Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 37

• 28 669
  • 768
  •   1
Отговори
# 690
Здравейте, ще ми се наложи да пия антибиотик по време на кърмене. Някоя от вас пила ли е и какво Ви е мнението, следва ли да спирам кърменето?

# 691
Здравейте, ще ми се наложи да пия антибиотик по време на кърмене. Някоя от вас пила ли е и какво Ви е мнението, следва ли да спирам кърменето?

Здравей, два пъти ми се наложи да пия.
Винаги проверявам в сайта https://www.e-lactancia.org/, изписваш името или активната съставка и ти показва дали е съвместимо и безопасно за кърменето (не преминава в кърмата). За зъб пих Сумамед (азитромицин основна съставка - нея вписах в сайта), докато сега ми се наложи да пия за гнойна ангина Амоксиклав (Аугментин).
И в двата случая съм се консултирала с лекар, запознат с кърменето!
Успех 🍀😊

# 692
То и да преминава в кърмата, това са някакви много малки количества и обикновено не е проблем. Повечето антибиотици са си съвместими с кърменето, вижте на линка наистина

# 693
То и да преминава в кърмата, това са някакви много малки количества и обикновено не е проблем. Повечето антибиотици са си съвместими с кърменето, вижте на линка наистина

Да, наистина количествата са минимални и безопасни! Също, да подчертая за локални средства ако се налага примерно таблетки за смучене, също не се тревожете може да ползвате всякакви, не пречи. Аз преди все купувах хомеопатични или на билкова основа, но като не действат, накрая опитах по-сериозни средства и самия лекар и фармацевта ми каза няма проблем, не преминава.

# 694
Здравейте, момичета.
Детето ми е на почти 2 месеца. Изцяло на кърма - гърди и изцедена добавка.
Вече съм на ръба на силите си - всяко хранене е час и половина. Или хапне малко, заспива на гърдата и трябва да я ръчкам, или са едни извивания, борби, дърпане на зърното, реване, нищо че зърното й е в устата и т.н.
В повечето случаи и двете неща накуп. Нямаше да ми е толкова драматично, ако се наяждаше, но за цялото време се изпива 50-60 мл кърма общо от двете гърди.
Не знам какво да правя и как да подходя.
Веднъж на всяко 10то хранене имаме по едно чудесно, на което се храни за 40-50 мин доста добре, без да ме дере, блъска, дърпа и т.н. През останалото време е малък кошмар.
Искам да я кърмя, но вече не ми стигат психически силите за тази непрекъсната борба.
Някой може ли да ми даде съвет или насока

# 695
Пила съм антибиотик заради мастит. Не съм спирала кърменето,важното е само да е съвместим и си кърмете без проблем . Ако има възможност помолете да яи предпишат ,такъв който да бъде съвместим

Последна редакция: чт, 22 май 2025, 16:18 от Radii❤️

# 696
  • София
На мамолог ходи ли се докато се кърми?

Аз се чудя. Чета, че някои ходят, други не. Било препоръчително, ама как да стане като гърдите ми се пълнят бързо. Дори ме е страх да не ме изгони лекарят...

# 697
Не се ходи. Ходи се 5-6 месеца след спиране на кърменето

# 698
  • София
Tака ли? Странно, доста противоречиви коментари чета. А защо толкова след спиране?

# 699
  • Велико Търново
Акушерката, която ми помагаше на мен, ми обясни, че не се ходи докато кърмим, защото се получават определени изменения, които могат да се вземат за нещо друго. Каза ми ако ми се наложи, ще ми даде координати на доктор, който преглежда кърмещи и има нужния опит да различи образуванията. Тоест има вариант за преглед, но явно не всеки мамолог.
Каза ми ако нямам оплаквания да минат няколко месеца след като вече не кърмя.

# 700
  • София
Благодаря ти за подробната информация, bubalesa.
Знам от мамолог, че се ходи 6 месеца след спиране на кърмата, тъй като преди това жлезите били разширени и пълни, било трудно да се види нещо.
А ако се кърми няколко години тогава какво се случва?

# 701
Здравейте, момичета.
Вече съм на ръба на силите си - всяко хранене е час и половина. Или хапне малко, заспива на гърдата и трябва да я ръчкам, или са едни извивания, борби, дърпане на зърното, реване, нищо че зърното й е в устата и т.н.
В повечето случаи и двете неща накуп. Нямаше да ми е толкова драматично, ако се наяждаше, но за цялото време се изпива 50-60 мл кърма общо от двете гърди.
Веднъж на всяко 10то хранене имаме по едно чудесно, на което се храни за 40-50 мин доста добре, без да ме дере, блъска, дърпа и т.н. През останалото време е малък кошмар.
Искам да я кърмя, но вече не ми стигат психически силите за тази непрекъсната борба.

Може да има къса юздичка и затова да не суче ефективно. В България не съм сигурна къде, но при мен в чужбина детски унг или детски зъболекар помага

# 702
Здравейте, момичета.
Според мен е добре консултант по кърмене да види как суче бебето и дали има юздичка. Може да са необходими минимални корекции, за да се случват нещата.
Докато кърмите, чувате ли бебето как преглъща, колко пъти за деня е на гърда, как е с наддаването?

# 703
Joss stone, препоръчвам ти консултация с Хедра. Ако няма часове скоро, можеш да пробваш да и пишеш във вайбър дали би могла да те смести по-скоро.

# 704
  • София
Joss stone, вече са те посъветвали, но и аз си мисля, че една консултация няма да ти навреди, а и ще получиш ценни съвети.

NadezhdaML и аз знам, че докато се кърми не се ходи (може би освен ако не е налице някакъв проблем), но като цяло няколко месеца след като спрете да кърмите, независимо дали сте кърмили няколко месеца или година-две-три.

Общи условия

Активация на акаунт