Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 77

• 35 615
  • 733
  •   1
Отговори
# 435
sleek, чудесно! Щом не искаш да се информираш от български ендокринолози, тогава би могла да погледнеш насоките на СЗО. https://www.who.int/publications/i/item/definition-and-diagnosis … te-hyperglycaemia
Надявам се, че поне те отговарят на високите ти изисквания! Апропо, да можеш да ми представиш доказателства, че това, което пиша, не е вярно???
Кое точно, че жената е в преддиабет ли? Съдейки от серумна глюкоза от 5.95? Гарантирам ти, че не е в преддиабет. Дано си направи ХОМА-ИР и гликиран х-н, че да се успокоиш ти, поне малко. Wink

А можеш ли да ми представиш доказателства, че съотношението триглицериди/HDL е толкова надежден маркер за инсулинова резистентнос?
Направих го вече, в горния линк. Може би да внимаваш малко повече? Същественият текст от него е:

Цитат
"The analysis supports the TG/HDL ratio as a simple, accessible marker for insulin resistance"

Също така да те попитам - кое е лечението за диабета, щом си толкова възмутена, че българските ендокринолози го третират като нелечим?
Възмутена? Уважаема Acid_Burn, полът ми е мъжки, пише го черно на бяло Grinning :
Скрит текст:
А как се лекува ли? Комплексно, но в основата са три подхода:
1. НВ диета.
2. Периодично гладуване (intermittent fasting)
3. Физически упражнения, в т.ч. и резистентни тренировки за качване на мускулна маса

Ако някой с диабет го прави това , заболяването му ще изчезне в ремисия само за няколко месеца.
Изключвам хората, които са с тежък диабет от 10+ години, в които бета клетките на панкреаса са погинали и заболяването е изцяло декомпенсирано.

И още нещо да те попитам - като твърдиш толкова уверено, че ИР няма, готова ли си да поемеш отговорност ако питащата не се изследва заради теб и бързичко се докара до диабет, вместо да започне терапия за ИР и да забави процеса???
Странен въпрос. Но да започнем оттам, че първо аз я приканвам да си направи ХОМА-ИР и А1С. Второ, не съм твърдял обезателно, че няма ИР, а че серумна глюкоза от 5.95 не е надежден маркер за ИР, камоли за преддиабет.

Но в обратен ред, ти ще си поемеш ли отговорността, че стресираш жената, че е с преддиабет, а се окаже, че не е?
И последно - ако наистина беше толкова начетена, щеше да знаеш, че HOMA индексът се изчислява само и единствено на база глюкоза+инсулин на гладно. А НГТ, който е индикатор за преддиабет се вижда едва на 120'. Тоест - напълно възможно е НОМА да е нормален, но въпреки това да има не просто ИР, ами преддиабет.
Аз, като не толкова начетена, ще споделя, че ОГТТ не се пуска за щяло и нещяло; трябва да има показания за такъв тест. От това, което вижда до момента, такива липсват.

Предлагам да спрем спора дотук, до момента, когато/ако Kiara реши да си направи допълнителни изследвания.

# 436
sleek, ако беше чел още по-внимателно, щеше да видиш и следното изречение: Despite its strengths, the AUC-ROC never virtually surpassing the 0.8 upper limit conveys that the predictive capabilities of the TG/HDL ratio leave room for improvement and seems to be more effective when considered alongside other markers and patient-specific factors.

Освен това, аз къде съм твърдяла, че питащата е с преддиабет???

Това, което изброяваш като лекуване на дабет, не е лекуване по същество, тоест - имал си диабет, вече нямаш, а подобряване на състоянието. Да, подобряването на заболяването и особено - поддържането на ИР, вместо да се стигне до диабет е много важно, но за съжаление, това само отлага диабета. ИР може да се повлияе, може инсулинът да е в нормални стойности, но в един момент пак се стига до диабет.

Основания за ОГТТ има и се виждат с просто око, само че ти си решил да се заяждаш. Съгласна съм, че ОГТТ не се прави за щяло и нещяло, само че тук има предостатъчно основания - хипофункция, която води до ИР, и глюкоза на гладно, която е твърде близо до граничните стойности. И да, ще поема отговорност ако питащата не е с ИР, но най-вероятно я има.

# 437
я, да пием по - едно кафе, че много хард си говорите.
Ще си докарате стресова криза.

# 438
Sleek, само да вметна, че сме в тема за автоимунно заболяване "Хашимото" и товоята тoчка "2. Периодично гладуване (intermittent fasting)" е силно непрепоръчителна и дори вредна...
Много от нас са с комбинацията Хашимото + ИР, като при мен сума ти лекари отказваха изобщо да разсъждават в тази посока, въпреки хипоглекимиите 2ч след хранене и много специфичното пълнеене, заради "Чудесен ви е НОМА, какво търсите под вола теле!!!", чудесен е, но на 1ви и 2ри час нещата не са хич така. (ОГТТ си направих сама, въпреки отказ от двама ендокринолози)

# 439
Sleek, само да вметна, че сме в тема за автоимунно заболяване "Хашимото" и товоята тoчка "2. Периодично гладуване (intermittent fasting)" е силно непрепоръчителна и дори вредна...
Много от нас са с комбинацията Хашимото + ИР, като при мен сума ти лекари отказваха изобщо да разсъждават в тази посока, въпреки хипоглекимиите 2ч след хранене и много специфичното пълнеене, заради "Чудесен ви е НОМА, какво търсите под вола теле!!!", чудесен е, но на 1ви и 2ри час нещата не са хич така. (ОГТТ си направих сама, въпреки отказ от двама ендокринолози)

Какво са НОМА, ОГТТ?

# 440
Homa индекс изчислява вериятност за определено заболяване, в случая преддиабет, диабет.
ОГТТ- обременяване с глюкоза за проверка на клетъчната чувствителност на инсулин и реакцията на тялото.

# 441
Аз нямам какво повече да добавя, защото трябва да се повтарям.
Доста офтик се изписа. Ако реши потребителката да си направи тестове, ще има почва за коментар. Иначе не виждам смисъл.
Попитаха ме как се лекува диабет - отговорих.
Продължителното гладуване не е противопоказно за хипотиреоидизъм, защото то бива много видове и форми. За едни може даден режим да пречи, на други да помага.
Съпругата на брат ми е с Хашимото и от 8 год. е на intermittent fasting 16/8. Поддържа отлична фигура и килограми и се чувства прекрасно. Веднъж седмично прави 24 или 30ч фаст. За всеки има някаква форма на фастинг, която би работила за нейния/неговия организъм с Хашимото (или хипотиреоидизъм въобще).

# 442
Homa индекс изчислява вериятност за определено заболяване, в случая преддиабет, диабет.
ОГТТ- обременяване с глюкоза за проверка на клетъчната чувствителност на инсулин и реакцията на тялото.
Само добавям HOMA е изчисление, базирано на стойности на Глюкоза (КЗ кръвна захар) и Инсулин на гладно (проблем може да не се види изобщо).
ОГТТ - орален глюкозо толерантен тест. Измерват се КЗ и Инсулин на гладно, а после след изпиване на определеното количесвто глюкоза се измерват и двете отново на 60 и 120 минута (в ендокринологиите често и на 180мин, ако се установят много високи стойности на инсулин на 2рия час или ако захарта не пада достатъчно, въпреки високия инсулин).
Според мен, HOMA "работи" само при вече доста напреднала ИР, при която инсулина и на гладно остава висок.

# 443
Здравейте, смятате ли, че с предозиране с еутирокс до хипер, има вероятност да се навреди на сърцето. Симптоматиката е нисък пулс 45 удара в минута с постоянна замаяност и главоболие. Изобщо информацията по тази тема е ограничена.

# 444
Какви са ти стойностите на хормоните и каква доза синтетичен хормон приемаш?

# 445
В момента не пия хормон tsh 3.188 (0.3 -4.95) ft4 1.307 (0.7. -1.48) ft3 3.263 (1.58-3.91)
В хипер бях tsh 0.055. ft4 1.09

# 446
В хипер бях tsh 0.055. ft4 1.09

Това не е хипер-, а дори може да се каже, че е хипофункция, в случай че референтните за FT4 са същите, като гореуказаните.

# 447
При хипер няма ли ускоряване на пулса Thinking
Тези стойности са за най-много лееееко намаляване на дозата (с по-малко от 1/5) и проследяване. Спиране на хормона с каква цел е?

# 448
Нормалната стойност на глюкоза на гладно е максимум 5,50, стойност над 6,10 е вече преддиабет. Тук глюкозата е 5,95.
В темата за разчитане на изследвания майка публикува резултатите на 11-годишната си дъщеря, която е с КЗ 5.82.
Скрит текст:
Здравейте, направих рутинни изследвания на дъщеря ми, 11 г. Може ли мнение за резултатите?

Ако изхождаме от горното, където "нормалната стойност на глюкоза на гладно е максимум 5,50, стойност над 6,10 е вече преддиабет", то може би Acid_burn трябва да съобщи на въпросната майка, че 11-годишната ѝ дъщеричка вече е развила клинчина ИР и се намира някъде между остра ИР и преддиабет.

Какво следва, да го пуснем ли това дете на метформин?
Или да играем на сигурно, защо не го обременим преди това с един ОГТТ...

# 449
При хипер няма ли ускоряване на пулса Thinking
Тези стойности са за най-много лееееко намаляване на дозата (с по-малко от 1/5) и проследяване. Спиране на хормона с каква цел е?
Препоръка на лекаря, а аз го спрях защото се притесних заради ниското tsh.

Общи условия

Активация на акаунт