С какво ви дразнят свекървите? - 157

• 40 271
  • 776
  •   1
Отговори
# 510
Хечи, да беше на 20, щях да те разбера. Но все ми се струва, че си човек с по-голям житейски опит. Затова чак ти се чудя, че не можеш да разбереш нещо толкова елементарно като поведението на свекърва ти - то е като по учебник. Възрастните хора, които си гледат градина, а някои и животни, така са свикнали и наистина имат идеята, че помагат на младите като им дадат нещо собствено производтсво. Това е техният начин да се чувстват полезни. Иначе, че са достадни, не отричам, но пък чак толкова да се връзваш и да не умееш да го смелиш, ми е странно.

Моята свекърва също има градина. И, о, ужас - като ходим приготвя храна, от която после слага в кутия, за да си вземем с нас.  Благодаря й на жената и ценя труда й, защото знам, че го прави от сърце. Чак толкова мога да си надскоча егото плюс, а и самата аз хич не съм идеална и също имам трески за дялане, та постоянно да се вторачвам в околните.
Съгласна на 100%. Simple Smile

Оставам с впечатлението, че свекървата на Хечи като цяло е досадна, но с добри намерения и добре настроена към снаха си. Нищо не пречи да се вземе храната, която оставя щом й носи радост и я кара да се чувства полезна. Дали ще се яде после и от кого - няма значение.

Хиляда пъти бих предпочела тази свекърва пред моите свекъри, които имат крайно негативна настройка към нас и покрай тях само скандали и гадно настроение, поради което се наложи да прекратя всякакъв контакт.

Възрастните хора могат да са супер досадни, но реално, когато ти мислят доброто, винаги е много по-хубаво отколкото да са напълно индиферентни или още по-лошо: зле настроени.

# 511
  • при късмета
И как точно свекърва, която непрекъснато хвали бившата на мъжа ти, ти мисли доброто? Само за храната се хващате, а Хечи е давала много примери, в които повечето ще се дразнят. То като има по-големи дразнители и за нещо дребно, като храната ще се дразниш. Ако беше само тя, можеше и да я игнорира, ама не е.
А и по принцип си е дразнещо, като кажеш, че не искаш нещо да ти го тикат насила в ръцете. Независимо, че е храна.

# 512
Не е Хечи желаната снаха, то се вижда, ама поне свекървата се е примирила и не води битки в тази посока.

# 513
Това с изказването, че за нас го правят го има и при моята свекърва. Гледала всеки уикенд да е на село, карала без почивен ден, че да имали внуците какво да ядат! Иначе гладни ще останат милите! До сега е донесла една тиква и малко ягоди за детето. Ама иначе на приказки е много голяма. И приказките за бившата при нас също продължават.
Онзи ден писала на сина си, да й прател видео на малкия, че се била затъжила. Той й отговорил да дойде да го види, ама тя щяла ракия да вари и нямало време...... Мда, после в мен е проблема!

# 514
  • София
Е, и аз съм казвала многократно - който няма сила, да не гледа градина и кокошки, въпреки че ползвахме продукцията на свекърите ми ми, няма да я хвърляме.
Всъщност свекърите гледат най-вече за себе си, но няма как да планират колко да се роди. Грижите си ги има и за 10, и за 30 корена домати, поне продукцията да е повече.
Когато свекър ми беше жив, съм казвала на ММ, че може би е добре баща му поне да намали насажденията. Обаче... никой не ме чуваше, децата барабар с любящата му жена не се сещаха, та аз ли да давам акъл.

# 515
Според мен Хечи е намразила свекърва си още в началото при тези приказки за бившата на мъжа и - което си е естествено, кой би искал да чуе такова нещо - и сега колкото и да се насилват да имат добри отношения, вече е късно. Тя изпитва към свекърва си тотална неприязън, която едва ли някога ще преодолее. Напъните за близост, обаждания, съобщения,  даване на прекалено много излишна информация за неща, които касаят само нея и мъжа и  само влошават нещата.

Много по добре ще бъде ако поддържат само дистанцирани отношения и всякаква комуникация преминава през мъжа и.

# 516
Ама и свекървата е супер невъзпитана.
Няма значение какво харесваш или не харесваш, въпрос на възпитание и такт е да не се обсъждат такива неща с когото и до било.
И аз имам разведени приятели, и не съм тръгнала да им обяснявам на новите им половинки какви прекрасни хора са бившите.
Не знам на какво се дължи, на соца ли, на неглижиране от страна на родители ли, но няколко поколения са масово нетактични и невъзпитани.
Миналата година продавах няколко месеца на сергия на пазар и направо съм в потрес възрастните хора как се държаха. Младите хора са по-възпитани.

# 517
Аз не оправдавам поведението на свекървата, особено това с бившата. Обаче , Хечи , за човек на твоите години, работиш в голяма корпорация, учиш и надграждаш, струва ми се ,че трябва да си надскочила тия дребнавости. Дразнещо е  , ако самата ти позволиш да те дразни. Работи върху това. Ако си имате пълно доверие с партньора , такова нещо като контактите на маминка с бившата няма да те съборят. И изобщо не им обръщай внимание. И на другите приказки на свека също -за вас, за тях, да си го прави, щом има желание.Има един момент, в който възрастните хора започват да си въобразяват, че без тях светът ще свърши, сами се поставят уж в центъра на нещата.Така се чувстват по-значими в своите очи, защото животът им след пенсия става муден и еднообразен.
   Това не ги оправдава , в частност изпълненията на свекърва ти, но не го приемай чаааааааак толкова лично.Приеми го като възрастови изменения.
   А това,  "за вас го правя" ,  е толкова често срещано изказване, дори и от по-млади родители. Разбира се, че за децата си правим много от нещата в живота си.
   Мъжът ти единствено дете ли е ?

# 518
  • София
Защо човек трябва да се мъчи да приема нетактичността и невъзпитанието?

# 519
Не да ги приема, да работи върху себе си , за да не я дразни това. Има разлика, но трябва да се обърнеш към себе си. Знам че звучи като алабализми, но е на база преживяно и ми помогна много.Не идентична ситуация но свързана с родата. Тя свекърва си няма да промени. Явно не може да сложи граница с твърдо НЕ, явно и мъжът й не го прави.
   Виж на какви детайли акцентира - не готвела добре, пък техните готвели по-добре, някакви такива неща, които само дълбаят. И ми се струва,че трябва да обере контактите със свекърва си. ПРатила й нещо си , натъртила ,че е за нея, тя благодари.Не го виждай и толкоз това съобщение. Да покаже ,че не я вълнува.

# 520
Защо човек трябва да се мъчи да приема нетактичността и невъзпитанието?
Тя няма нужда да ги приема, но свекърва си няма да промени. Или почва война с нея, или избира да й обръща внимание. Разбира се, има и още варианти, но пак няма да са в нейна полза.

Това, че някой работи в голяма корпорация нищо не значи. Цял живот съм в такава среда, хората си въртят клюки, интриги и битовизми точно като на пазара. Хайде, може да не е толкова гръмогласно.

# 521
  • София
По принцип за да има комуникация между двама възрастни, компромиси трябва да се правят и от двете страни. Ако някой заеме позата "аз съм си такава и няма да се променя пък", ако съм на мястото на другия, ще намаля драстично комуникацията. В конкретната ситуация на свекървата трябва да се каже какъв е проблемът, разбира се, защото, ако не знае, няма как да положи усилия да промени нещо.
Макар че не се изисква много акъл да се усетиш, че не се хвали бившата пред настоящата. Освен ако не е нарочно.

# 522
Марулета, ако съдя по себе си и мои приятелки, от пенсионера по- зает човек няма. От десет години съм официална пенсионерка, но работя , внуци гледах и още гледам, и ядене им приготвям, и за училище им помагам,  и други неща из двора правя.  В  момента съм във ваканция и се чувствам малко по- свободна,  но в другото време  изобщо не мога да се оплача от мудност и еднообразие.  Не е въпросът в това.  По-скоро възрастните имат нужда от близост, съпричастност и да се чувстват полезни.

# 523
В тази картинка нямаме внуци, храна не се приема. ДА , има и такива като теб. Но има и доста като посочените от мен и мисля, че този казус е по-близко до тях.

# 524
  • Melmak
Благодаря ти, марулета, сигурно си права.

За корпорацията, ми аз не си говоря там за свекърва ми и не споделям такива неща. Пиша тук да се пооплача понякога, даже с приятелките ми гледам по-важни и интересни теми да обсъждаме, не свекърви.

Храна за внуци и грижи все още не ни трябват, защото нямаме деца. Съгласна съм с Каг в частта с близостта. Може би и това, че свекърва ми няма 60, мм е почти на 40. От 23 годишен не чака на техните и е самостоятелен. Съответно свекърва ми още е енергична и жизнена, сигурно има и синдром на празното гнездо. Иска да е близка с нас, не само със сина си и понякога има усещане за едно напъване за близост. Обаче просто не е ок да хвалиш бившата, след 3-4 години да ми обяснява как като свое дете ме обича.

Да, някой попита, мм е едно единствено дете.

Ние в моето родно семейство сме две деца, аз съм малкото и нелюбимото, с годините осъзнах, че не ми е обръщано особено внимание от майка ми, но до една степен това е по-добре. При семействата с 1 дете вниманието е прекалено концентрирано върху това дете и се усеща много, особено от външен човек.

Наясно съм, че няма да я променя. Просто виждам как за в бъдеще по-лесно няма да става.

Последна редакция: вт, 06 авг 2024, 10:37 от hechicera_

Общи условия

Активация на акаунт