Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 77

• 35 579
  • 733
  •   1
Отговори
# 495
А как си с килограмите?

# 496

Последните месеци не съм качила, но съм много стриктна с храната. Определено трябваше да сваля килограми, но не. Знаех си, че не са наред нещата и се чувствам демотивирана...

# 497
С какво се храниш? Има ли промяна в храната при предишните и при сегашните изследвания?

# 498
нещо не правиш както трябва в храненто. Има ли движение, вода пиеш ли?
Ако наистина си стриктна, трябва да се види в изследванията, а за да се вдигне инсулина на гладно 2 пъти - нещо е пропуснато. Да не хапваш повече въглех, уж за ЩЖ ?

# 499
T@ormina за вдигане на доза си определено. Т.е. разбирам, че сега редуваш 50 и 62,5 ли? Ако да, минавай само на 62,5 и след 40-45дни ги провери отново, ако трябва още ще вдигнеш. Какво е времето между двете изследвания?

Да, редувам ги. Една година е интервалът между изследванията. Такова старание с режима на хранене, а инсулинът даже се е увеличил двойно....

И през това време въобще не си се изследвала?! Поне на 6м трябва контрол на хормоните, в тялото постоянно нещо се променя, трябва да се следи добре ли е дозата.

# 500
  • Велико Търново
Здравейте,

Какво бихте могли да кажете за тези резултати:

ПКК, желязо, холестерол, кръвна захар са в норма. Тотално изключих да проверя витамини. Д и Б12. Имам куп симптоми като кашлица, стягане в гърлото, болезнени лимфни възли в областта на шията от около седмица, мозъчна мъгла, повишен апетит, напълняване - не драстично, но нетипично за мен, периодични кризи, при които изпитвам нервност и стрелкащи болки в тялото. Миналата година прекарах вирусна инфекция, от която ми се объркаха доста неща, та не изключвам отключването на автоимунно заболяване или комбинация от такива. Естествено, имам час при ендокринолог с ехографско изследване, но ми е любопитно да видя мнението на хора, страдащи от проблеми с ЩЖ.

# 501
Да, тези резултати показват автоимунен процес - Хашимото, но вероятно е в относително начална степен.
Като че ли, не е налице хипофункция, поне за момента.
При тези стойности, сигурно няма да ти изпишат хормон. А и аз не мисля, че си за такъв на този етап.

# 502
Darvo12, да, трябва да се вдигне еутироксът. Ти си специфичен случай обаче. Затова вдигни само с 12,5 мкгр, като начало. 1 и 1/2 таблетка от 25 мкг. Иначе в момента си в хипофункция повече от ясна. Ако ще го караш и на двете хапчета, вдигай с малко, докато нацелиш дозата. Ако можеш, прави контроли на 60 дни до достигане на стабилно състояние.
А това хапче от 25 мкг. Л-тироксин е толкова микроскопично, че едва го виждам без очила. Може ли изобщо да се разреже с нож на две половинки. Иначе контроли правя на всеки 30 дни от седем месеца насам, защото уцелвахме дозата на метизол-а.
Така и така пиша тук, да питам още нещо. При изследванията на антителата в началото за да се установи дали имам Базед, наистина се установиха високи стойности на ТСХ рецепторните антитела (ТРАБ), които са специфични за Базед, но се установиха и доста завишени стойности на МАТ антителата, които пък са за Хашимото. Излиза едва ли не, че имам едновременно и Базед и Хашимото. Това възможно ли е?

И аз имам Хашимото от години, от време на време хвърлям по някой поглед в темата.
Базедовата болест не е толкова безобидна и е редно лекар да променя дози на хормони.
Аз бих изчакала ендокринолога вместо да следвам съвети на майстори от форуми.
Моля не се обиждайте, казвам го по-скоро от загриженост!

Хашимото и хипофункция на ЩЖ не е някакво тежко или опасно състояние, което да изисква спешни мерки. Може да почака.
А ако все пак потребителят не желае да чака - хапчетата може и да не се делят, а се пие примерно 25 мкг пет дни, събота и неделя по 50. Така сумарно става 5х25 + 2х50 = 225/7 = 32,14 мкг/дневно. И без това хормоните действат с натрупване.

# 503
Аз виждам Хашимото с хипофункция.

# 504
T@ormina за вдигане на доза си определено. Т.е. разбирам, че сега редуваш 50 и 62,5 ли? Ако да, минавай само на 62,5 и след 40-45дни ги провери отново, ако трябва още ще вдигнеш. Какво е времето между двете изследвания?

Да, редувам ги. Една година е интервалът между изследванията. Такова старание с режима на хранене, а инсулинът даже се е увеличил двойно....

И през това време въобще не си се изследвала?! Поне на 6м трябва контрол на хормоните, в тялото постоянно нещо се променя, трябва да се следи добре ли е дозата.

Да, признавам, че не полагам  всички необходими грижи  за себе си. Нали и това беше част от проблема.

нещо не правиш както трябва в храненто. Има ли движение, вода пиеш ли?
Ако наистина си стриктна, трябва да се види в изследванията, а за да се вдигне инсулина на гладно 2 пъти - нещо е пропуснато. Да не хапваш повече въглех, уж за ЩЖ ?

Движа се много пеш и винаги с бутилката с вода, за да пия.
Предимно съм на растително хранене, но включвам яйца и риба. Консумирам зелена салата, тиквички, краставици, морков, чушка, авокадо, скир, извара, 2 пъти седмично нахут. Не ям картофи, ориз, тесто, сладко. Единствено съм опитала 4-5 кайсии след извара(нали е правилно след протеин), напоследък и домати(много обичам със сол). Обожавам диня и пъпеш, но не съм си позволявала. Никога не приемам почерпки с бонбони, бисквити, торти, газирано или алкохол...
Ако доматите са проблемът, вече не знам....

# 505
  • Варна
По-скоро растителното хранене може да е - растително означава до голяма степен въглехидратно с липса на протеин. Направи си експеримент и си запиши/претегли 1 ден храната и въведи в Cronometer, за да видиш колко е протеинът например - дори само 1 ден на закуска. На закуска на повечето хора им липсва. Дори само 2 яйца са 12 г протеин, което е малко

# 506
Някой от вас пил ли е добавките за ЩЖ на д-р Тошков?
Преди години съм пила друг негов препарат и имаше чудесно действие.

# 507
Някой от вас пил ли е добавките за ЩЖ на д-р Тошков?
Преди години съм пила друг негов препарат и имаше чудесно действие.
Тиреостим ли ? ако да,  по-внимателно с нея, защото съдържа орехи, а те са доста богати на йод ....

# 508
Ясно, значи няма да взимам казаха ми да внимавам с йода.

# 509
Защо трябва да внимаваме с йода? Чувала съм го и преди, но нямам представа каква е причината.

Общи условия

Активация на акаунт