Четвъртокласници 2024/2025

• 25 271
  • 724
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Не шпионирам детето във вайбъра му. Нито някога съм го правила с големите. Ама това си е мое виждане, да не звучи като упрек ся
 Е ,  сега, освен нещо супер притеснително да има. Говорим извън телефона по тези теми, някой път схваща, друг път не. Уж знае, че дрехи , джаджи и т.н. не са най -важни. Обаче на практика друго става. Те големите хора са меркантилни, децата само копират родителите и кръга около тях Grinning Отделно от това, някои деца дето се хвалят лъжат...и това установяваме някой път. Да се учи, че утре в Живота ще среща от всичко, вкл.  и лъжи...

# 661
Не го примемам като упрек ,🙂нито пък редовно чета групата и задушавам детето...Това направих след определена случка наскоро,в която дете е сипало грозни думи и реплики върху моето,защото изпаднало в ярост,че докато бягали на двора моето се спънало и без да иска политнало и го блъснало.Такава ярост и такива думи,че да изплаши доста деца наоколо.Не ми сподели за случката,а разбрах от друг родител.Работим по въпроса да споделя с нас повече,но там причината да не го прави е друга,няма да навлизам в подробности,външен фактор е.
Та исках да видя дали има токсично поведение и в групата...

# 662
Привет! Браво на математиците, супер резултати на кенгурото! Моята хич не се е справила добре, но като споменах резултата ме пита "ъъъъ какво беше това кенгуру", та смятайте колко я вълнува, хем сама се записа на него 🙄 Тя не е решила и една задача от сборник, до тази година имаше чудесни резултати на състезанията, но математиката беше по-лесна и ги изкарваше без подготовка. Вече и двете сме на 100% убедени, че няма да се развива с математика и насочихме ресурсите към български и история. Аз също започнах да проверявам вайбъра от време навреме, след като забелязах, че детето ми се променя и отделно, след като ми спомена, че родител й е писал лично съобщение. Последното ме провокира и съм доволна, че го направих, защото си отговорих на много въпроси, като например защо когато е в стаята си сама има слаби резултати на тестовете и много по-силни когато е в хола на цялата лудница и тодлърката й дърпа нещата, защо се затваря в стаята и я викам по хиляда пъти, защо не си дояжда вечерята и тича в тоалетната по средата и виси там по един час. Попаднах на изключително токсична комуникация с момичета от класа, стотици гласови съобщения, хейт и настройване срещу други деца, видеа с остри неонови маникюри, десетки редове с ревящи емоджита... Говорих с нея сериозно и тя сама разбра, че нещата не са надобре и минимизира вайбъра. Дори имам чувство, че детето е чакало да кажа, че забранявам вечерните чатове с еди кого си, един вид ме е ползвала като оправдание пред другите деца да престанат. Добре, че го направих, защото аз си мислех, че промяната в нея се държи на особеностите на възрастта, а се оказа съвсем друго и веднага си пролича, върна се детето ми. Още не съм чула да се хвалят с маркови и скъпи неща, те половината още ходят с блузки с Мики Маус. Моята много се вълнува от дрехи и говори в брандове, облича се леко екстравагантно и има няколко по-скъпи дрехи, но съм ги купила аз, без тя да знае цената. Аз вярвам във важността на личния стил и инвестирам в нейната различност, но не си позволявам да обсъждам с нея кое колко струва и как се носят другите. Може и да се говори за телефони и компютри, но моето няма интерес и може и затова да не ми е споменавала.

# 663
  • София
Приятелка на моята редовно подхвърля, ей тъй измежду другото, каква са й купили или какво са й обещали да й купят. Моята периодично ‘страда’ що не й купувам и на нея. Говоря и обяснявам, че зариването с тон пластмаса не е ок. И че понякога марките не са от кой знае какво значение. А и в един момент се усети, че освен хвалби, има и лъжи.

Уф, последен лист от домашните се прави в момента. Пак добре, че е в светлата част на деня. Каката обикновено почваше на свечеряване да пише.

# 664
Преди няколко години, докато беше в детската градина, на нейна приятелка от групата й подариха ай фон... Среща се все по-често. Аз също се опитвам да си държа децата в разумни граници. Когато в първи клас, на зеленото училище разбрах, че са я лакирали, й казах, че още на другия ден баща й отива да я прибере. Беше помолила г-жата да й помогне да си купи лакочистител още на другата сутрин и това не се е повтаряло. И на двете съм им казала, че лак може да си слагат след 12г. Голямата е на 14 и все още не е. Правила си е устата защо гел лакът да е вреден и не може ли само веднъж, но я режа. Ако иска обикновен, да си слага, но тя не може да си опази цели нокти, така че аз съм доволна. Но масово децата вече не изглеждат като деца. Наборката все още се радва на джунджурии като химикалки, тиксо и подобни канцеларски неща и не съм чувала в класа й да има хвалби по повод скъпи притежания. Но може просто да не обръща внимание, понеже знае, че ние няма да позволим. Аз много им говоря на тази тема, материалната, и се надявам все нещо да им остава в главите.

# 665
Интересна тема сте подели. При нас е малък клас, но общо от двата класа ( които са слети в един за занималнята) има момиченца лидери или по- вървежни. Нашата я хващам, че се опитва да им се хареса напоследък. Казва ми какво са им подарили родителите и тя иска същото. Еди си кое й казало, че не вярва, че може да прави някакво упражнение от гимнастиката и нашата трябва да " доказва" обратното. Някоя била с лак на училище, защо не можела и тя. Доста често съм в обяснителен режим. Единият им чат е Готините момичета или нещо такова...не ми се мисли какво може да има там. От седмица насам се опитва да отслабне. Обяснявам, че не трябва да се води от коментари за фигура, красота и т.н., понеже са доста субективни понятия. Все по-трудни теми за разговор ни предстоят, но с говорене,.което вярвам всички правим, ще навлизаме в тийн възрастта...

# 666
При нас имаше проблем преди нова година с една такава група. От тогава от време на време проверявам чата. Забелязвам обаче, че предпочитат гласовите съобщения. Мързи ги да пишат. А мен това ме дразни. Даже на моята правя забележка когато ми праща такива. Особено когато съм на работа. Не съм сама за да ги прослушвам.  Като иска да каже нещо просто да звънне.

# 667
  • Варна
Понякога са токсични децата във вайбър групите. Телефона през деня е заключен, а често и вайбъра е спрян от Родителския контрол. Именно с цел да не се тормозят. Не роптае много-много Simple Smile за ограниченията. Предпочитам да си вложи енергията в разни други полезни неща.

# 668
С опита с дете и на 14г трябва да ви кажа, че вайбър е нищо. Съжалявам за деня, в който се съгласихме да си инсталира инстаграм. Уж само за комуникация, защото всички го ползват, уж само за чат... ами не е само за това. Могат да висят там с часове, ако не с дни, ако им позволим. И там става всичко. Вайбър почти не се ползва от по-големите. Така че удържайте, до колкото можете е моят съвет.

# 669
  • Пловдив/София
Като ви слушам явно живея в друг свят…
Моето дете има телефон от тази година, но само един час на ден. Използва го целия за игра и не поглежда дори вайбър (вижда се как не е бил онлайн от месец-два).
Кога успяват вашите чак да се карат по чатовете? То докато се прибере, играе един час, вечеряме, играе със сестра си на някаква дивотия и идва време да лягаме…
При момчетата няма толкова клюкарене и интриги, за момичета чувам и аз за съжаление Sad
Ходи само на Любословие моя, изкара 39 точки, само един път му давах стар вариант, без друга подготовка. Доволна съм относително.

# 670
За съжаление интригите при момичетата започнаха още във втори клас. Аз самата съм скандализирана от отношенията им, при нас не е било така, винаги е имало момичета които не харесвам, но не дружах с тях и толкова, нито сме въртяли интриги, нито е имало ревове и драми. Момчетата са друга работа, те до 3ти клас най-много да се посбият в междучасието и после все едно не е било, сега вече май са пораснали и само си другаруват. За нея не знам, но аз нямам търпение да приключи учебната година и да я преместя. Вижда му се краят, имат зелено училище в средата на май и като гледам календара колко почивни дни има, ами то не остана. Даже се заговори за албуми и при нас. Аз съм много доволна от Любословието, близо е да максимума, въпреки, че закъсня за него с 20 минути по моя вина, обърках адреса на училището домакин и първоначално я заведохме в друго на същата улица 🤦‍♀️ Тя не е доволна, отиде за 50 точки и го виждаше може би като възможност да компенсира слабите резултати по математика тази година, но какво да се прави, май не ми се сърди за нехайството, дано де.

# 671
Важното е, че са ви допуснали дори и със закъснение.😊  Има такива непредвидени ситуации и децата също е добре да се сблъскват с тях. При нас зеленото ще е юни, преди това ще сме на състезание във Варна и то не останало. Април го пиша вече минал почти.
При нас са само 5 момичета в класа и момчетата се изявяват повече. Те са ня вълна да обиждат - ту по между си, ту момичетата. Обяснявам на нашата девойка да не се впечатлява но май не успявам да се справя. Напокледък де мисли за дебела - 30 кг, 132 см.... Имам чувството, че е на диета. А тренира и е с много хубаво тяло. Може пък да е заради момче, не знам и аз.

# 672
Моята директно си казва, че е на диета и иска да слагам в кутията само плодове...докато вечерта не разкаже кой с какъв кекс я е почерпил 😄 Не съм я мерила скоро, не е дебела, но има леко закръгляне в областта на ханша и корема, то май е нормално за възрастта. Разбрали сме се като излязат във ваканция да тръгне на плуване, че има много близо до нас, но като часове ни е невъзможно в момента. Започна да се вълнува леко от момчета, казва, че никого не харесва, но отчита, че й ставало приятно като й обръщат внимание.

# 673
В нашето училище интригите между девойките са от първи клас и с всяка година става по-зле. Дъщеря ми общува през вайбър само с 2 нейни приятелки. Нямат обща група засега - и слава Богу!

# 674
  • Пловдив
Дори не знам, ако имат някакви интриги в класа или между приятелките. Не е казвала подобно нещо. Ако не се брои за интрига това, че се карат и се сдобряват, и ние сме го правили.
По Вайбър чатят, не я следя. Тя има и парола - фигура, за да не и гледал брат и телефона, аз не съм и я искала. Групи правеха по едно време с горе-долу едни и същи деца. Не съм забелязала нещо притеснително, но, естествено, не знам съдържанието на разговорите им.

Общи условия

Активация на акаунт