1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, дванайсееееет! Щастлив и смел полет на младите птици!

• 54 747
  • 757
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Пропуснах да пожелая успех и стиснати палци на всички, за които предстоят кандидатстудентски изпити в следващите дни. Тъкмо говорихме със сина ми, че негови приятели, които изкараха над 5,50 на предварителните изпити по мат., утре пак се явяват и са се спекли именно заради високите резултати на ДЗИ ПП Математика и "историческите" успехи на набор 2005. Късмет и успех на математиците утре и на лекарите и фармацевтите в СУ тази и следващата неделя,  и въобще на всички набори, които влязоха отново в изпитна сесия!

Последна редакция: пт, 07 юни 2024, 15:11 от pisho

# 691
Минимум с единица ще скочат баловете за прием в университетите, които балообразуват  с най-голяма тежест с ДЗИ БЕЛ. Това е изчислено  по много бакалски сметки, но все пак...

# 692
Аз не виждам особена разлика между 3,93 и 4,32като среден успех за страната. Повишаването на успеха не е с 8,4точки,а с 4,4 като се има предвид "подарените" заради гаф точки.И ако има механизъм да се извади този "бонус", резултатите стават съвсем сходни. Heart

Матурата също не я намирам за много по-лесна от предходната, дори не виждам и минимална разлика. Още повече, П. Дубарова е по-близка като душевност на тази възрастова група отколкото проблемите за несправедливо устроения свят в творчеството на Смирненски. "Приказка за стълбата" е великолепно произведение, но е от тези, в които трудно може да се разгърне потенциал за писане.
Освен това, слушайте новини, публицистични предавания интервюта. Огромна част от политици, но и журналисти не познават правилата на езика. В сериозно предаване на иначе добри ТВ и радио журналисти слушам неправилни изкази като "Двама политика", "трима полицая", "Вие как бихте определил" и подобни, да не говорим, че не помня да сме имали премиер, който познава спрежение на глагола. И всичко това фигурира в подготовка и материал за ДЗИ и децата ако не го знаят, ще получат 0 точки на съответния въпрос.

А има деца, не малко на които БЕ не им е роден, има населени места, в които почти не се говори БЕ, има деца, за които е проблем и 10лв за един сборник да дадат.

Много си е добре матурата, съвсем нормална сложност.

А и нали се организирахме колективно да се "гневим на МОН" Joy, да се зачитат верни отговори, макар да не възпроизвеждат "ключа"дословно, да няма двусмислици и тн., забравих още какво беше. Лесно, трудно - мина, сега само напред. Heart

Последна редакция: пт, 07 юни 2024, 16:41 от Светкавица

# 693
  • Варна, България
В сайта на МОН има списък с университите и съответното балообразуване
Ако на някой му е полезно
https://www.mon.bg/obshto-obrazovanie/darzhavni-zrelostni-izpiti … andidat-studenti/

# 694
Честит празник на всички празнуващи!
Ако някой има информация за балове вУАСГ,но за технически специалности от миналата година?

# 695
  • София
Минимум с единица ще скочат баловете за прием в университетите, които балообразуват  с най-голяма тежест с ДЗИ БЕЛ. Това е изчислено  по много бакалски сметки, но все пак...

Неее, чак с единица няма да скочат. Гледах статистики за процента отлични оценки. Тази година е почти двойно по-висок от миналата, но съизмерим с 2022-ра, така че очаквам и баловете да са съизмерими с 2022-ра. Специално тези, които по принцип са високи и приемът е с отлични оценки на ДЗИ.

# 696
  • София, в момента в любимото ми село Железница
Санака моля те са споделиш тези статистики

# 697
Минимум с единица ще скочат баловете за прием в университетите, които балообразуват  с най-голяма тежест с ДЗИ БЕЛ. Това е изчислено  по много бакалски сметки, но все пак...

Неее, чак с единица няма да скочат. Гледах статистики за процента отлични оценки. Тази година е почти двойно по-висок от миналата, но съизмерим с 2022-ра, така че очаквам и баловете да са съизмерими с 2022-ра. Специално тези, които по принцип са високи и приемът е с отлични оценки на ДЗИ.
Аз затова казах бакалски сметки, защото не бях разгледала сегмента на отличниците. Ами хубаво е, че няма да е чак толкова драстично увеличението.
Санака, да използвам повода да питам. Има ли някакви статистики за резултатите от МУ , за да се направят възможни  прогнози?

# 698
  • София
Набързо:
оценки над 5,50 на ДЗИ БЕЛ:

2023 - 1855
2024 - 5557

през 2022 ги пресметнах грубо около 3200 - не намерих точна бройка, само процент от общо явилите се - 7 процента приблизително от 45890 зрелостници.

# 699
Честит празник на всички празнуващи!
Ако някой има информация за балове вУАСГ,но за технически специалности от миналата година?
Това е от първо класиране м.г.

# 700
  • София
Набързо:
оценки над 5,50 на ДЗИ БЕЛ:

2023 - 1855
2024 - 5557

през 2022 ги пресметнах грубо около 3200 - не намерих точна бройка, само процент от общо явилите се - 7 процента приблизително от 45890 зрелостници.
Къде го намери това? Аз гледах едни графики, според които:

Отлични оценки:
2022 - 6,69%
2023 - 3,87%
Сега казват над 6% отлични оценки, не намирам точно колко, но съм с телефона и ми е трудно.

# 701
  • София
Къде го намери това? Аз гледах едни графики, според които:

Отлични оценки:
2022 - 6,69%
2023 - 3,87%
Сега казват над 6% отлични оценки, не намирам точно колко, но съм с телефона и ми е трудно.

Санака - тук Дани е пуснала слайдовете от представянето на МОН - по тях Simple Smile
https://danybon.com/obrazovanie/min-obr-rez-nvo-4-dzi-12-24//

# 702
  • София
Помагам на неориентирана приятелка с кандидат-студент.
Отворих табличката за УНСС. Там пише следното:

Цитат
1. Оценката от успешно положен ЕПИ или
предварителен изпит във формат ДЗИ или
оценката от ДЗИ (матура), умножена с
коефициент 3 (три) И
2. Общият успех от дипломата за средно
образование, умножен с коефициент 1
(едно).
Максимален бал 24 единици.

Коя оценка от ДЗИ се взема?

# 703