Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 77

• 35 513
  • 733
  •   1
Отговори
# 615
Добре де, а защо лекарите не искат да изписват хормон, запитвали ли сте се?

# 616
И аз имам болки в областта на жлезата и постоянно пия вода, за да ме облекчи, но освен нещо по-ментово, всичко е за пренебрежимо кратко време.Това още повече ме изнервя.

Ами на мен вчера д-р Бъчварова ми обясни, че за нашия географски региони и генотип това са стойностите в норма.И когато я попитах какво е обяснението й за симптомите ми, тя ми каза, че вероятно след като не ям глутен и млечни, значи имам недостиг на селен и минерали.
Несъстоятелно ми се видя, защото й обясних, че съм взимала бразилски орех в продължение на месеци, по-късно и селен, но не съм имала подобрение...А и тук съм чела, че много рядко сме в недостиг на селен.

# 617
И аз имам болки в областта на жлезата и постоянно пия вода, за да ме облекчи, но освен нещо по-ментово, всичко е за пренебрежимо кратко време.Това още повече ме изнервя.

Ами на мен вчера д-р Бъчварова ми обясни, че за нашия географски региони и генотип това са стойностите в норма.И когато я попитах какво е обяснението й за симптомите ми, тя ми каза, че вероятно след като не ям глутен и млечни, значи имам недостиг на селен и минерали.
Несъстоятелно ми се видя, защото й обясних, че съм взимала бразилски орех в продължение на месеци, по-късно и селен, но не съм имала подобрение...А и тук съм чела, че много рядко сме в недостиг на селен.

Е това еееееее.... Нямам думи! Да, българия е страна с йоден дефицит и едно време доста хора са имали "гуша" или са били с кретенизъм. Да, сигурно затова средните стойности на хормоните са по-ниски от оптималните. ОБАЧЕ живеем все пак в XXI в. редно е тези лекари да се информират какво и как.

# 618
Добре де, а защо лекарите не искат да изписват хормон, запитвали ли сте се?

така се е учило преди 40г, така се учи и сега в Уни. Не ги интересува нищо друго освен TSH. А докато то реагира, може и 10г, да ходим със симптоми и болежки. Добре, че до нас стига и Инфо отвъд океана, грубо казано, да научим, че има и друга страна на монетата. Така си мисля аз.

# 619
Но и дами, живеещи в чужбина, пишат, че лекарите там са по същия начин.

# 620
Мда, аз от поне три години бях със симптоми на хипофункция (даже като се замисля, явно са мноооого повече), обаче като отидох за ИР, една ендокриноложка ми пусна само TSH и като видя, че е 2,10 каза, че всичко е наред. Друга ендокриноложка, точно преди да започна хормон, видя изключително ниското ниво на FT4, освен че и съм напълняла и приличам на хипопотам, и пак нищо не ѝ направи впечатление. Добре че е тази тема, че като описах симптомите и показах резултатите, веднага почнах хормон иначе още щях да съм като парцал.

# 621
отвъд океана, имам предвид всички тези лекари, аптекари, нутриционисти, като Изабела Уенц,  Сара Балантайн  и др.  които търсят и намират връзки и причини, споделят в книги. Иначе класическите лекари, са същите.

# 622
Преди време пишеше една дама, която по спомен беше от Германия...или от Европа със сигурност някъде и беше показвала нейни изследвания и там границата на ТСХ беше описана за бременни до 1-1,5 по спомен и за възрастни не бременни 2-2,5 .
Иначе аз съм споделяла тук назад в темите, че първият ми ендокринолог преди 20-25г още при ТСХ 3 ми изписа хормон и аз тогава бях много неприятно изненадана, че всичко ми е в норма и защо е това...

Последна редакция: сб, 17 авг 2024, 09:41 от mibobo

# 623
Днес си купих L-тироксин 25 микрограма и смятам от утре да го започна по 12,5 на ден, сутрин, един час преди кафе и храна.Мислите ли, че това е ок или да започна с цяла таблетка с оглед нивото на Т4?

# 624
  • Варна
Започни с половин - вероятно ще я увеличиш, но се започва винаги плавно с хормоните, за да видиш как се чувстваш.

# 625
А някой да има преки наблюдения от д-р Боян Нончев, ендокринолог, Пловдив?

# 626
Здравейте.
Жена на 36 години съм и се боря с косопад, умора, тревожност.

FT4 е 15,64 при РС - 12-22
FT3 е 4,31 при РС-3,1-6,8
TSH е 1,82 при РС -0,27-4,2.
TAT е 24.2 при РС <115
MAT е 33,8 при РС < 34

Пуснала съм и кортизол който е малко над нормата.
Както и DHEA-S е на границата.
Желязо, феритин, витамин Д и Б12, инсулин, холесторел са в норма.

Двама ендокринолози ми казаха, че съм добре и всичко е от стрес.

# 627
  • Пловдив
А за Пловдив дали сте открили ендокринолог, който да гледа оптималните стойности? Вече трима смених и нищо...
С подостър тиреоидит съм, уж в ремисия в момента, но последните ми изследвания са това

Тат и Мат са ми отрицателни, преди седмица последният ендо се съмняваше за Базед по структурата на жлезата. Не се вижда възпаление вече, но има кисти и възел 0,5 см.
Качвам кг., въпреки тренировки, имам болки в жлезата и усещане за буца при преглъщане, подута съм все още, не усещам сърцебиене, но пулсът ми в покой е 85-90. Имам огромни проблеми с цикъла (отдавам го на приема на кортикостероиди, които разбъркаха хормоните) първо 2 месеца не ми идваше, после 2 месеца не спираше и след това в рамките на 2-3 седмици направих 3 жестоки кръвоизлива, като на третия път се наложи и кюртаж. Сега приемам билкова кръв и още доста добавки за жлезата, както и вит. Д и В12
В понеделник съм на преглед да види изследванията, защото каза, че ще ми изпише терапия, но каква...

Самоцитирам се - преди малко излязох  от прегледа- изписа ми Еутирокс, мин  доза,  обаче мотивът да ми го изпише изобщо не ехипофункцията, а защото щял да повлияе на кистите и възела... хммм  Нещо съвсем се стъписах
Питах за болката, стяганията в жлезата- ами така щяло да е вече
Викам - а като почна хормона- това значи ли до живот? Изобщо не било така

# 628
  • Sofia

Самоцитирам се - преди малко излязох  от прегледа- изписа ми Еутирокс, мин  доза,  обаче мотивът да ми го изпише изобщо не ехипофункцията, а защото щял да повлияе на кистите и възела... хммм  Нещо съвсем се стъписах
Питах за болката, стяганията в жлезата- ами така щяло да е вече
Викам - а като почна хормона- това значи ли до живот? Изобщо не било така

Потърсете и второ мнение. Хормона си го пийте, вероятно болката ще отмине, както и стягането. И обикновено се пие доживот, но читав ендоклринолог ще ви обясни най-добре.

# 629
Наистина ли ако си с Хашимото не трябва да се приема Изопринозин или Биозин? Според личния ми лекар няма проблем, а ендокринолога ми изобщо не се замисли - да си пия Биозин, всичко е наред.

Общи условия

Активация на акаунт