни дати за изпити и т.н.
Но и тук може да се съчетаят нещата. Племенникът ми учи точно в София. Има лекции по цял ден в понеделик, вторник и в четвъртък - плътно от 8 до 20 ч. През останалите дни нямат нито лекции, нито упражнения. В дните, когато няма лекции работи. Фирмата, в която работи, има много млади хора, които също са студенти и си напасват часовете за ходене в офиса, но основно работата е хибридна и позволява някои промени. Студентите рядко работят в офис на 8 часа.

По наше време учехме основно сутрин до ранния следобяд и после работехме по различни кантори - обща работа - подреждахме папки, систематизирахме информация, набирахме разни документи и т.н. Това за тези, които имаха познати, при които да работят. Другите бачкаха почасово каквото намерят - от хранителния бизнес до секретарки и деловодители.

# 164
За мен да завърши на 24-25 и тепърва да търси работа един младеж е късно.
Приемам, че след 16 е нормално да работи през лятната ваканция, а после в университета да работи първоначално нещо, с което да си докарва за личните разходи, а после стаж (стажовете на моите големи дъщери бяха по 2 години (3-ти курс в бакалавъра, защото при тях бакалавърската програма е 3 г. и 1 г. в магистратурата, като само в семестъра за дипломиране бяха освободени и после се върнаха на постоянно място, докато в началото самият университет осигуряваше в 1-ви и 2-ри курс почасова работа, която е съобразена ). Издръжката от родителите е едно на ръка, но да учи само и да ходи по купони не е моето разбиране.
Самата аз като работодател не разглеждам кандидатури на хора над 25 г. без трудов стаж по специалността.

Ама то стажуването е вид търсене на работа - кандидатстваш, оглеждат те, преценяват те и евентуално предлагат. Моята така си намери - два стажа, две оферти.  Но няма как да се търси постоянна, поне не за всяка специалност и всеки случай.
Според мен не си права, ама пък и ти си изградила своите практики на базата на тесен конкретен сегмент. Не мисля, че са общовалидни.

Общи условия

Активация на акаунт