Кралски работи и клюки - юни 2024

• 101 367
  • 1 066
  •   1
Отговори
# 45
  • Някъде там
Дядо Хаджия питаше за сватбата на Теодора. Вече има точна дата.

Хокон и  Мете - Марит  вчера са присъствали на честването на 1000-годишнината на "Christian Law".
Чудесна е в традиционната носия.

Матилде и Елеонор на финала на музикалния конкурс.
Като картинка ми е това момиче. Мнофо фина и нежна.

# 46
  • София
Е винаги е имало херцози, който не са братя/сестри на краля. Най-високата благородническа титла, преди маркизи, графове, виконти, барони.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duke

# 47
Кралят може да дава титлата “херцог” и на не роднини. Прави се по-рядко, защото е най-високата благородническа титла, но съвсем не е никакво изключение. Наследява се.

Кралските наследници получават титлата по право и те са “Royal Duke” (защото им е по рождение).

# 48
Чела съм в исторически романи за Англия, че титлата херцог може да се дава от краля, заедно със съответните земи, замъци и т.н. Както и останалите титли, де. Мисълта ми е, че братята на краля получават титлата по "кръв", но на други може да се даде по заслуги. Но това от романите, не знам дали е вярно в реалния живот. Simple Smile
Вярно е с уточнението,че част от дадените титли са с. право на унаследяване- какъвто е този случай.
Маргарет Тачър я направиха маркиза,но без право на унаследяване-.

# 49
  • При семейството си
В конкретния случай титлата е дадена от кралица Виктория през 1874 година:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duke_of_Westminster

# 50
Мисля, че на Маргарет Тачър й е дадена титла баронеса (ако не е така, не споря). Тъй като барон и баронеса са най-ниските титли от петте благороднически, обикновено за commoners се дават те (освен ако няма специални причини да е другояче) - за да няма сърдити от потомствените благородници, че се раздават високи титли. Нали всички трябва да са щастливи.

# 51
  • София
Сватбата определено ще бъде събитието на годината, защото херцогът на Уестминстър е най-богатия британец.
Иначе титлата е сравнително нова според британските стандарти.
Най-новото херцогство, само от 1874 г. Simple Smile
Да си призная, малко съм озадачена с неговото херцогство. Винаги съм си мислела, че титлата херцог са дава на братя/сестри, деца, в краен случай братовчеди на краля. Тя всъщност е индикатор за близко роднинство по кръвна линия. Във всички монархии. А Гровенър май нямат кралски корени. Как са станали херцози?
Всъщност сегашния е седми херцог по историческа линия.

Пари и връзки. Simple Smile Първият херцог е бил много близък на Гладстон. А Гладстон е бил много близък с Виктория. Виктория е била кръстница на децата му, а жена му й е била любимка.

Седми херцог си е нищо в сравнение с 18-ти херцог на Норфолк.

# 52
Артър Уелзли, херцог Уелингтън получава най-високата титла през 1814 г. след успешната кампания срещу Наполеон. После 1815 г. окончателно побеждава Наполеон при Ватерло. Бил е от ирландско-английски произход без връзка с висшата аристокрация. Титлите си от барон нагоре последователно печели заради военните си победи на Пиринейския полуостров срещу войските на Наполеон.
Давам го като пример, няма връзка с Уестминстър.

# 53
Има си много исторически примери за commoners, на които е давана титла херцог директно - един известен пример е Чарлс Брандън, първи херцог на Съфолк - при Хенри VIII. Просто е малко по-рядко.

# 54
На снимката от сватбата на Летисия и Фелипе преди няколко страници забелязах, че Фелипе е между съпругата и майката, майката е в бяла рокля и той е държи за ръка нея Joy

# 55
  • София
Роклята е описана като екрю, даже леко жълтее.

Маргарет Тачър е (беше) баронеса.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Thatcher_baronets

# 56
  • Пловдив
Като стана дума за Фелипе, ето още две негови снимки, на втората е с Уилям или Хари Grinning

Така пишеше, но като се заглеждам май са Уилям и Хари без Фелипе (липсва ми човечето, което се почесва по главата)

# 57
Хуан Карлос е на последните снимки, бащата на Фелипе.

# 58
  • Някъде там
На събитието присъства, но на тази снимка е скрит.😀
Иначе ето го

На коя снимка Фелипе държи майка си ?
Ако е тази, държи Летисия.
А да видях и снимка на която държи и майка си. 😀😀

Напомни ми на Пиер Дюкре.Стефани как здраво го стискаше. 😀

Ето го вчера на встъпването в длъжност на президента на Ел Салвадор.

# 59
  • Пловдив
Хуан Карлос е на последните снимки, бащата на Фелипе.

Хуан Карлос държи Фелипе Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт