УМБАЛ Софиямед - ТЕМА 3

• 26 396
  • 274
  •   1
Отговори
# 180
Здравейте, дами! 🌸
В момента съм в 5-ти месец и ще раждам при д-р Узунова. Планът ми е за естествено раждане, но бих искала да съм подготвена и за вариант, ако се наложи секцио.
Ще се радвам, ако някоя от вас, която е раждала при нея – независимо дали естествено или със секцио – сподели впечатления. Как мина всичко, какво беше отношението ѝ, как се справя с болката и упойките, чувствахте ли се спокойни и в сигурни ръце?
Много ще ми помогнат реални мнения и личен опит. Благодаря предварително!

Здравей! Аз се следя при д-р Узунова с термин 29ю10.2025г. Преди близо 3 години ми беше препоръчана от моя приятелка. Тя има 2 пъти секцио при нея и е изключително доволна. Първото ми раждане през 2019 беше в Надежда ( естествено раждане).
Миналата година изживяхме мисед аборт, заедно с д-р Узунова. Бях много впечатлена от отношението. Знаеше, че много ме е страх и докато подейства упойката ме държеше за ръка. Сега ходя на 2 седмици на прегледи, заради рискова бременност и когато се еналагало винаги ми е вдигала или ми е отговаряла на Вайбър.
Планът е, ако всичко е наред, отново да съм нормално раждане.

# 181
Здравейте! Предстои ми второ раждане в Софиямед. Първото беше с д-р Узунова като следящ и израждащ лекар, но поради затруднения с излизането на бебето се включи и д-р Кръстев. Безкрайни благодарности към д-р Узунова, че изтърпя отвратителното ми според мен викане и каране по време на раждането (защо ли реших естествено и без упойки, ама трябва да пробваме всичко уж). Беше много търпелива, включително по време на шиенето след самото раждане и даже снимала и изпратила кратко клипче на бебето до моите близки след като взеха детето за рутинните грижи след раждането.
Поради лично усещане обаче, установих, че проявявам повече спокойствие към метода и характера на д-р Кръстев и от тогава насам си го избрах за АГ. Преживях 1 мисед с кюртаж при него и сега се следя за втората бременост. Спокоен, уверен, с деликатно чувство за хумор, силен характер и когато се наложи с първото раждане да притиска корема ми и да подпомогне контракциите, беше уверен без да причинява болка и внимателен. На мисед беше безкрайно човечен, а сега при следенето на тази бременност е уравповесен, не настоява за излишни глупости, поддържа всичко като естествено и спокойно гледане напред.
Имам обаче няколко въпроса.
1. Дали е било случайност, че първия път след зашиването ме оставиха сама в родилна зала поне час, което беше доста разстройващо и на втората ми молба към двете мили санитарки да намине лекар и да ми  каже колко време ще стоя и какво ще стане нататък влетя един кисел и много пиян друг лекар, който ми се накрещя да не занимавам цялата болница със себе си (напълно бих разбрала, ако поначало бяха казали, че ще трябва да изчакам кървенето за утихне поне два часа и примерно да знам, че ще почивам там, да се отпусна или пък, че трябва да се обърне внимание и на други родилки, макар да бях единствената нея вечер, но то ясно има и други лекарски задължения). Разбирам, че виках от болка и се ядосвах много, но четейки из нета, съвсем не съм била крайна или фрапантна, та не мисля, че са се обидили лекарите, д-р Кръстев дори не помнеше тези неща, когато го запитах. Все пак пияният лекар си остана неприятно изживяване с циничните си думи, макар да знам, че е от другите предпочитани от майките АГ-та.
2. Как разбирате имената на акушерките помагали в процеса, после не помнех нищо, дори да съм питала за имената им.
3. Как подхождате - кога, какво и колко се подарява в знак на признателност към екипа. Общ или индивидуален за всеки е подбора? Аз първият път изпратих кошница с неща за почерпка в отделението за акушерките, но не беше индивидуализирано. А за двамата лекари поднесох на лично в кабинетите им по 1 кутия с по 2 бутилки хубави вина и картичка с плик отстрани. Може би е било ексцесивно, но разделих тогавашната сума по избор на екип наполовина (т.е. равностойното на нея) и това приложих. Не е супер ок да се дават така, но пък и не е ок при труда, който и двамата положиха с мен да си бях затворила очите. Освен това знам, че лекарите не взимат това, което е редно за цялостната им професия, а за тази болница виждам, че цените са високи, но не виждам да отиват при лекарите дори новите повишения (сега месечния видеозон стана от 60 на 80 внезапно).
4. Има ли как да се мине без проклетия окситоцин, обвинявам него за ексцесивните си болки( и малко и избързването на д-р Узунова, само с 2 дни закъснение от термина и без промяна в тонове и виталност да се юрна на раждането - бях с 1см разкритие на 1 ден закъснение и 2 см на втория ден, никакви контракции, тапата стоеше, други жени са с разкритие до 5 см поне седмица вкъщи).
5. Храната след раждане все още ли е безумния ориз и подобни запичащи или газообразуващи, които са недопустими за след коремна интервенция (размера на раната на матката след раждането е ок 10-20см диаметър и не е като да е ок да се напъваш допълнително с перисталтика).
6. Има ли как детето да остане при мен след раждане за първи контакт, кърмене, да не споменавам отложено клампиране, разни промодерни методи? Първия път само го поднесоха за  целувка и отнесоха към неонатологията?
Честно, неонатолозите посетих на вечерта след изписването заради неспирен с часове плач, та оценявам приема по нощите и нежността и обясненията на докторката, но при все това бих предпочела поне първите усещания от раждането ми да не са самотност и кравата е родило телето, взехме го и я зарязваме в обора. Ако не бяха добрите АГ с тази организация на родилния процес, никога не бих избрала болницата, но пък имам върховно доверие в д-р Кръстев и ще изтърпя и втория път, може пък проблема с тези виждания да си е само в мен.
Благодаря предварително за помощта тук и успех на всички други бременни навсякъде!

# 182
Добро утро, дами! Бих искала да се обърна към вас с въпрос свързан с цезаровото сечение. Тъй като по медицински причини се налага да бъде използван този метод за мен, искам да ви попитам в деня на самата операция (или предния ден по график), имате ли представа кога ще се състои тя- някой дава ли ви информация, че ще влезете в операционна след 20,30,40 минути или направо идват и ви взимат. Интересува ме, за да знае таткото, кога да дойде при мен, за да не изпусне момента или е най- добре да си е от сутринта около болницата.

# 183
  • София, България
Julia.N, операциите в деня са по план. Сутринта попитайте доктора Ви за какъв час сте назначена, НО винаги има вариант за спешно секцио преди Вашето или пък за някакво настоящо естествено раждане, което е ангажирало персонала. При първото ми дете влезнах чак в 11:00 а бях назначена за 9, поради спешна операция, а при второто дете ме вкараха още в 9 часа първа. Като цяло много рядко има повече от 2-3 планови операции секцио през деня, така че между 9 и 11 ще ви вкарат.

Хора, питайте си лекарите за повечето въпроси. Ние как можем да кажем дали има шанс да се избегне окситоцин? Има сигурно, ама лекарите са тези, които преценяват. Говорете с тези лекари, за това сте ги избрали.
За първия контакт пък го решават неонатолозите. По- назад в темата жена беше споделила, че нямат такава практика да позволяват първи контакт. Началникът на неонатологията вече е друг обаче. При естествено раждане се стои час-два, да. Иначе може да Ви стане лошо и да паднете при ставането. Отношението няма да го коментирам. Трябвало е да подадете жалба за подобно отношение, особено пък ако имате наблюдения за неадекватно състояние.

# 184
Здравейте! Има ли дами, които се следят при доктор Венелин Иванов по ЗК?

# 185
  • София
Здравейте. Аз имам две раждания секцио при д-р Узунова и съм много доволна и благодарна за отношението.

Имам малко по различен въпрос. Следя се профилактично при нея всяка година и за резултат от цитонамазка трябва да и пиша на вайбър (не разбирам защо не разрешават да си провериш резултат от цито през сайта им?!?).
Всеки път ми отговаря лаконично "ок е", дори не ми казава каква група съм. ..При други, които правите цитонамазка  в Софиямед , независимо от лекаря , същото ли е?

# 186
Здравейте. Аз имам две раждания секцио при д-р Узунова и съм много доволна и благодарна за отношението.

Имам малко по различен въпрос. Следя се профилактично при нея всяка година и за резултат от цитонамазка трябва да и пиша на вайбър (не разбирам защо не разрешават да си провериш резултат от цито през сайта им?!?).
Всеки път ми отговаря лаконично "ок е", дори не ми казава каква група съм. ..При други, които правите цитонамазка  в Софиямед , независимо от лекаря , същото ли е?
Аз се следя при д-р Венелин Иванов, само че в центъра, в който работи, а не в болницата.  И съм много доволна изпраща ми по имейл резултата от лабораторията, когато стане готов и в имейла ми пише, ако трябва нещо допълнително да си взема, най-често пробиотик. Много е мил, внимателен, винаги в добро настроение и усмихнат, също не на последно място безупречен професионалист. Правих си хистероскопия при него в Софиямед, след което ми се обади и обясни всичко подробно как е протекла операцията, както и след като излязоха резултатите от хистологията и биопсията отново ми писа по вайбър какви са. С една дума-прекрасен!
Дано да съм била полезна! Wink

# 187

Аз не съм правила в Софиямед, но не е нормално да не можеш да си вземеш резултата. Може да решиш да отидеш при друг лекар и да поиска последния резултат. Какво ще му кажеш “ОК е”. От лаборатория не ги ли дават, ако поискате?

# 188
  • София, България
Ако отидете до кабинета, ще Ви ги принтира, подпише и даде. Така е в Софиямед в лабораторията, отиват директно при лекаря, който Ви е назначил цитонамазката. Д-р Узунова не е словоохотлив лекар. Ако всичко е наред, то е наред и няма нужда от допълнително притеснение. Ако не е наред ще Ви го каже. Това го споделям във връзка с разликата между лекар и лекар. Моята снаха, например, така и не се сработи с д-р Узунова и съжалих 300 пъти, че я пратих при нея.

# 189
  • София
 Аз не съм правила в Софиямед, но не е нормално да не можеш да си вземеш резултата. Може да решиш да отидеш при друг лекар и да поиска последния резултат. Какво ще му кажеш “ОК е”. От лаборатория не ги ли дават, ако поискате?
[/quote]

Ще попитам, но предполагам пак ще ме пратят при докторката тя да ми ги даде.
Следващия път, ще я помоля за един скрийшот поне... Rolling Eyes

# 190
Здравейте, дали някой знае при прием в отделението по АГ за задържане, проследяващия доктор не работи с НЗОК, се плаща престоя или мога да си взема направление за прием в болница от личния лекар?

# 191
Здравей, мен д-р Ковачев ме прати по спешност, приеха ме за седмица, но по 2 различни пътеки, едната за задържане, другата за серклаж. Доплатих си само за някои неща.

Здравейте, дали някой знае при прием в отделението по АГ за задържане, проследяващия доктор не работи с НЗОК, се плаща престоя или мога да си взема направление за прием в болница от личния лекар?

# 192
Има ли раждали скоро - края на юли? Каква е цената на секцио с избор на екип + неонатологичен пакет?

# 193
Има ли раждали скоро - края на юли? Каква е цената на секцио с избор на екип + неонатологичен пакет?
В сайта ясно е описано.

# 194
Здравей, мен д-р Ковачев ме прати по спешност, приеха ме за седмица, но по 2 различни пътеки, едната за задържане, другата за серклаж. Доплатих си само за някои неща.

А кой ви издаде направлението по двете пътеки?
Личния лекар ли?
Аз също се следя при д-р Ковачев.
Кога Ви е термина?

Общи условия

Активация на акаунт