(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 57)

• 37 817
  • 747
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Да ви се оплача няма вода в сондажа. Днес разбивахме , но нищо не стана. Помпата се потапяше на 90см , а сега е на 1.40см . Не искат да дойдат да разбиват ,че няма 4/5 метра воден стълб. Ще пробваме пролетта. До тогава ще карам ден за ден.

# 646
Привет на всички! Аз много отдавна не съм писала, но влязох да погледна и много се радвам на градините ви Green Heart Браво!! Flowers TomatoFlowers Corn

Това лято за разлика от сушата и жегата в България тук беше хладно с кратки периоди на 27-30 градуса, да се разбира по за няколко дни и пак 24-25.
В резултат може би на това патладжани нямам, цвета опада. Тепърва май ще вържат няколко, но миналата година берях прилично по това време.
Доматите са слаба работа. Най-слабата ми година до сега. В едната леха доста корени не вързаха нито на първа, нито на втора китка, сега имат на върха. Надявам се само да имам късмет и времето да позадържи по-дълго топло, че и едрите да узреят. Скромно поне да опитаме има.
Скрит текст:

За сметка на това краставиците се представят добре. Тейсти кинг, корнишони левина (леко изтървани, че бяхме ваканция).
Скрит текст:

Тиквички на Лактофол. Доволна съм!
Скрит текст:

Зелен боб все пак има да сготвим няколко пъти. Късно стана, защото първият го изгризаха голите охлюви и този го сях през май.
Скрит текст:

Бриз, какво стана с холандските домати? Доволна ли си?

# 647
  • София
Биб, чудесни ми изглеждат зеленчуците!
Зеленият фасул обича влага и хладно, странно, че е малко.
Изключително екстремен климат тази година! Колко станаха годините без сняг, 4-5 вече? 😳
Ситуцията с водата се влошава бързо навсякъде и то не само заради жега и суша, а заради безхаберието на ВиК дружествата много години вече. И кривата държавна политика да раздаде язовирите на наши и ваши....
При нас отдавна забраниха ползването на питейна вода за поливане, басейни, миене на коли и т.н с официална заповед от Общината. А кмета ни обикаля с един мотор вечер и зяпа в дворовете...

Да дам и малко отчет. От всичко съм доволна тази година,с изключение на доматите. Както писах, се разболяха от Жилкова некроза. Както ви писах, на всички комшии около нас доматите са здрави. Някои са само листа, на други са родили много. Много четох и търсих, и стигнах до извода, че наличните в двора ни три големи джанки, които въшасват страшно, вероятно са виновниците. Въпреки че те не летят, но не намирам друга причина. Така или иначе сме решили наесен да ги махаме,въпреки че на две от тях сянката е много ценна. Но капят точно на входа и става ужасно мазало.

От доматите оставих около 30-35 корена само. Свързах се с една много приятна дама с градина във Владо Тричков, която ми направи схема с Амитица - инсектицид, фунгицид, микроелементи и бактерии. Сякаш се закрепва положението. Пръскам всичко наред. Краставиците бяха с кубинска мана, почиствах ги 2-3 пъти и сега живеят втори живот, нямат изяждане.
Скрит текст:

Пипер около 150 корена ми е много малко, патладжаните около 20 бр. също.

Много лук, макар и среден.

На ябълките много им харесва при мен.

Последна редакция: ср, 14 авг 2024, 22:35 от sofyia

# 648
  • Пловдив
Здравейте,

И аз Ви чета и се радвам на реколтите. Почти не намирам време да пиша, но ето я сега моята горска градина. Намира се на парцел, който е в близост до къщата и не се ползва от комшиите. Кашоните са около градината, за да няма трева, че иначе трябва да се коси. А градината е мулчирана със слама, за да пази влагата и живота в почвата. Не ползвам никаква химия / дори и на Амитица/. Старая се да се съобразявам с алелопатията и да поддържам голямо разнообразие от видове. Затова има много цветя и билки.

Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:

До сега никога не е свършвала водата в кладенеца. Тази година положението и при нас е страшно, ММ е напълнил бидона само 1/4 последния път, което е нищо и от другата седмица направо незнам какво ще правим, ако не повали. Вилна зона сме и няма вода от ВИК. Каптажа също е празен. Ужас просто.

Иначе тази година съм най-доволна от чубрицата Smile . Ще имам за 10 год. напред.

Доматите хич ги няма. Тъкмо започнаха да зреят и ги нападнаха миризливките.
Но пък на краставици си отядохме.
Миналата година беше обратно Sweat Smile

Тиквички за поредна година не успявам да отгледам. И не съм само аз, на комшиите също не им върви.
Като гледам тиквичките на Биб в саксия, се вдъхнових и ще пробвам по нейния начин.

Моля се за дъжд!

# 649
pables_m Аз просто нямам място, затова съм ги сяла тиквичките в един кош, но е доста дълбок и явно им харесва Blush Виж тези на Лактофол за следващата година. На мен ми харесват.

Момичета стискам ви палци за хубав напоителен дъжд, дано!

Чудо! След година и нещо най-после убедих половинката да наемем парцел към общината. Малките са по 50кв. м. до 100 кв. м. по-големите. Има списък и може би ще се чака, но поне да опитаме. Стискайте палци! Heart

# 650
Биб, ще се опитам да обобщя за нидерландските семена от домати.
Мощни растения, здрави, не се разболяха, изключително родовити. Дребни, 60-70гр, имаше и по-едри на някой растения. Бяха три различни сорта. Всички червени, най-едрият беше около 100гр. Не издребняха до седма китка, много ранни. Първия домат откъснах на двайсти юни, два месеца и половина от засяване на семето. Единия сорт има твърдо по-средата, другия е със зелен пръстен, третия е добър, но много твърд. Не знам, кое растение какъв сорт е защото младежа беше държал семената в шкафа под мивката и от влагата хартиения пакет се беше разпаднал. Имам и два корена чери. Това е най-вкусния домат, който съм яла. Мъжът ми им е кръстил коледни елхи. Много мощни, много родовити и много вкусни. Недостатък дебела кожа. Утре живот и здраве ще обера последната китка от тях.
Идея какво да правя две големи кофи домати?

Последна редакция: нд, 18 авг 2024, 13:44 от morskibriz

# 651
  • sofia
Пак не валя в нашата част на софийското поле.
Морски бриз, освен да ги консервираш, не знам какво друго да ги направиш. Ако не ти се занимава с буркани, а имаш място във фризера, може да ги смелиш с блендера, изваряваш (сгъстяваш), в пластмасови чашки/кутийки си разпределяш дози за готвене и замразяваш.

# 652
От мен идея за доматите, вместо да ги изваряваш ги изпечи на фурна да се изпари водата, с малко олио и сол, и после смлени във фризера. Вкусът на печените е 100 пъти по-добър от съвсем същите домати, но сварени.

# 653
Заминаха белени в буркани.
Задължително ще ги пробвам печени следващия път.
Оцета стана. Днес го прецедих и сложих гъба. Точно на 10 ден, плода падна на дъното.

# 654
Зимнината е нещото което отнема 10 ч. на ден. Оказа се че и домати има много и пипер, а лютеница не знам дали ми се прави. Та днес съм на вълна пипер.

Проблема ми е, че част от пипера е много дребен и освен за лютеница и миш маш няма за какво да ползвам. Друг пък е толкова крив че трудно ще се изпече без да се изхаби част от него, трети е изгорял от слънцето. Та решението ми е да използвам фраера за тези нестандартните и наранените.
Този подходящия за пълнене ще отиде в торбички във фризера за зимата смятам поне по веднъж седмично да има пипер в менюто та сметнах, че около 35 седмици трябват поне 35 пакетчета. Отделно буркани с заготовки за миш маш за студента трябва да направя.

# 655
Лютеница с криви чушки правих варени и млени на машинката за домати.
Вади си само шлюпките .. и в комбинация с разни дребоси домати стана чудесно.

# 656
Аз всички чушки пекох във фраера и на котлона, защото чушкопека беше останал в къщи, а огън е опасно.
Добре се изпекоха кривите и дребните, но  пекох поне 10-12ч. Правих айвар и сложих някой пакет във фризера. За пълнене нямам, мисля, те мойте са сиврия повечето. Със сиврия правих айвар и заготовка за мишмаш.

# 657
Аз правя заготовки за лютеница. Изпичам пипера и във фризера, сгъстявам домати с малко сол и запечатвам в буркани. Като реша, че ще правя лютеница, изваждам продуктите и правя. Така и през ноември съм варила лютеница.
Кривите чушки/пипер режа и слагам във фризера, зимата ползвам за яхнии. Може да се изсуши както е нарязан и да се смели за домашен червен пипер.

И аз се занимавам със зимнина. Направих доматения сос за паста и пица на Пепчо.

# 658
  • София
Аз съм чела, че някои си ги пекат във фурната на вентилатор и ставало, виждала съм снимка за печене във фурна като ги закачат с дръжките на решетката да висят😁
Завиждам ви малко, че имате такава продукция, че и зимнина правите... Но само малко, защото само ми звучи романтично, от друга страна такъв мързел ме гони, че се радвам, че нямам да правя таккова пипкаво нещо като лютеница😅

# 659
Пека на опция Грил на решетката изтърбушени на най-горното ниво 7 минути от едната и 7 минути от другата страна. За мене това е най-лесно.

Общи условия

Активация на акаунт