Отговори
# 315
В малките градове нивото си е по- ниско . Естествено, има деца с чудесни резултати, но много често се случва в една паралелка да има деца с бал и над 450 и под 200. Просто няма толкова деца , че да се сформират паралелки с деца само с висок бал .
По математика е трагично пък . Дори и с частни уроци, и въпреки че има шестици по математика аз виждам, че моето дете , реално на ниво НВО си е да речем за четворка . С тези измислени  шестици им правят мечешка услуга, първо децата се успокояват , че много знаят, родителя пък като види че детето е отличник също си мислят , че всичко е ок, и накрая става една ...

# 316
Аз за това се радвам, че тази година се стегнаха редиците по мат в училище. И пробното им нво показа съвсем реални резултати, то и за това имаше много недоволни. Изведнъж се оказа, че не са толкова много отличниците, както в предните 2 години.

# 317
Моето впечатление е, че в МГ канидидатстват и деца, които изобщо не са изявени математици. Нямам никаква идея какво ги движи, освен да са родителски амбиции. Говоря за деца с 3-ки и 4-ки по математика, но кандидатстващи в МГ... защо ли е така.

Поне няколко неща освен амбиции на родителя - стремеж към по-добра среда, недобра преценка на възможностите (лично съм чувала хора, според които проблемът е в госпожата, която е нарочила детето, а то си знае задачите), по-голям брат/сестра, дори родител математик, който може да помага, планове за след гимназия, които са обвързани с математика по някакъв начин и така. В МГ не всички са отличници, така че има и ученици с по-скромни резултати, но все пак в прилична среда спрямо другите опции в града.

# 318
Сега в паралелките по ИТ е така-родителски амбиции, без възможности при децата. В ИТ  отново отиват деца от МГ, и там баловете ще са високи.
Според мен с повече труд и постоянство математиката може да се научи. Но ИТ без математика и логическа мисъл- няма шанс.
Моето дете вчера е имало 2 часа мат + 75 мин пробен тест + 48 задачи за домашна работа за днес. С какви курсове може да се сравни това 😀.

# 319
Ако нивото по математика беше добро в езиковите гимназии, може би големият ми син щеше да учи в някоя от тях. Тогава правих собствено проучване по въпроса и единствено добри отзиви получих за нивото на математиката във Втора английска. Тогава имахме колебания дали да е езикова или НПМГ, но сега е много благодарен, че е в математическа гимназия. Обожава си училището и ходи с желание от ден първи
И нашите учители по разни предмети се престарават с изпитвания и проекти в последния момент. Нищо против, по всичко трябва да се учи, но в края на май трябваше да ги остават на мира. Досега е учил по химия, вчера сутринта по физика, започва да ми писва. Онзи ден предал проект на учителката по география -пътна карта на България, казала му, че за нищо не става и ако не направи до следващия ден (когато нямат география) друга, ще му пише двойка. Аз я правих и докато я правих взех категоричното решение за спиране от училище една седмица преди НВО

Последна редакция: пт, 31 май 2024, 11:41 от Amelin

# 320
Изобщо не мога да смогна да изчета с темпото, с което се пише в момента, но влизам с  малко страничен въпрос.
Как тълкувате тези 5 дни накуп, упоменати в новите правила за дните по домашни причини? Ако е оформена, за което силно се надявам, искам да освободя моята денят между двете НВО и понеделника и вторника преди първото НВО, това 3 дни накуп ли са или 4? Защото мисля да я освободя и в четвъртъка и петъка преди седмицата с НВО. Така стават 5 последователни дни за освобождаване, но 6 календарни.

# 321
Големият ми син си е изявен математик, сам сядаше да си решава задачи. Винаги е печелил състезания, с лекота влезе в МГ и там завърши. Малкият ходи цяла година на уроци по математика, но изобщо не му е най-силната страна. Е как да го пратя в МГ? Обаче вече не казвам къде ще кандидатстваме, защото реакциите са винаги едни и същи: "Е батко му беше в МГ, той как няма да е там??" Ами съвсем различни са децата.
При нас "се признават" 3 училища - МГ, Езикова и още едно, което е пак като МГ втори номер Simple Smile Моят син не е за МГ, а от Езиковата не виждам смисъл, защото така или иначе учи английски извънкласно. Не си ли в някое от тези три училища обаче, всички цъкат и чукат на дърво, като че ли идва потоп Simple Smile Ама че не всички деца са за там, без значение е Simple Smile

# 322
Много съм съгласна с тези
Сега в паралелките по ИТ е така-родителски амбиции, без възможности при децата. В ИТ  отново отиват деца от МГ, и там баловете ще са високи.
Според мен с повече труд и постоянство математиката може да се научи. Но ИТ без математика и логическа мисъл- няма шанс.
Моето дете вчера е имало 2 часа мат + 75 мин пробен тест + 48 задачи за домашна работа за днес. С какви курсове може да се сравни това 😀.

Скрит текст:
Моето впечатление е, че в МГ канидидатстват и деца, които изобщо не са изявени математици. Нямам никаква идея какво ги движи, освен да са родителски амбиции. Говоря за деца с 3-ки и 4-ки по математика, но кандидатстващи в МГ... защо ли е така.

Поне няколко неща освен амбиции на родителя - стремеж към по-добра среда, недобра преценка на възможностите (лично съм чувала хора, според които проблемът е в госпожата, която е нарочила детето, а то си знае задачите), по-голям брат/сестра, дори родител математик, който може да помага, планове за след гимназия, които са обвързани с математика по някакъв начин и така. В МГ не всички са отличници, така че има и ученици с по-скромни резултати, но все пак в прилична среда спрямо другите опции в града.
две мнения. Имам доста познати такива случаи. Не съм сигурна обаче, че е правилно решение.

# 323
Ако нивото по математика беше добро в езиковите гимназии, може би големият ми син щеше да учи в някоя от тях. Тогава правих собствено проучване по въпроса и единствено добри отзиви получих за нивото на математиката във Втора английска. Тогава имахме колебания дали да е езикова или НПМГ, но сега е много благодарен, че е в математическа гимназия. Обожава си училището и ходи с желание от ден първи
И нашите учители по разни предмети се престарават с изпитвания ш проекти в последния момент. Нищо против, по всичко трябва да се учи, но края на май трябваше да ги оставят на мира. Досега е учил по химия, вчера сутринта по физика, започва да ми писва. Онзи ден предал проект на учителката по география -пътна карта на България, казала му, че за нищо не става и яко не направи до следващия ден (когато нямат география друга), ще му пише двойка. Аз я правих и докато я правих взех категоричното решение за спиране от училище една седмица преди НВО

За дете с водещ профил математика не е ли по-логично да избере математическа гимназия, така или иначе? Simple Smile Език може да се научи доста добре и извън ЕГ. Езиковите са за по-хуманитарните деца, които няма и да погледнат към МГ, поне моите впечатления през годините са такива. Иначе само се "изяждат" бройки.

# 324
99% сигурна, че става въпрос за последователни учебни дни, т.е 19 юни разпокъсва трите дни.
Няма да освобождавам за други дни, до сега и един ден няма отсъствие, така че тези три дни й стигат, ако успее да оправи следващите седмици предметите, по които е застрашена. И евентуално на 28, понеже са втора смяна, а ще пътуваме с обществен транспорт ми трябва да линия след 15:00, но не вярвам да учат баш тогава, обикновено са купон за по 15-20 минути.
Дано този път всички да бъдат оформени според наредбата до 26.06 (два дни преди края на срока и годината).

# 325

И 150 от 100 на матурата  Sweat Smile

# 326
И аз да питам. Как става освобождаване не за цял ден, а за час. Пиша бележка по семейни причини, как школо брои?

# 327
Няма значение дали е за един час или целия ден - бележката е за деня. Т.е дори и за един час гори един ден.

# 328

И 150 от 100 на матурата  Sweat Smile

И аз така му казах вчера 😀

# 329
В такива случаи , когато става дума за един час, процедирам с директен разговор с класния. Без бележки по семейни причини. Досега съм срещала разбиране.

Общи условия

Активация на акаунт