Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 77

• 35 473
  • 733
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте! Да споделя, че повторих изследванията за щитовидната жлеза месец по късно, в същата лаборатория. ТSH вече e под 3, FТ4  се е вдигнало с една единица. Но ТАТ и МАТ, които преди бяха доста високи, сега са се вдигнали още повече. Опитвам се да търся някаква логика-след 1 месец без глутен и въглехидрати хормоните са по-добри, но антителата са по-зле. Надявах се диетата да повлияе на антителата поне малко, не съм очаквала, че може хормоните да се подобрят, макар и леко. Никога не съм пила лекарства. Ендокринологът изобщо не обърна внимание на МАТ и ТАТ и каза, че все ще са високи, хич да не съм ги мислила и изследвала повече, но аз продължавам да се притеснявам. Въпросът ми е към тези от вас, които има високи ТАТ и МАТ. Назначиха ли ви нещо вашите ендокринолози или поне да са ви дали съвет...

# 106
Да, в хипофункция е, но с това тсх никой няма да й изпише хормон. Трябва да навакса витамините преди да започне хормон. Единствената възможност е сама да се дозира. На фона на останалите резултати обаче, щитовидната не й е на преден план. Много лош холестеролен профил, бъбреците са обременени, кръв в урината. На първо време търсете специалист за бъбреците, да оправи креатинина, за да не направи недостатъчност. После холестеролния профил и накрая щитовидната. Трябва хранителен режим, но лекар да се ангажира да назначи. През това време да наваксва витамините и може да не се наложи т4. Тази хипофункция дори може да е във връзка с проблема с бъбреците.

Бонгобонго, много благодаря за коментара. Виждам, че и доста хора са съгласни с написаното от теб. Притесних се доста. Още повече, че в понеделник трябва да мине скенер с контрастно вещество, което ТОВАРИ бъбреците и след написаното от теб сякаш клоня да отложим за малко и да търсим нефролог...

Иначе тези изследвания ги видяха ендокринолог и невролог. Почти не им обърнаха внимание. Даже ендото каза, че холестеролът бива като за нейните години и не трябва да се стремим да го правим 4...

Лошото е, че майка ми има ужасно несериозно отношение към лекарствата и в момента, в който види подобрение, спира всичко... Не живеем и заедно, нито даже в един град, но ще й звъня всеки ден ако трябва, да й напомням за лекарствата. Почваме с витамините и ще търся нефролог междувременно. Ако някой има лични впечатления от добър специалист, моля да ми пише на лично...

Roxx, изписани са й две лекарства от невролог, едното е за съня, другото не съм го проверявала още... Но нищо за щитовидната жлеза не й е изписала, де.
Благодаря ви Heart

# 107
  • Варна
Барбалена, на мен за ЯМР ми искат изследвания урея и креатинин, ако се слага контрастно вещество

# 108
Бери, за шия и гърди ще трябва контрастно веществто, потвърдиха там, където ще правим скенера. Може да направим ЯМР- то на главата, а скенера да го оставим за след консултация с нефролог.

# 109
Здравейте! Да споделя, че повторих изследванията за щитовидната жлеза месец по късно, в същата лаборатория. ТSH вече e под 3, FТ4  се е вдигнало с една единица. Но ТАТ и МАТ, които преди бяха доста високи, сега са се вдигнали още повече. Опитвам се да търся някаква логика-след 1 месец без глутен и въглехидрати хормоните са по-добри, но антителата са по-зле. Надявах се диетата да повлияе на антителата поне малко, не съм очаквала, че може хормоните да се подобрят, макар и леко. Никога не съм пила лекарства. Ендокринологът изобщо не обърна внимание на МАТ и ТАТ и каза, че все ще са високи, хич да не съм ги мислила и изследвала повече, но аз продължавам да се притеснявам. Въпросът ми е към тези от вас, които има високи ТАТ и МАТ. Назначиха ли ви нещо вашите ендокринолози или поне да са ви дали съвет...
Четох, че при непоносимостите, например към глутен, първоначално човек като спре глутена чувства подобрение, но ако отново консумира глутен ( в първите месеци) получава изключително тежки симптоми, такива каквито преди не е имал.  Това се обяснява, че антителата срещу глутен се натрупават и не се ползват за унищожение на глутен като достигат по-големи стойности, затова и реакцията е по-силна. Чак след много време, в което не е имало от дразнителя може да се очаква да намалеят антителата. Моя личен опит с глутена показва същото. Чак след 6 месеца и повече можех да консумирам глутен без да се чувствам разглобена след това, но изобщо е било грешка да го връщам отново.
Това е за антителата към глутен, за ТАТ и МАТ не знам как е.
По-важното е как се чувстваш ти? И мисля, че един месец е малко за да се отрази на ТАТ и МАТ.

Последна редакция: пт, 07 юни 2024, 17:21 от steli4ka s

# 110
Здравейте! Може ли коментар на резултатите?
Жена на 43 г.
free image hosting website

# 111
Здравейте. Писала съм и друг път в темата. Диагностицирана съм с Хашимото от миналата година и TSH стойността ми беше 3.32, като обмисляме бебеправене и ендокриноложката ми назначи хормон - Еутирокс по 12,5 мкг на ден /половинка хапче от 25 мкг/. Пия хормона от 11 април тази година.
Днес отново пуснах изследвания и резултата хич не ми хареса. Моето ендо гледа само TSH за жалост и не обръща внимание на другите неща. В понеделник ще я потърся, но дали трябва да увелича дозата на Еутирокс според вас? Как ви се струва фолиевата киселина?

# 112
Дозата е за вдигане. Може би си за към 50 мкгр, но вдигай през 12,5. Целият железен панел е с ниски стойности. Фолиевата можеш да я пиеш още преди да сте стъкмили бебешока. Наблюдавай се за сърцебиене, защото пък фт4 върви към горна граница. Тсх е високо заради ниското фт3.

# 113
Благодаря ти много, bongobongo!
Нямам сърцебиене засега. Ще увелича с 12,5 и пак ще пусна изследване след 45 дни. Фолиева имам на Abopholic Meta. Ще трябва да погледна с каква часова разлика трябва да ги пия.
Заради косопада очаквах  железния ми панел да даде такива резултати и не знам какво да предприема честно казано.

# 114
Поне 4 часа разлика нека има. За желязото - ако сега нищо не ти назначат, при 2 положителни чертички ще ти кажат какво да пиеш. Можеш да наблегнеш поне на храненето - сок цвекло, черен дроб, спанак.

# 115
Опитвам се да търся някаква логика-след 1 месец без глутен и въглехидрати хормоните са по-добри, но антителата са по-зле. Надявах се диетата да повлияе на антителата поне малко, не съм очаквала, че може хормоните да се подобрят, макар и леко.
Логиката е следната: Ако чрез каквато и да е било диета, можеше да се влияе на антителата и те да спаднат под нормалните стойности, то всеки щеше да спазва тази диета и нямаше да има нито един болен от Хашимото на света. Да ама не... Сама можеш да си отговориш на въпроса защо антителата ти не са се повлияли - нито една диета не може да качва или сваля антитела. Ако беше толкова лесно - не ядеш глутен и хоп - оздравял си. Не знам как се вързвате на такива митове и легенди, че чак и очаквания имате, да се оправите просто като не ядете глутен.

# 116
Митове и легенди не са, много хора има които са се повлияли от хранителен режим и не само за антитела а и за други заболявания, темата е сложна, разнопосочна и не при всеки действа разбира се.

Всеки има право на мнение, това че Вие не се "връзвате" ок, но не е редно да правите генерални заключения.

# 117
Момичета, нали знаете, че тат и мат, се влияят и показват възпаления в организма. Тат- синуси, зъби, гърло,уши,глава. Мат- корем, черва.
Моя мат е в границите, нямам драма, доста се грижа за червата си, без глутен съм от години и на млечни, без лактоза,  но Тат е висок, имам стара металокерамика в зъбите, надявам се, когато я сменя и тат да падне.

# 118
Момичета, нали знаете, че тат и мат, се влияят и показват възпаления в организма. Тат- синуси, зъби, гърло,уши,глава. Мат- корем, черва.
Моя мат е в границите, нямам драма, доста се грижа за червата си, без глутен съм от години и на млечни, без лактоза,  но Тат е висок, имам стара металокерамика в зъбите, надявам се, когато я сменя и тат да падне.

Тези които четем знаем, написала съм го и на първата страница, но не всеки я чете... Simple Smile

# 119
Даа, аз към новите. Че скоро четох, в една дрга тема, как жена се хвали, че била в ремисия от години, а в същото време т3 и т4 на долна граница, освен това с куп нови тръгващи от ЩЖ оплаквания-рефлукс, болки в костите,  пропускливи черва и т.н.
На мен лично, не яденето на глутен много ми помага, най- вече за червата и корема.
Защо казват новичките с тази болест, че е трудно без глутен, кое всъщност е трудното? Аз не ям хляб, пица, паста, тесто, купешки работи. Ако искам нещо тестяно( много рядко) си правя сама с безгл. брашно.  Не лишавам семейството обаче, за тях, както желаят. Даже синовете ми, понякога се шегуват с мен и ми казват " мама глутенчето".

Общи условия

Активация на акаунт