Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 77

• 35 672
  • 733
  •   1
Отговори
# 300
Благодаря ви !🌸 И аз съм с такива подозрения, за преддиабет 😥
Чудех се дали да минавам на зелена Зоната, или още по-ниско въглехидратно.
Малко ме притеснява фактът, че едно време когато бях на строго ниско въглехидратно хранене, нямах сила за нищо. А сега трябва и сериозен спорт, направо не виждам как ще се справя, хем с минимум въглехидрати, хем спортуване. И ако ми е нисък кортизола, сигурно ще стане много кофти положението. Ох, главата ми бръмна.
Бонго, Т4 има ли вероятност да ми свали още тсх-то🤔 А трябва ли и Т3?

# 301
Да, т4 ще свали още тсх. Ако решиш, вземи 12,5 мкг. - нямаш и нужда от повече според изследванията. От т3 засега няма нужда. Не е съвсем оптимално, но помня, че при теб трябваше да се внимава. Макар че, веднъж като тръгне към хипо, връщане назад почти никога. Моят опит с въглехидратите е, че няма нужда от драстични рестрикции, ако правиш 4 пъти седмично упражнения с тежести. Мускулите изяждат всичко. Аз по-често пия берберин вместо метформин. Но в дни, когато тренирам захарта в течение на деня ми пада редовно. Преди 2 седмици я засекох на 3,7, като усетих, че нещо не ми е добре. Иначе малко въглехидрати с упражнения няма да се получи. Ще имаш неприятни симптоми, липса на сили, които довеждат до обезсърчение и отказване от спорт набързо.

# 302
Момичета, пиша да се похваля тук, защото знам, че само вие ще разберете.

Преди една седмица вдигнах Еутирокса на 150 мкгр и се чувствам страхотно! Имам енергия, мозъкът ми се проясни, даже и цветовете ми се виждат по-наситени. Умът ми работи, вече не търся толкова често думи, за да се изразя правилно. Изкарах една година в която се чувствах изморена само от това че съм будна, но вчера след работа отидох да плувам. Мислех си, че ще успея да преплувам само половин дължина, но аз преплувах две (общо 200 м.) и то с нелоша скорост. Усещането да покориш себе си дава такъв мощен прилив на допамин, че още се чувствам като победител на света.

Благодаря ви за съветите не само към мен, а и към останалите, защото от вас научих много. Моето постижение е и ваше! Sparkling HeartFlowers Bouquet

# 303
Здравейте, моля ви, ако можете да ми подредите малко мислите в главата. На кратко: 2016 г. на 36 г., родих от пети ин витро опит имах терапия с л тироксин от 50, при стойности на ТСХ  мижду 3,50- 2,70, с ТАТ и МАТ в норма. 6 месеца след раждането ТСХ, падна до 0,19 и спряха л тироксина.  2021 след качвване на малко килограми (като от години си стоя на едни и същи, дори сред раждането) и други симптоми, като много суха кожа, тревожност, безсъние и др. реших да направя изследване и получих диагноза Хашимото. МАТ 823 /0-5,6/; ТАТ 144 /<4,11/; ТСХ 5,735 /0,350-4,940/;  ft4 1,040 /0,700-1,480/; ft3 3,540 /1,580-3,910/; Паратхормон 74,40/15,0-68,3/. Започнах с л тироксин от 25, стигнах до 75 и ТСХ 11,337. Като ft3 и ft4 са винаги в норма. Вит. Д от 19,3 го вдигнах до 67 и паратхормона падна до 42. Сега вече съм на 125 л тироксин, с тази доза от вчера изследването на ТСХ е 2,627. На ехограф жлезата е без изменение и без възли. Килограмите си стоят, вярно е, че и годините се натрухаха, сега съм на 44, вече съм в менопауза, но все трябва да мога да ги преборя малко, а те не мърдат, та реших да пусна глюкоза, инсулин и НОМА, на гладно. Резултати: глюкоза 4,14 /3,3-6/; инсулин 2,2 /3-25/; НОМА 0,4 /2-2,5/. Имам час за ендокринолог след седмица, но това издание за инсулина и НОМА индекса не знам как да ги тълкувам. Благодаря предварително за отговорите и отделеното внимание!

# 304
Момичета, моля, споделете кой пробиотик пиете и сте доволни.

# 305
Здравейте,
Моля за съвет! С установена хипофункция и Хашимото съм от 2022 г. Лятото на същата година започнах да пия акутирокс по назначение на ендокринолог. До март месец тази година бях бременна и съответно бях с по-висока доза. След каъо родих март се върнах на дозата от преди бременността - 2.5мл по съвет на лекар. Преди 2 месеца пуснах изследвания и се оказа, че съм влязла в хиперфункция - 0.03 TSH и леко завишени FT3 и FT4. Ендокринолога каза веднага да го спра. Аз го спрях за няколко дни, защото четох, че е по-добре да се спре плавно и така си го намалявах поетапно. Сегс реших да видя какво се случва, защото имам отново симптоми на хипо - умора, сънливост, килограми, които не мога да сваля (не много, но определено се храня внимателно индори в лек дефицит). Освен това кърмя и кърмата ми намаля драстично последните 2 седмици,което е и най големия ми проблем.

Прилагам изследванията от днес - TSH е толкова нико, че дори не е измерено, FT4 и Ft3 също по-ниски. Нвкой може ли да ми даде съвет каква е причината и кскво да правя след като ендото дори ми каза миналия път да не гледам FT4 и FT3?

# 306
  • София
etiopa, според мен ТСХ ти е над 100! Изключително ниски ФТ3 и ФТ4. Дано и други се включат, но според мен веднага на ендо.

Salilinda, за мен инсулинът и КЗ са ти отлични.

Момичета, моля, споделете кой пробиотик пиете и сте доволни.
Аз пия един пребиотик от Iherb и съм много доволна.

# 307
Прилагам изследванията от днес - TSH е толкова нико, че дори не е измерено, FT4 и Ft3 също по-ниски. Нвкой може ли да ми даде съвет каква е причината и кскво да правя след като ендото дори ми каза миналия път да не гледам FT4 и FT3?

В ужасна хипофункция си! И аз мисля, че TSH ти е над 100 - поне така се разбира от резултатите.
Отивай веднага на лекар, защото си спешен случай.
Хормонът въобще не е трябвало да го спираш - дори не разбирам с каква цел.
Дозата му се определя по нивата на FT4 и FT3, не според това на TSH.

# 308
Етиопия, е такова тсх не бях виждала. С Хашимото няма спиране на хормон, а само намаляване. Ако ще ти се проточи посещението на лекар, започни го отново с ниска доза. И не ходи при този, дето ти го е спрял.

# 309
Жестока хипофункция, веднага хормон трябва да се почне. Иначе отдолу си пише под ТСХ, че е извън обхвата на измерване  т.е.  над 100, но и щитовидните Т4 и Т3 ужасно ниски.
Предвид, че си след раждане и кърмиш е хубаво да се провериш за дефицити - В12, Д и желязо (въпреки добрия хемоглобин)

# 310
Олеле, момичета, аз изобщо не съм обърнала внимание на знака за по-голямо на къде сочи... Благодаря ви! Не знам кога ще мога да отида на ендо, че детето ми е болно другото е бебе. Някой да знае някакви онлайн консултации с читав ендо? Имате ли идея с каква доза да започна ако не се свържа с ендо близките дни?

# 311
Дами, пиша и тук, защото докато успея да се свържа с ендокринолог ще се радвам на съвет от запознати. Спрях хормон Л тироксин за Хашимото, който пих три месеца. Прегледът ми, който трябваше да проследи състоянието ми, обаче, се отложи с над месец и е в края на юли. От два дни се чувствам ужасно - световъртеж, умора, гадене. Хормоните са спрени от над две седмици, възможно ли е симптомите да са свързани с това, че рязко прекратих приемането им? Ако утре пак започна, докато дойде часът ми, дали ще си навредя повече? Не ми се играе със здравето и се надявам да успея да се свържа с лекаря утре.

# 312
  • Варна
Защо сте спрели лекарства? Вижте по-горните коментари - огромна хипофункция заради спиране. И аз съм впечатлена, tsh почти 0 е лесно, ама над 100 е впечатляващо 😁 бих очаквала с такива Т3 и Т4, Етиопия, да се чувстваш ужасно… че и с кърмене 😳 (и аз кърмя вече 2г и знам колко енергия взема)

# 313
Етиопия, започни с еквивалент на 25 мкгр. Надявам се, че бебешокът е кротък и спиш поне достатъчно.

Vanchet0, ако имаш време, прочети предишни коментари. Щом си с Хашимото, приеми, че няма кой да произвежда хормони. Как ще продължи тялото да съществува без някой от хормоните си? Всеки жизнен процес се управлява от някой хормон, а всички хормони заедно ни подържат живи. Т4 се пие до живот. Да, симптомите ти са от това, че си го спряла. По-лошото е, че сега може да ти трябват месеци, за да излезеш от това състояние. Не разчитай ендокринолог да те дозира. Правиш го сама.

# 314
25 мкгр не е ли прекалено малко? Аз и преди бременността бях на 50. Или трябва да зспочна с малко и за някакъв период от време да кача?

Общи условия

Активация на акаунт