Четвъртокласници 2024/2025

• 25 226
  • 724
  •   1
Отговори
# 615
Какво спешно може да стане, за което аз ще реагирам по-бързо от незнай къде си, а учителката не? Дори за хронични болести са уведомени и могат да действат адекватно.

# 616
В нашия клас сме се разбрали да са без телефони. Сега само на децата, които си тръгват сами е разрешено да носят, но бе да ги ползват в училище.
Ваканцията сме на работа и двамата с баща и. Големия е абитуриент и има само я ден ваканция. Тя ще е в къщи и на репетиции, че предстои конкурс от балета. Обикновено имат домашно от поне по 1 лист БЕЛ и МАТ да пишат. Това е всяка събота и неделя, като госпожата е помолила да им засичаме 1 час. Целта е да свикнат с ограниченото време.

# 617
При нас телефоните се изключват в час, но на занималня си ги ползват най- вече да си проверят какво им е домашното или да изпратят домашното на огсъстващите деца. Класната държи връзка с нас за спешни случаи - обажда се на родител, ако детето вдигне температура например.

# 618
В класа на детето има дете с диабет и неговият телефон е на чина по необходимост. На останалите са прибрани, мисля че даже са в госпожата. Синът ми няма проблем с това. Той не е на занималня, сам ходи и се прибира от училище. Каката ни от седмица-две е с нов телефон, и въпреки че е гимназия реши да не го носи, не защото е скъп, не е, а защото й бяха взели стария и бяха ровили в него без нейно позволение. Дават им смарт тестове, но помолихме нейните да са на хартиен носител, аз се обадих, че няма да си носи телефона в училище. Големите ученици освен за разсейване, използват телефоните и за видеа в реално време, и за снимки в час. Става грозно направо. Да не говорим, че се тарикатят да оставят стар телефон, а не истинския, който ползват. Все повече съм за тоталната им забрана в училище, освен в случаите, когато телефонът е със специализирана програма за жизненоважни показатели като при хора с диабет.

# 619
Тъй като доскоро сме живели и без телефони е ясно, че жизненоважна нужда от тях няма. Тепърва ще се оценяват вредите, които нанасят. В тийн възраст - за съжаление още повече!

# 620
И в класа на детето ми телефоните са забранени.На моя син и на още няколко деца госпожата е позволила само да ги носят (пътуват с училищен автобус,прибират се сами),но не ги използват в училище.Силно се надявам от 5ти клас да им ги обират поне в часовете.От снощи пък има съобщение ,че се забраняват телефони,докато пътуват с футболния отбор,явно нещата са излязли извън контрол,разбира се,аз го одобрявам.

Последна редакция: ср, 26 мар 2025, 09:10 от believe_

# 621
Здравейте, публикувана ли е някъде информация в кои училища в София се сформират нови паралелки в 5-ти клас или трябва да се пита всяко училище поотделно за налични свободни места?

# 622
Привет, аз лично не съм попадала на такава информация, която е на едно място. Би било чудесно да има някъде систематизиране всички училища и паралелки.
Единствено зная, че в сайта на РУО има списък с училища и линк към сайтовете им, но няма гаранция и там кой какво е обявил. Вероятно има свободни места за всички класове и не е ясно даже колко са  актуални.

https://ruo-sofia-grad.com/%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B8- … 0%B8%D1%86%D0%B8/

# 623
Това са две различни неща. Едното е прием след IV клас - т.е. цели паралелки, другото е по някое и друго свободно място във вече формирани класове. За София не мога да помогна.

# 624
  • Варна
Понеже моето искам да го местя, съм се насочила към 2-3 училища, в които очаквам да се освободят места от деца, които ще отидат я в Математическата гимназия, я в Училището по изкуствата или някъде другаде. Той няма да кандидатства, а приемът ще е по документи. Звъннах в едно от училищата и ми казаха, че след приключване на учебната година ще качат всичко - документи, срокове и т.н., на сайта си. Съвсем логично е да е тогава, още повече че трябва децата да имат документ за завършен 4. клас. Не ми е ясно как ще става подборът, но каквото-такова. От мижавия ми опит със "Знам и мога" се уверих, че всичко е много разхвърляно. Няма сайт, на който да откриеш повечето неща, събрани на едно място.

# 625
Подборът е по диплома и резултати на НВО, някои гледат и дали има брат или сестра в училището.

Понеже моето искам да го местя, съм се насочила към 2-3 училища, в които очаквам да се освободят места от деца, които ще отидат я в Математическата гимназия, я в Училището по изкуствата или някъде другаде. Той няма да кандидатства, а приемът ще е по документи. Звъннах в едно от училищата и ми казаха, че след приключване на учебната година ще качат всичко - документи, срокове и т.н., на сайта си. Съвсем логично е да е тогава, още повече че трябва децата да имат документ за завършен 4. клас. Не ми е ясно как ще става подборът, но каквото-такова. От мижавия ми опит със "Знам и мога" се уверих, че всичко е много разхвърляно. Няма сайт, на който да откриеш повечето неща, събрани на едно място.

# 626
Моята е в начално училище и задължително ще има смяна на училище. Още никъде няма качени срокове. Като четох изискванията за миналата година в едно от училището е резултат от НВО и общ успех, после поредността на желанията за паралелките.

# 627
  • София
Тъй като доскоро сме живели и без телефони е ясно, че жизненоважна нужда от тях няма. Тепърва ще се оценяват вредите, които нанасят. В тийн възраст - за съжаление още повече!
И аз споделям това мнение. Могат, разбира се.

При големите ми деца като че ли не беше чак толкова зле на тази вързраст. Но и каката много излизаше навън, по разходки. Тел беше в нея повече за мое успокоение. Брат й пък толкова го и носеше с него - все го забравяше в нас.
Но при наборката е страшно, при все че е с един стар и не много функционален тел. Наистина е като зомби. И сега има правило - първо проверявам домашните, чете, разпитвам я и после има един час. Видя се, че не може да разчитам на нейната честна дума.

Иначе сега доста се коментира един нов сериал, който е точно по тази тема - Adolescense. Ще търся как да го сваля и ще пусна на децата ми.

# 628
Ние си го свалихме, но мисля първо да го изгледам аз, преди да го пусна на децата. Освен това за сега няма субтитри, а британския им английски на моменти е абсолютно неузнаваем. Поне за мен.

# 629
  • София
Ха, моите големи са много наперени, че знаят английски.
Едва ли ще мога да гледам сама, ще ме надушат. 

Наборката вече страда, че имала само седмица ваканция. Вече е решила какво да прави.

Общи условия

Активация на акаунт