С какво ви дразнят свекървите? - 157

• 40 908
  • 776
  •   1
Отговори
# 75
  • при късмета
Zimk02, ако не е тайна, за какво си говорите със свекървите? Щом се разбирате, значи намирате някакви общи теми. Защото от тук прочетеното разбрах, че в никакъв случай не бива да се говори за здравословни проблеми, възпитание и хранене на деца, килограми, дивани и обзавеждане, да се пита за роднини. То не остана тема. И понеже със зетя си говорим без проблем за всичко, да знам за снахата като се появи, как да действам.
На всяка свекърва по отделно ли трябва да се обяснява, че не в темите на разговор е проблема и "не може"? А там, че ако са на различно мнение свекървата дори няма право да настоява и да се налага, за детето например и досадното е в повтарянето и налагането. Едно е да спомевеш в разговор веднъж и съвсем друго да намилаш едво и също при всеки лазговор. Наистина ли за всички ви е едно и също?

# 76
Аз с моята свекърва говоря за готвене, градинарство, внуците, разглеждаме промоциите в Кауфланд и Лидл и тя ми разказва спомени от младостта си. Последното е малко досадно, но тя все още не прекалява.
Разбира се, това не може да се даде като съвет за някой друг, защото не всеки се интересува от горепосочените теми.
Все ми се струва, че една нормална свекърва ще намери две, три неща, които да харесват и двете със снахата, а няма да разискват яйчниците си.
И като цяло запомнете, че с други хора не се разискват репродуктивни проблеми, не само със снахите. Българите са много нетактични в това отношение.
И изобщо непоискан съвет се дава веднъж и то предпазливо.
А иначе теми за разговор има бол, само човек да има елементарна обща култура и да подпита в началото на разговора от какво се интересува другия (независимо дали снаха, колежка, съседка или случайна жена на спирката).
П.П. И за дивани може да се говори, преди две години като обзавеждахме апартамента си, взех и свекървата с нас като обикаляхме по магазините да си каже мнението за диваните, които бяхме харесали. Но пак не е универсално, с предишната си свекърва не бих го направила.

Крас.... Ива...., не ми се вярва да си говорите за всичко със зет ти.
Някак не ми се вярва да го питаш дали има проблеми с ерекцията или колко му е морфологията. Тъщите повече се съобразяват със зетьовете, защото са от противоположния пол, а при свекърва - снаха се счита, че между жени всякак може  Не че зетьовете са по-свестни и търпеливи от снахите, просто се сравняват ябълки с портокали.

# 77
  • ...живея на последния етаж...
В тая тема всичко се приема буквално. Естествено, че не засягаме такива лични неща. Има теми, които по никакъв повод не коментирам с когото и да е, дори и с дъщеря ми. Например репродуктивни проблеми. Но тук много снахи се дразнят от всичко, та с лека ирония попитах. Даже преди време имаше една със свекърва педиатър, и се оплакваше, че нищо не разбира от деца. Та така.

# 78
Аз с моята свекърва си говоря основно за детето, за битовизми, за мъжа ми, за мъжа ми като малък. Случвало се е да споделя за здравословни проблеми, аз да давам съвет (да не се приема като бъркане), слушаме се взаимно. Тя също гледа да помага като имаме проблеми. Разбрана жена е. Няма драми, няма месене. Живеем далеч една от друга и не се виждаме често. Нямам нищо против нея, дори бих казала, че съм случила на свекърва и от нея винаги съм усещала добронамереност и че ме харесва.

# 79
В тая тема всичко се приема буквално. Естествено, че не засягаме такива лични неща. Има теми, които по никакъв повод не коментирам с когото и да е, дори и с дъщеря ми. Например репродуктивни проблеми. Но тук много снахи се дразнят от всичко, та с лека ирония попитах. Даже преди време имаше една със свекърва педиатър, и се оплакваше, че нищо не разбира от деца. Та така.

Няма нужда от ирония, защото все още много свекърви си позволяват да питат и да правят грозни коментари по повод имането на деца. Или пък да питат каква ти е заплатата.
Да не говорим за настояването и манипулациите за кръщаването на внуците. Та затова се пишат тези неща, дано пък някоя прочете и се замисли.

А по повод свекървата педиатър, ако предлага захранване със сокчета от 2-рия месец и аз не бих я слушала.

# 80
Те често свекървите обичат да се месят по темите за продължаване на рода, да питат "кога ще видим внуче", обаче много често снахата забременее ли и адът се отваря, обръщат рязко палачинката и вече не са толкова сербез по темата.
Иначе аз гледам да не се меся в здравословните проблеми на моята, защото така или иначе за нея лекарите са шарлатани, хапчетата - убийци. Ето и сега пак има камъни в бъбреците, щяла да ходи на санаториум, че да пие вода и да катери някакви стъпала. Имала бактерия, лекарят й казал да пие АБ, тя не слуша. А и го има и другия момент, че те често възрастните си траят, докато не зазлеят нещата съвсем, точно за да не им каже някой да идат на лекар (или да ги заведе "насила"). Но като цяло смятам, че нито е ок да се месим в техните неща, нито те в нашите.

# 81
Ама как ще си позволява тази нахална свекърва,да взема отношение по какъвто и да било въпрос,камо ли здравословен!
Марулета беше най-искрена. ..Майка ми я водя по лекари...
...за свекървата ,не се погрижиха достатъчно.
  Благодаря на МАко , че внесе разяснение по темата, тя от мен лично знае за какво става дума.
  Свекърва ми живееше далече от нас, в едно населено място с другия син.Ние научихме за диагнозата няколко месеца преди фаталния изход, когато за съжаление вече беше твърде късно.И пак направихме каквото можахме като консулт и преглед с водещи лекари. Съветът им беше , оставете я на спокойствие в последните й дни. Докараха я с линейка при нас  и ние бяхме до нея последния месец. Ще спестя разказът за всичко, което преживяхме като емоция , времето съвпадна със завършване ,бал и кандидатстудентска кампания на синът ми.
  Издъхна една седмица след като научихме, че имаме студент, а минути след като й съобщихме новината ,тя изпадна в кома.
     Така че, ако ще й насила , ще заведа който трябва на лекар. Ако знаехме , щяхме да го направим - имам и контакти и възможност. Сега и да съжалявам , не мога да върна времето.Свекър ми е при нас, не в другия град. Следим го изкъсо.
   Mei Mei , нещата никога не са черно  и бяло. Винаги има нюанси . Аз далеч не исках да влизам в подробности, но поста ти ме предизвика. И засегна. Защото аз знам през какво преминхме и какво значи да се грижиш за болен човек, на място, който умира в ръцете ти.И да знаеш, че ако е било на време е можело да има година още живот, а и повече. И тъй като темата е за свекърви, моята беше страхотно читав човек. До последния си дъх остана такава , с изключително благородство и обич към нас. На много неща ме е научила, самата аз съм си "откраднала " много от нея, въпреки че през годините сме имали разни дребни несъгласия.

# 82
  • Варна
Не само година живот. Баща ми след успешна операция и химиотерапия живее буквално втори живот. Да чукам на дърво, изцяло излекуван, а беше със злокачествен тумор. Така че бай бабо да не те среща, дето има една дума. Като се окажат така нещата, ти се иска да си приложил "насилие".

# 83
Спийд, радвам се , че сте хванали нещата на време.Дай Боже още дълги години да се радвате един на друг!
 Понякога се изказваме доста грубо, и аз сигурно съм го правила. Без да си даваме сметка,че можем да позасегнем някой, или просто човекът да не иска да каже всичко. Болезнено е.  Ако щете ми вярвайте, все още , почти година вече мина, се будя нощем и не мога да заспя, защото премислям, как така не сме разбрали. ПРосто не ни е казано - от свекърва ми,от свекър ми и от другия син. И ме е яд, много ме е яд, защото имам познати лекари, имаме контакти  и можеше поне още прегледи да подсигурим. Ако ще и насила да е. Ей така, насила щях да я вкарам в колата и да я закарам. И емоционално щях да й действам. Честно!
    Затова сега с моите родители понякога съм рязка, даже с баща ми груба.Той никак не си обръща внимание, три пъти го вадим от дупката, заради немарливост от негова старан и неспособност на майка ми да се разправя с него. Звъни по тел и реве ,когато вече нещата са аха на умирачка. Последния път с белодробна емболия, не дава да се обади на бърза помощ.Бе какво значи не дава?! Да не говорим,че кръщелникът ми е лекар, име точно в белодробните истории. И аз от 150 км , с ММ звъним на 112, организираме нещата и палим колата и отиваме. Не насила, ами с тоягата ще го подкарам.
   Затова сега следим профилактични прегледи,резултати, ако само нещо леко ги заболи организираме прегледи, ходим да ги видим . Ми насила е, ама ми пука за здравето им. Същото и със свекъра, затова е при нас.

# 84
  • ...живея на последния етаж...
Марулета, напълно те разбирам и те подкрепям. Това все едно съм го писала аз.
Много ме дразни и не ми харесва никак това делене на мои и чужди. За мен свекърва и свекър по никакъв начин не могат да се нарекат чужди хора. Ами близки са. И се радвам, че и децата ми мислят като мен.
За съжаление много от пишещите тук снахи от първия ден тръгват натаралежени и с рогата напред. И собственото АЗ не винаги е добър съветник. Сега, че има и проклети свекърви, има. Но има и проклети снахи. За баланс.

# 85
  • София
Дали свекървата е снахата ще бъдат близки зависи дали ще си паснат като характери. Това не може да се знае предварително. Такива предварителни нагласи могат да изиграят лош номер в отношенията.

# 86
На всички снахи желая сговорни свекърви. И от двете породи си има "чвор" , както казват по моя край. Просто не става като човек, не само като свекърва или снаха.
   Надявам се един ден да съм добра свекърва, предстои , ще видим.
 В основата на добрите отношения за мен лично е зачитането на другия като личност. Никой не е длъжен да се съгласи с другото мнение,но трябва да може да го приеме.
    Щях да пиша по-напред относно това, дали родителите да питат какво става с появата на внуци.  Сигурно , ако усетя ,
че нещо не е наред няма да се стърпя. Нито при щерката, нито при сина. Познавайки си децата, най-вероятно с щерката ще е по-лесно. Синът ме реже , което ще е добре за в бъдеще, като чета изискванията на снахите./ това с хумор го пиша/ . Ако в откровен разговор ми кажат, че не искат да имат деца,това е техен съзнателен избор , повече дума няма да обеля. Но ако има медицински проблем, ще ми се иска да съм в течение, бих могла да помогна с контакти при лекари, с пари ако се наложи за процедури, за осиновяване , ще подкрепя. Всичко, от което имат нужда. Тъй като във фамилията имаме случаи на стерилитет, много съм мислила по темата. И много се притеснявам.За щастие имам внучка от щерката, дай Боже да имам още. 
   И пак е въпрос на деликатност, как точно ще подхвана темата, моментът , в който ще го направя. Но едва ли ще си трая.

# 87
Аз пак да кажа, че ако имат проблем децата ви, сами ще споделят, ако ви чувстват близки и подкрепящи. Дори и да не е на секундата, а след като са приели факта, че имат проблем.
И снахите не тръгваме наежени. Все пак снахите с готини свекърви не пишат тук.

# 88
  • при късмета
Марулета, напълно те разбирам и те подкрепям. Това все едно съм го писала аз.
Много ме дразни и не ми харесва никак това делене на мои и чужди. За мен свекърва и свекър по никакъв начин не могат да се нарекат чужди хора. Ами близки са. И се радвам, че и децата ми мислят като мен.
За съжаление много от пишещите тук снахи от първия ден тръгват натаралежени и с рогата напред. И собственото АЗ не винаги е добър съветник. Сега, че има и проклети свекърви, има. Но има и проклети снахи. За баланс.
Не вярно, че от първи ден снахите тръгват с рогата напред. Една и съща тема ли четем? Ако не си забелязала при повече от половината всичко си е била наред, до повята на детето. Това е много далеч от първия ден. И не е без причина, защото са си го измислили, а защото свекървата е тази, която е причина за промяната, не снахата.
А дори да не се разбират, ако се наложи помощ за здраве специално, на възрастен не е отказано

# 89
Аз пак да кажа, че ако имат проблем децата ви, сами ще споделят, ако ви чувстват близки и подкрепящи. Дори и да не е на секундата, а след като са приели факта, че имат проблем.
И снахите не тръгваме наежени. Все пак снахите с готини свекърви не пишат тук.
   И това е така.

Общи условия

Активация на акаунт