Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво да правя, ако работодателят ми осигурява само на 4 часа, но работя 8? Какви са последствията за майчинството и осигуровките?
Какви са опциите ми, ако работодателят не иска да увеличи осигуровките?
Какви са правата ми по отношение на болничните и платения отпуск, когато работя на непълен работен ден от 4 часа?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво да правя, ако работодателят ми осигурява само на 4 часа, но работя 8? Какви са последствията за майчинството и осигуровките?
Ако вашият работодател ви осигурява само на 4 часа, въпреки че работите по 8, ще получите майчинство и обезщетения въз основа на минималната заплата. Това е така, защото изчисленията се правят въз основа на осигурителния доход. За да получавате реални ползи, трябва да сте осигурени за действителните отработени часове. Препоръчително е да преговаряте с вашия работодател за осигуряване на 8 часа, което ще ви осигури по-добро майчинство и други обезщетения.
-
Какви са опциите ми, ако работодателят не иска да увеличи осигуровките?
-
Какви са правата ми по отношение на болничните и платения отпуск, когато работя на непълен работен ден от 4 часа?
Дори ако сте осигурени на 4 часа, имате право на платен годишен отпуск в същия размер като за работа на пълен работен ден (8 часа), което е 20 дни. Въпреки това, болничните се изчисляват въз основа на осигурителния доход, а не на отработените часове. Вашите права по отношение както на отпуска, така и на болничните ще се основават на действително изплащаната ви заплата и осигуровки.
-
Възможно ли е работодателят да увеличи работните ми часове, без да подновява изпитателния срок?
-
Каква сума ще плащам за осигуровки при заплата от 1500 лева?