Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 77

• 35 226
  • 733
  •   1
Отговори
# 705
  • Пазарджик
bongobongo оплакванията са ми - бързо качване на kg  и наднормено тегло, подпухнало лице и очи сутрин, сърцебиене, постоянна умора.
Преди време пусках само TSH и личната каза всичко е в норма. Но явно не е.

# 706
Пусни кръвна захар и инсулин, т.нар HOMA-индекс, желязо и хемоглобин, витамин б12. В зависимост от това, което излезе, ще се реши има ли нужда от други изследвания. Най-вероятно си с инсулинова резистентност. Дори само тя може да ти дава всички тези симптоми. ИР и хипото са свързани. Ако имаш време и добри вени, можеш да направиш обременяване с глюкоза. Това е трикратно взимане на кръвна захар и инсулин на 0, 60 и 120 мин. Но може и с хома индексът да е достатъчно.

# 707
  • В сбъднатите си мечти
Благодаря за отговорите ! Ще направя консултация и ще следя темата .Благодаря на всички ,че пишете и споделяте Simple Smile

# 708
Как се повлия цикълът ви след започване на лечение с Л-тироксин?
Моят нещо се удължи, имах болки и кървене по време на ову…мн неприятна работа, искам вече да ми идва, защото бая се изнервих нещо…

# 709
Аз бях писала по-назад, че след като взех първата таблетка ми дойде цикъла мигновено, след засилените симптоми на хипо, включително отсъстващ цикъл.И премина без придружаващите обикновено болки и дискомфорт.Ама никакви, чак се чудя какво е обяснението...

# 710
Ох супер е било при теб gyga, много е индивидуално явно. Аз съм доста странен случай, преди хапчетата нямах симптоми, сега имам…

# 711
Да, и аз доста се изненадах, но все пак само един цикъл имах откакто взимам хормон.Занапред нямам идея какво да очаквам.

# 712
Симптомите са свързани със започването на хапчето, защото с хипофункцията са нарушени нивата на кортизола, въглехидратната обмяна (като цяло метаболизмът), объркани са половите хормони. Вкарвайки хормон отвън, цялата ендокринна система "се изправя на нокти", защото допреди това тялото по някакъв начин се е пренастроило според болестните условия на съществуване. Затова се започва с ниска доза хормон и постепенно се вдига. Докато на тъканно ниво не се насити организмът, са възможни симптоми. Зависи колко време се е отлагало взимането на хормона в чакане на чудо сам да се синтезира от разрушена жлеза. Най-неприятни са симптомите по оста кортизол. Аз лично най-зле съм се чувствала, когато не съм имала търпение за нагаждане дозата на т4 и съм взимала адаптоген за надбъбречните. То едно треперене, сърцебиене, слабост....ужас. Първо, винаги стигайте до необходимата доза т4 (дори и година да отнеме - на мен толкова ми трябваше) и след това вкарвайте добавки, влияещи на другите хормони. Всичко накуп не става. Предизвиква се страшен шок за организма и не се знае кое точно "те бъзика". Това не важи за витамините и желязото!

# 713
В тази връзка се чудя дали не избързах взимайки 25мг Ел тироксин като за начало... Много се притеснявам от това, но в същото време за тези 13 дни откакто го взимам се чувствам добре и много голяма част от симптомите ми се тушираха.

# 714
Щом се чувстваш добре, не си сбъркала. Само имай предвид, че ако дозата ти е малка, очаквай завръщане на симптомите в един момент. И така, докато стигнеш до твоята доза.

# 715
Ще изчакам да мине месец и ще си пусна отново изследвания на ЩЖ, но все повече се убеждавам, че изследванията не са определящи, а симптомите и индивидуалният отговор на тялото, когато става дума за хормони.

# 716
  • Пловдив
В тази връзка се чудя дали не избързах взимайки 25мг Ел тироксин като за начало... Много се притеснявам от това, но в същото време за тези 13 дни откакто го взимам се чувствам добре и много голяма част от симптомите ми се тушираха.

А болките, стяганията в жлезата изчезнаха ли ти? Много се радвам, че се чувстваш по-добре!

Аз още не съм започнала хормона - има теории, че поради спецификата на подострия тиреоидит след спиране на кортикостероидите в рамките на няколко месеца жлезата може да възстанови функциите си. Реших да изчакам 1-2 месеца и след това пак да пусна изследвания да сравня.

# 717
Змейковоца, дано жлезата възстанови функциите си и всичко да е наред при теб!
Да, стягането и болката изчезнаха постепенно в рамките на ден-два.Толкова ме тормозеше това стягане, че не можех да понасям колието си, което е тънко като конец.В последните ден-два забелязвам, че краката ми са топли от време - навреме.Не си спомням от колко години не съм ги чувствала топли...

# 718
  • Пловдив
Страхотно е това, което споделяш! При мен в интерес на истината също намаля стягането - минаха 16 дни без никакъв кортикостероид (преди това 1 месец минимална доза), само когато се стресирам или напрегна пак усещам болката

# 719
Много хубаво!Значи има реални шансове жлезата да подобри функциите си!А изследвания ще правиш ли преди да решиш да започнеш хормон и как е динамиката им при теб?

Общи условия

Активация на акаунт