Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 77

• 35 493
  • 733
  •   1
Отговори
# 645
Да, в различни лаборатории са, не знам защо са им различни референтните стойности, след като и двете мерят в pmol/l. Другия месец пак ще проверя в същата като сега, за да видя има ли разлика.

# 646
Имате бебе на 9 мес, кърмите, хормоните ви в момента бушуват с това хипо и поемата риск да забременявате. Извинявайте, но това е безотговорно. Тялото трябва да си почине, целият този въртеж на хормони да се успокои и чак тогава.

# 647
Здравейте. Пия Л-тироксин от 25 мкг. Днес бях на контрола, доктора каза че ми е малко и го вдигна на 37,5 мкг. Обаче, понеже хапчетата от 25 мкг са много малки и не могат да се делят, за да го докараме до 37,5 мкг дневно, ми изписа схема с един ден 25 мкг, на другия ден 50 мкг и така редувам един ден 25, един ден 50 мкг и общо ставало 37,5 мкг. на два дни. Някой пил ли го е така Л-тироксина и не е ли гадно така - организма получава ту малко, ту повече хормон. Няма ли да изпадам в хиперфункция когато пия 50 мкг. И изобщо добре ли е така нагоре-надолу, нагоре-надолу в дозата на хормона?

# 648
Darvo12, 🤗

Ако искаш, хапченцето от 50 мкг може да си го делиш на 4 парченца - които се падат по 12,5 мкг всяко.
И към таблетката от 25 мкг да прибавяш и тази четвъртинка от 12,5 мкг.
Така стават точно 37,5 (25+12,5=37,5), които да взимаш всеки ден. 🙂

Но, разбира се - само ти го пиша като идея. 😇
Ако те е страх, че няма да се чупят добре и се притесняваш - следвай схемата на доктора. 🍀

Ти ще си прецениш най-добре, според това как се чувстваш и как е най-удобно и най-правилно за теб. 🌺

# 649
момичета, нали има резачки за таблетки, даже много добре се получава с тях. Аз така си режа t3.
Потърсете по аптеките...

# 650
Еутирокс от 25 мгр се чупи без проблем на 2.

# 651
Може да се вземе 75 и да се дели на половина, лесно е. Другия вариант е да се използват наличните 25 и да се на половина т.е.1+1/2 таблетка...
Лесно се чупят с натиск с палец, върху твърда равна повърхност, даже е показано на опаковката как.
Според мен е допустимо редуване с неголяма разлика, в случая е двойна дозата за единия ден, което за мен е много.

Аз например съм  зимата на 62,5, което е 1/2*50+1/2*75, лятото вземам 50 Hands V
Л-тироксин не намирам 125, а не искам да минавам на Еутирокс само заради чупенето на хапчета Simple Smile

# 652
Peneva, какво е преимуществото на L тироксина пред Еутирокса?Аз също имам проблем с чупенето на L тироксина - раздробявам го и половинката обикновено става на трохи.

# 653
Аз проблем с трошенето нямам Thinking

Ами започнах на Л-тироксин, наместила съм си дозата... Майка ми сменя двукратно от едното на другото (спираха доставки по едно време) и имаше неприятни усещания, като от предозиране, кък се оказа, че не е, а и трябва повишаване на доза и... не ми се занимава Hands V
Тя е на Еутирокс, така си е свикнала, така си го пие Simple Smile

Последна редакция: ср, 21 авг 2024, 18:21 от peneva_a

# 654
Peneva, какво е преимуществото на L тироксина пред Еутирокса?Аз също имам проблем с чупенето на L тироксина - раздробявам го и половинката обикновено става на трохи.

Преимущества няма и двата препарата са с една и съща основна съставка, с различни допълнителни съставки и на различни производители и двата немски...С препаратите е индивидуално - на някои едни им влияят добре на други други, на някои пък всички са им ок. След като излезе течния Акутирокс много хора минаха на него, но не на всеки му понесе.

Аз цял живот съм на Еутирокс и ми е добре, съвсем в началото преди много години пробвах Л-тироксин имах сърцебиене от него, но сега осъзнавам, че може просто да ми е идвала много дозата като за начало. Та с две думи - опитваш и намираш твоя препарат. Аз на Еутирокса това му харесвам, че има всякакви милиграми, Л-тироксина пък е по-евтин...

# 655
Аз минах на Акутирокс, много лесно се дозира, понася ми, не се чака почти, за да се храниш и да пиеш кафе.

# 656
Коригирам поста:
Здравейте отново,
в чудене съм при кой ендокринолог да отида тъй като искам някой да подходи по-комплексно на нещата, а не да ми каже само - "щитовидната работи сравнително добре, симптомите са от другаде".
Това ми бяха изследванията:
TSH (тиреотропин) 2.47 μIU/ml0 - 0.3 - 4.2
2fT4 (свободен T4) 14.31 pmol/l - 12.00 - 22.00
TAT (Anti -Tg Ab) 404.1 IU/ml - До 115.0
MAT (Anti - TPO) 7.1 IU/ml - До 34.0
Инсулин / Insulin 7.32 mU/l - 2.6 - 25.0

Insulin (на гладно)   S        7.55       mU/L     Оптимална ст.: < 10.0     ECL
Insulin (2)   S        30.6       mU/L         ECL
Insulin (3)   S        23.9       mU/L         ECL

Глюкоза   S        4.66       mmol/L     2.80 - 6.10     HK
Глюкоза (2 )   S        3.89       mmol/L         HK
Глюкоза (3 )   S        3.85      mmol/L         HK

HbA1с - гликиран хемоглобин   EB                      
     HbA1с по DCCT   EB         5.02      %     4 - 6     TINIA
     HbA1с по IFCC   EB         32      mmol/mol     20 - 42   
eAG (изч. средна глюкоза)   EB        5.42       mmol/L       

Сега чуденето ми е при кой ендокринолог да отида в София. Поразпитвах, търсих, но ... към момента препоръчаните имена са ми Д-р Явор Асьов, дм и Д-р Красимира Димитрова. Има ли някой мнение за тях или да ми даде някакъв съвет.

Последна редакция: пт, 23 авг 2024, 10:49 от Al.dencheva

# 657
  • На брега на реката
Не мога да дам съвет за ендо, но това което ми прави впечатление от вашия пост е, че нямате ФТ3, нямате кръвна захар и гликиран хемоглабин и най-вече нямате референтни стойности на лабораторията, в което сте правили изследванията, а те са важни!

# 658
Д-р Райна Стоянова. Баща ми ходи скоро при нея на преглед. От това, което ми обясни, доста адекватно е минал прегледа, както и назначеното лечение.

# 659
Аз лично съм доволна от д-р Красимира Димитрова. Но все пак според мен е добре посетите поне няколко лекаря, за да усетите кой е правилния за вас.

Цитат на: Al.dencheva =topic=1661883.msg48453724#msg48453724 date=1724392579
Коригирам поста:
Здравейте отново,
в чудене съм при кой ендокринолог да отида тъй като искам някой да подходи по-комплексно на нещата, а не да ми каже само - "щитовидната работи сравнително добре, симптомите са от другаде".
Това ми бяха изследванията:
TSH (тиреотропин) 2.47 μIU/ml0 - 0.3 - 4.2
2fT4 (свободен T4) 14.31 pmol/l - 12.00 - 22.00
TAT (Anti -Tg Ab) 404.1 IU/ml - До 115.0
MAT (Anti - TPO) 7.1 IU/ml - До 34.0
Инсулин / Insulin 7.32 mU/l - 2.6 - 25.0

Insulin (на гладно)   S        7.55       mU/L     Оптимална ст.: < 10.0     ECL
Insulin (2)   S        30.6       mU/L         ECL
Insulin (3)   S        23.9       mU/L         ECL

Глюкоза   S        4.66       mmol/L     2.80 - 6.10     HK
Глюкоза (2 )   S        3.89       mmol/L         HK
Глюкоза (3 )   S        3.85      mmol/L         HK

HbA1с - гликиран хемоглобин   EB                      
     HbA1с по DCCT   EB         5.02      %     4 - 6     TINIA
     HbA1с по IFCC   EB         32      mmol/mol     20 - 42   
eAG (изч. средна глюкоза)   EB        5.42       mmol/L       

Сега чуденето ми е при кой ендокринолог да отида в София. Поразпитвах, търсих, но ... към момента препоръчаните имена са ми Д-р Явор Асьов, дм и Д-р Красимира Димитрова. Има ли някой мнение за тях или да ми даде някакъв съвет.

Общи условия

Активация на акаунт