Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 77

• 35 478
  • 733
  •   1
Отговори
# 120
Днес съм с ужасна аритмия. На минута по 8-10 пъти ми прескача сърцето, някой друг? Много ми е отпаднало. Просто да се оплача..

# 121
Днес съм с ужасна аритмия. На минута по 8-10 пъти ми прескача сърцето, някой друг? Много ми е отпаднало. Просто да се оплача..
Възможно е и от жегите да е...днес има и силни магнитни бури.

# 122
Знаете ли защо на Хашимотките ни се полага преглед веднъж годишно при кардиолог и очен лекар? Особено интересно ми е за очния?

# 123
Кардиологът е ясен - при двете функции хипо и хипер има или тахикардия или брадикардия, общо взето може да се увреди сърцето.

А за очния - може да се получи изпъкване на окото.

Тиреоид-асоциираната офталмопатия (ТАО) е проявление на тиреоидното автоимунно заболяване, което засяга меките тъкани на орбитата - мускули, мастно съдържимо, както и очната ябълка.
Според едно последно проучване, включващо над пациенти с Тиреоидит на Хашимото, рисковите фактори за развитието на Тиреоид-Асоциирана Офталмопатия [TAO] се наблюдават по-често при:
    -Пациенти с дългогодишна активност на Тиреоидит на Хашимото
    -Пациенти с неадекватно лечение на Хашимото [ниски стойности на T3, T4, високи стойности на TSAb]
    -Активни и пасивни пушачи (още информация за вредите на цигарите върху зрението тук)

Последна редакция: ср, 12 юни 2024, 17:14 от mibobo

# 124
А от кой ни се полага? Трябва ли да си регистриран някъде, че си с Хашимото?

# 125
При мен няма изпъкнало око, а дори напротив с времето наблюдавам точно обратното и си помислих, че може би е от Хашимотото. Очите ми се вдлъбват и костта около тях изпъква все повече с времето, доста неприятно и изтормозено изглежда.
А иначе на мен това ми го каза личния. Той ме записа, че съм с Хашимото и ежегодно по два пъти ме праща на ендо, и по веднъж на кардиолог и очен.

# 126
А от кой ни се полага? Трябва ли да си регистриран някъде, че си с Хашимото?

Синът ми е диспансеризиран при детски ендокринолог и всяка година го праща на кардиолог, на очен не е до сега.

# 127
  • София
Здравейте, майка ми сподели, че сутрин със ставането е уморена. Има и задух, който я тормози, особено при физическо усилие. Има си наднормени кг, оплаква се от подуване на краката, задържане на вода. Днес кардиолог и пусна изследвания, незнам още какви, но ми се иска утре да доплатя за  кръвна захар, инсулин, гликиран хемоглобин, всички за щитовидната. Идеи за нещо друго?

# 128
Така и така ще се изследва, може да пуснете Витамин D и B12, както и Желязо + Феритин.

# 129
  • София
Гърне без похлупак, благодаря. Ще допълня списъка.

# 130
Моля! Нека има 12-часова пауза между последното хранене и часА на тестването, като предната вечер може да се е хранила въглехидратно. Също, да направи изследванията сутринта, до около 8 ч., без да е приемала храна, медикаменти или течности, различни от вода.

# 131
Здравейте! Днес ми излезе и резултата за селен. Реших да го изследвам заедно с хормоните и ТАТ И МАТ и проучвах какъв вид селен да си взема, защото четох, че е много полезно при Хашимото ( с много високи стойности на ТАТ и МАТ съм). Но получих следния резултат - 2,350 (при реф. граници  0,500-1,500).
Добре, че не почнах да пия допълнително селен, при положение, че селена и без това е доста висок.
Вие изследвахте ли се преди да започнете да пиете...

# 132
Почти никой не е в дефицит или с ниска нива, който се е изследвал винаги е в средата или към горна граница. И на първата страница при препоръчаните добавки където го пише съм написала, че трябва първо да се изследва. При предозиране има косопад и други странични ефекти.
Аз лично съм пила веднъж, без да се изследвам но вземах само месец и то сравнително ниска доза.

# 133
Почти никой не е в дефицит или с ниска нива, който се е изследвал винаги е в средата или към горна граница. И на първата страница при препоръчаните добавки където го пише съм написала, че трябва първо да се изследва. При предозиране има косопад и други странични ефекти.
Аз лично съм пила веднъж, без да се изследвам но вземах само месец и то сравнително ниска доза.
Мои познати с Хашимото, включително и сестра ми, пият таблетки селен, назначени от ендокринолог...без да им са пускали изследване за селен...

# 134
И при мен селена е висок, над горна граница, около 2 беше.  И аз го изследвах с идеята да го пия. Благодарение на изследването си спестих пари за добавки и предозиране.

Общи условия

Активация на акаунт