(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 57)

• 37 543
  • 747
  •   1
Отговори
# 660
  • София
alys, това във фурната, нали? И отдолу тавата на фурната, за да капе в нея?
Аз също правя зимнина, основните неща - кисели краставички, домашен сос, зелен фасул, печени чушки, кьопоолу, по малко маринован патладжан и лютеничка разбира се! Последната винаги с печени чушки, и то на тенекията, на жив огън. Друг е вкусът.
От две години правя и сушени домати с босилек в зехтин. Доста играчка, но ги обожаваме! И песто също.
При мен първо по-съществено бране от останалите около 30 корена домати.
Скрит текст:

# 661
Аз пека пипер в тава във фурната. Ако е много, само зареждам една след друга 2 тави. Изпечения го слагам в голяма тенджера с капак, да се задушава. Люспите се белят много лесно след задушаването. Няма значение крив, прав, бели се.

# 662
  • София
alys, това във фурната, нали? И отдолу тавата на фурната, за да капе в нея?
Да Simple Smile

# 663
  • София
Здравейте градинарки.
Аз нещо не смогвам с работата, къщата и домашните задължения тази година и се чувствам много изморена.
Догодина наистина мисля да намаля темпото.
Този уикенд набрахме 70 кг домати и заедно с предният станаха над 100 кг домати, които  консервирахме. Смлени, сос за спагети и просто доматено пюре. Еми не искам да виждам скоро домати повече.
Купих си нова машинка за мелене на кайма с приставка за домати, няма такъв боклук. Първото минаване на доматите върши някаква работа, но остава много сок и месесто и като се опитам втори път да ги мина се запушва през пет минути, а разглобяването и почистването не е никак лесно. Съответно сега имам сигурно 5 кг почти само месо от домати, заедно с люспи и семки и откачам. Предната машинка изкарваше почти сухи люспи и семки само на второ минаване. Опитах се част от остатъците да ги сваря, уж да омекнат люспите и да и мина така, същата работа. Приемам всякакви съвети как да отделя семките и люспите без да купувам нова машинка.
Тъй като е патладжанена година пак имам и две касетки патлаждани, наистина ми омръзна и с тях да се занимавам. Вчера сготвих и една мусака с патдладжани по гръцки и за пръв път ми хареса много и стана уникално вкусна. Но ползвах много малко количество патладжан за нея. Ще видя какво ще правя останалите патладжани пак.
Пипера и при мен почва да червенее, но всички коренчета, които са се наклонили и съответно чушките са на слънце или пък са на върха на растението са прегорели от слънцето. Доматите са с достатъчно листна маса и почти нямат този проблем, но при пипера е много зле положението. За догодина ще се мъча да мисля някаква засенчваща мрежа или всичкият пипер ще го садя между царевица и домати, за да му пазят някаква сянка. Този, който е между високи растения няма проблем, но този между патладжана е изгорял.
София, на тенекия освен вкусни печени чушки, докато варихме бурканите домати се оказа, че стават и много вкусни печени пържолки Simple Smile
Благодаря на morskibriz за вечният лук, който ми изпрати, за съжаление не съм успяла все още да го насадя, тъй като не стигнах до него.

# 664
Да дам идея, но трябва и пипер. Една година, при майка се бяха народили адски много чушки, домати и патладжан. Майка се чудеше какво да ги прави, че вече беше консервирала премного от всичко. Предложих й да направим заготовка за кьопоолу и само да му добавяме малко чесън, като отворим буркана. Стана превъзходно.

# 665
  • София
Aila, хаха, знаем я тази работа с пържолките! Wink
Подкрепям Diorela за рецептата, и ние с майка ми правим така - опечени и обелени чушки и патладжани, стерилизирани само със сол. Зимата отваряш, нарязваш, пресен магданоз и чесън, мазнина, по желание малко домат от буркан и готово. Има много по-пресен вкус.
Може да погледнеш и във ФБ канала на Субективно за Италия - има доста интересни рецепти за патладжани.

# 666
ММ пък не признава кьопоолу с чушка,домат или каквато и да е друга съставка, освен патладжан и чесън.
Замразяваме само печени патладжани, след това счуква с чесъна със сол и мазнина и добавя пак в хаванчето патладжана. Така става едно като на конци цялото...
Иначе и аз знам кьопоолу с чушка, домат и магданоз, ама не било тая манджа за него.. та така, чисто.

# 667
  • София
Айла, ако свариш онези остатъци от доматения сок и ги бръмнеш с пасатор или в блендер, дали ще се усещат люспите? Аз ги минавам през цедка с перка на робота, но съм го правила с по-едри люспи и остават в цедката, но с по-ситни не знам как ще е. Аз също много се разочаровах от машинките, имам две различни. Не стават.

# 668
Добър ден, след отпускарски съм два дни хем на работа, хем наваксвам с оправянето на градината.
Доматът беше много, но успешно го раздадох на приятели. 2 кофи раздадох и 2 кофи обработих аз, заредих и хладилниците, че беше назрял много.
Туршиите вече направих, остана ми само кьополото и лютеницата. За лтеницата е готово доматеното пюре, само трябва да се изпече пипера.
Кьополото си го правим с патладжан, малко домат и пипер. Меля, запържвам с олио  и в буркани. След отварянето добавяме чесън и магданоз.
Преди почивката един ден пържих патладжан за салата и в буркани.
Сините сливи и смокините също ме изтезават тази седмица. Сините сливи ги суша в дехидрататора, а смокините на сладко. Ще трябва и още една доза смокиново сладко, че родата много го яде Simple Smile, обаче не връщат амбалажа и съм закъсала за бурканчета.
Тази година пробвах с едър пипер и се получи, догодина живот и здраве ще намаля местния сорт и ще насея повечко капия.

# 669
Моето кьопоолу е с чушка патладжан и чесън. Мъжът ми поиска с домати, ами не ми харесва.

# 670
sofyia, ние направо и доматите слагахме - печени чушки и патладжани и сурови домати, всичко смляно с месомелачка, мазнина и сол и се затварят и заваряват. Не си спомням, дали майка не слагаше най-отгоре малко горещо олио.
Тя беше голям майстор на консервирането, можеше да си измисли рецепти и всичко ставаше супер. Но не научих нищо, бях млада, в друг град, когато гледаха градина и  консервираха. Малко неща научих.

Последна редакция: ср, 21 авг 2024, 14:44 от Diorela

# 671
  • София
Аз съм замразила сигурно 30-40 кг и повече вече печен патлаждан. Иначе и ние го ядем само с чесън или евентуално чушка, но без домат. Пробвах нещо като нашата лютеница с патладжан и чушка само миналата година да правя, забравих му името, но не е моето и не се яде. Онзи ден опекох 5-6 кг и правих по рецепта мариновани в хладилник патладжани от форума, но и тях само аз си ям. Ще замразявам явно пак печени, пък зимата ще го мисля.
За машинките, предната се справяше отлично, но докато се опитвах да смеля неща за котките някакво зъбче се счупи и не работи вече. Пробвах и да пасирам да и е по-лесно на машинката, сигурно и така тази смес може да се ползва, но е с доста люспи все пак и семки  и поне семките ми се иска да махна. Добре че първите затворени домати си бяха и с люспи и семки, та тогава не се ядосвах, а само от този уикенд ми се вдигна кръвното.
Между другото в понеделник сготвих в големият казан и на котките на огън 20 кг месо и затворих и това в буркани и после във фризера. Въпреки огромният фризер и камера на хладилника, почвам вече да изпитвам недостиг, след като има и стотина кочана царевица вътре Simple Smile

# 672
Машинката ни е лидълска. Иска изчистване от време на време, но за 2-3 измивания смила всичко. Имахме и ръчна, ММ я въртеше с винтоверт 😁 ама тя като детска играчка.
Иначе и пасирани/блиндирани сме замразявали, нищо им няма.

# 673
  • София
Машинката ни е лидълска. Иска изчистване от време на време, но за 2-3 измивания смила всичко. Имахме и ръчна, ММ я въртеше с винтоверт 😁 ама тя като детска играчка.
Иначе и пасирани/блиндирани сме замразявали, нищо им няма.
Като каза лидълска, подозирам че тази , която счупих беше лидълска и наистина вършеше работа. Сега купих обаче някаква друга и съжалявам за това. Не очаквах да е толкова зле.
Освен да потърся приятелка с лидълска да я ползвам сега и по-нататък като има отново в лидл да си купя пак такава.

# 674
Aila аз домати на такава машинка меля

Най-обикновена, преди 10 години си я бях взела. Сега от месец имам нов робот та си играя с него първо. Минавам на сокоизтисквачка доматите и всички месести остатъци минавам на машинката, като си оставям 10-на домата за да не се стяга много от люспите. Преди ако ми отнемаше 3 часа сега  за половината време съм готова с доматите.

Общи условия

Активация на акаунт