Кралски работи и клюки - юни 2024

• 101 920
  • 1 066
  •   1
Отговори
# 975
Не видях да е коментиран новият орден на краля - изработен от злато и диаманти

# 976
Максима посещава Vereniging Circulair Friesland, партньорство между различни компании и организации в областта на устойчивостта и кръговата икономика.
Супер готина и свежа Максима. Много приятен тоалет..

Разкошна Максима.  Разкошна.
Блузата май не е нова или е в толкова неин стил, че ми изглежда като вече да я е носила Simple Smile

И Матилде е в много хубаво розово.

# 977
  • Някъде там
Носена е. 😀 Има същата в бяло.
Но то просто това и е запазена марка.

Скрит текст:

И испанците ще видим по терените на ОИ в Париж.Писали са че може и момичетата да са с тях.
Надявам се че и датчаните да отделят време от лятната ваканция за да присъстват. Младежите са във ваканция от 29ти юни до 11 август може и те да присъстват.

Много сладичка снимка на братовчедите. Излезе ми покрай поздрава на Николай към Кристиян за завършването вчера.
Какви са сладури малки.

# 978
Зара и Майк на ден 1 от Аскота

https://vm.tiktok.com/ZGepApuM7/

В подкаст с брат си Джейсън, приятелят на Тейлър Суифт -Травис Келси говори за срещата си с принц Уилям и двете му деца, които описва като абсолюто възхитителни.Той описа срещата като специално изживяване и похвали принца като го нарича „толкова готин“ и „страхотен“, но призна, че не е сигурен дали трябва да им се поклони или да им стисне ръката.
Срещнахме се с кралски особи, момчета“, каза Травис.  „На шоуто имаше кралски особи.  Пристигнах там рано и трябваше да се срещна с принц Уилям.  Какво ще кажете за това?  Ваше кралско височество.
„Пич, той беше най-страхотният mother f*****r“, добави той.  „Той беше толкова готин.“
той беше страхотен“, повтори Джейсън чувствата на брат си.  "той беше добър пич."
Джейсън и Травис също се засмяха, че не познават правилния етикет при среща с кралските особи.
Травис тогава се пошегува за разликата във формалностите между Обединеното кралство и Съединените щати.
 „Той беше там с малкия Джордж и Шарлот и беше истинско удоволствие да ги срещнем“, каза Травис.
„Не бях сигурен дали трябваше да им се поклоня – реверанс [или] просто да бъда американски идиот и да им стисна ръката. „Да, пич?“
„Искахме да бъдем учтиви, продължи той.
Освен това те се шегуваха как Джейсън, бивш шампион на Super Bowl, се е почувствал осакатен след срещата с принца.
След това Травис се засмя как по-големият му брат  остави алкохолната си напитка за важната среща.
„Все още се обръщах към него с ваше кралско височество и никога не съм се чувствал осакатен, а го направих“, каза Джейсън, смеейки се.  „Това беше най-близкото, което някога съм бил.“
 „Никога не съм те виждал да уважаваш някого толкова много“, пошегува се Травис.  — Оставяш бирата си на десет фута от себе си.
„Те бяха прекрасни хора и за това става дума.  Те са част от монархия [е] трудно да бъдеш здраво човешко същество - бих предположил.  Но [те] излязоха напълно по този начин.'

Последна редакция: чт, 27 юни 2024, 01:25 от Evil woman

# 979
  • Някъде там
Мери и Фредерик посещават кралската библиотека, преди да бъде отворена за обществеността.

Информацията :
Скрит текст:
От събота обществеността за първи път ще има достъп до Датската кралска библиотека.
Библиотеката на Негово Величество краля в
Двореца на Кристиан ѴІІІ в Амалиенборг.
Онзи ден техни величества кралят и кралицата посетиха специалната библиотека, която е основана през 1746 г. от Фредерик V и съдържа частните колекции на датските монарси от книги, ръкописи, карти, картини, снимки и музика. Библиотеката се намира в същото имение като музея Амалиенборг.
След възкачването на кралица Маргрете на престола през 1972 г. библиотеката, която до януари тази година е известна като Кралската
Hand Library, е функционирала и като специализирана и изследователска библиотека, но с откриването на
Музеят "Амалиенборг" посетителите вече могат да получат и уникална представа за значението на литературата и науката в кралския дом във времето.
Кралската справочна библиотека, която е част от
Кралската колекция, ще бъде достъпна по два начина: През уикендите и по време на датските училищни ваканции учебната зала на
 библиотеката ще бъде отворена за всички посетители на Амалиенборг и
Музеят Амалиенборг. През делничните дни достъпът ще продължи да бъде само след предварителна уговорка за професионалисти и изследователи.

Маргрете открива изложбата "Предзнаменованието на Вьолва - викингите и краят на света".
Много интересна ми се стори изложбата и историите които разказват организаторите.
Инфото
Скрит текст:
От викингски гроб, открит в пръстена на крепостта "Фиркат".
Националния музей на Дания в момента е изложена устата на погребана жена, за която се смята, че е била кралска Вьолва (гадателка)  от обкръжението на Харалд Блутон.
Артефактът е само малка част от изложбата "Предзнаменованието на Вьолва - викингите и краят на света", която Нейно Величество
Кралица Маргрете откри днес следобед.
Викингската гадателка - Вьолва - е била както водач на женски култ, така и повтаряща се митологична фигура. Именно вьолвите са притежавали толкова силни сили, че дори Харалд Блутон
Харалд Блутут е можел да се възползва от тяхната помощ и съвети. В епохата на викингите жените Völva били влиятелни и страшни и играели важна роля за викингите в опитите им да разберат света около себе си и собствената си съдба.
Подробно от страницата на музея
Нова изложба: Знамението на Völva се открива на 27 юни
"Предзнаменованието на Вьолва - викингите и краят на света" ще бъде изложба, която не прилича на никоя друга в историята на Националния музей на Дания. Това подчертават Ране Вилерслев и Каспер Холтен. Заедно те имат визия за съчетаване на нови научни открития, сетивни повествователни пластове и великолепна сценография в едно преживяване, в центъра на което е могъщата гадателка на викингите - Вьолва.  

"Свикнали сме да мислим за това какво са били викингите - но рядко за това кои са били те и какво са мислили. В тази изложба отразяваме опитите на викингите да разберат своето място в света - с помощта на Вьолва. Надяваме се, че по този начин ще придобием разбиране, че други хора в други времена не са преживявали света по начина, по който го преживяваме ние. Това е изключително важно разбиране, за да се ориентираме в света като съвременни хора", казва Ране Вилерслев, директор на Националния музей на Дания.  
"Бях развълнувана, когато преди няколко години Rane ме потърси - обичам да разказвам истории и беше вълнуващо предизвикателство да го направя в тази среда. Обикновено разказвам измислени истории, но да накарам силната жена от епохата на викингите, Вьолвен, да говори директно с нас днес, беше диво предизвикателство и беше завладяващо пътуване да се уча от талантливите експерти на Националния музей, а след това да се опитам да я съживя с театрални ефекти", казва Каспер Холтен, който е ръководител на театралния отдел в Датския кралски театър и един от най-търсените датски режисьори, работил на най-големите сцени по света.
Силните жени на викингите
Вьолките са както водачки на култове, така и повтаряща се митологична фигура. И макар че повечето хора, когато мислят за епохата на викингите, се сещат за мъжките набези, именно Völvas са притежавали толкова силни сили, че дори кралят на боговете Один е можел да се възползва от тяхната помощ и съвет.

Изложбата открива пред посетителите една вселена, в която те могат да научат за Völvas от епохата на викингите, за тяхната функция, за техните истории и за това кои са били те. Жените от епохата на Вьолва са били влиятелни и страшни и са изиграли изненадващо важна роля за викингите в опитите им да разберат света около себе си и собствената си съдба. Дори Харалд Блуту, който въвежда християнството в Дания, изглежда е търсил съветите на вьолвите.

В изложбата се запознаваме с мирогледа на викингите и с мислите им за това кои са те. Мисли, за които иначе бихме се изкушили да мислим, че са запазени само за хората в модерните времена.  

"Човекът винаги се е опитвал да разбере света и собственото си съществуване и за това винаги сме търсили помощ. От шаманите, религията, книгите за самопомощ, психолозите, Google или ChatGPT. Викингите са ходили при Вьолва", казва Ране Вилерслев.
Краят на света
Изложбата започва с пътешествие, в което посетителят тръгва по стъпките на върховния бог Один и се среща с Вьолва, която говори директно с нас.

Вьолва разказва на Один и на нас, посетителите на изложбата, историята на Рагнарок: това е историята на един свят, в който хората са дълбоко зависими от заобикалящата ги природа. Това е история за страха от това какво ще се случи, ако в света се отприщи хаос - или ако се осмелим да отприщим хаос в себе си. Надяваме се, че това пътуване ни доближава до викингите - и ни кара да се погледнем в огледалото.
Каспер Холтен е поставил изложбата със сценографията на Стефан Аарфинг. Заедно те са известни със създаването на оперни постановки в цял свят, сред които е и прочутата постановка на операта "Рагнарок" в Кралския театър. Мари Карстен Педерсен от Зетланд е допринесла като драматург на изложбата, а археологът и куратор Петер Пентц и редакторът на изложбата Мете Бориц от Националния музей на Дания са професионалният екип, който стои зад изложбата.

Акцентът е поставен върху артефактите в "Знамението на Вьолва":  
Изложбата включва редица важни артефакти, които са интерпретирани по нов начин в резултат на най-новите изследвания.

Частица от усмивката на Вьолва
От време на време се правят археологически находки, които са напълно необичайни. Такъв е случаят с много необичайния женски гроб от епохата на викингите, открит в пръстеновидната крепост "Фиркат" край Хобро. Сред около 30-те гроба на обекта той се отличава със загадъчните си гробни принадлежности, сред които метален прът и семена от еуфоричното луковично растение. Парче от устата на жена е изложено в знамението на Вьолва. Изследователите от Националния музей смятат, че тя е била кралска вьолва от свитата на самия Харалд Блутон.  
Амулетът на Вьолва - най-хубавото златно разпятие в Скандинавския регион
Един петък през март 2016 г. датчанин прави интересно откритие в църква на остров Фунен. Кухината съдържала малка златна висулка с размери 4,1 см. Бижуто изобразявало мъж с разперени ръце като Христос на кръста. Оказало се, че това е разпятие от Х век. Християнските разпятия се появяват в Дания през същия век, когато християнството е официално въведено от Харалд Блутон. За викингите разпятието вероятно е било просто още един амулет, който да добавят към многото други. Археолозите са разкопали гроб на остров Алс, който има много сходства с този на вълчицата от Фиркат, където мъртвата жена е имала в гроба си както разпятие, така и торсхамер.

Вълкът Фенрис
Вълкът е разрушителна сила в изобразяването на Рагнарок в "Пророчеството на Вьолва". В изложбата можете да видите главата на ефектна щипка за костюм с високо художествено качество, изобразяваща вълка Фенрис с ръката на Тир в устата. Той жертва ръката си, за да бъде прикован вълкът, но при Рагнарок Фенрис се освобождава и поглъща самия Один.
Съкровището на Völva.
Преди малко повече от 1000 години в полето близо до Лил Карлеби на Зеландия един викинг заровил уникално съкровище - за разлика от много други съкровища от епохата на викингите. Съкровището съдържа 392 артефакта, сред които сребърни чаши, голяма щипка за костюм, сребърен пръстен за ръка и голяма бронзова катарама за костюм. Но най-необичайни са 53 амулета, 300 стъклени мъниста, кехлибар, планински кристал и плетена сребърна верижка. Това кара изследователите да предположат, че съкровището може да е принадлежало на вьолва и да е имало ритуална функция.  

Какво впечатляващо бельо. 😀

Фредерик на среща с кралят на Лесото.

# 980
От вчера.

Фестивалът Groundswell се провежда на 26 и 27 юни и предоставя форум за фермери, производители или всеки, който се интересува от производството на храни и околната среда, за да научи повече за теорията и практическите приложения на системите за регенеративно земеделие.

# 981
...

Много интересен пост, Давиз! Благодаря ти за него 👍
Това обаче най- много ме впечатли 😲
Горното що е 😂

Винаги съм се чудела дали са носели гащи навремето. Тези на кралица Виктория сме ги виждали в документалните филмчета по Viasat и музеи, но от Средните векове и преди това!? А тооо... Те по- модерни от нас били тогава 😃 Мноооого по-модерни 🤣
Само сутиенчето им какво струва 😍

Последна редакция: чт, 27 юни 2024, 11:27 от птица

# 982
  • София
Коментирате казаното в подкаста, така както коментирате дрехи - по картинка/снимка 😂. Изслушайте, чуйте интонацията, вижте реакциите, пък после критикувайте.
Между другото, двамата американски футболисти, след като разбрали, че ще се виждат с кралска особа, се поинтересували за протокола и им е казано, че няма нужда да се покланят, защото не е официален аранжимент. Това по техни думи, от същия подкаст.

# 983
  • Някъде там
Птица това са гащи направени от кожа на тюлен.
Ето ти още една снимка
Скрит текст:

Националният музей на Дания в Копенхаген съхранява впечатляваща колекция от дрехи от животинска кожа, които някога са били носени от коренното население на Гренландия, Северна Америка, Северна Скандинавия и Сибир.
Местното население е изработвало това бельо чрез зашиване на ленти от тюленова кожа заедно с конец от сухожилие на северен елен или кит. Бельото било предназначено за жени и се носело под панталони от тюленова кожа.
Фелипе Летисия приемат президента на Филмовата асоциация.
Много красива пола.

Последна редакция: чт, 27 юни 2024, 12:34 от daviz

# 984
...

Много интересен пост, Давиз! Благодаря ти за него 👍
Това обаче най- много ме впечатли 😲
Горното що е 😂

Винаги съм се чудела дали са носели гащи навремето. Тези на кралица Виктория сме ги виждали в документалните филмчета по Viasat и музеи, но от Средните векове и преди това!? А тооо... Те по- модерни от нас били тогава 😃 Мноооого по-модерни 🤣
Само сутиенчето им какво струва 😍

Те прашки направо. А това отгоре сутиен ли е?

# 985
  • Пловдив
Аз съм чела някъде, преди години, че до средновековието гащи не е имало. Но когато светата инквизиция почнала да раздава публични тояги на голо, хората се събирали да гледат сеир и светите отци да предотвратят нечистите мисли от гледките наложили гащите.

# 986
  • Някъде там
Пишеше само за бельото.
По скоро са някакви украшения, горното.

Маргрете с директора на музея.

# 987
На мен, по-скоро ми прилича на украшение за глава, тип лента... ама не знам. Не твърдя, че е вярно Joy
Много приятна пола от Летисия днес. Лятна, с хубави цветове.
Мери е много хубава, но на Фредерик ленената риза много ми хареса как му стои.
Видяхте ли разкоша от снимката с двамата крале? Много красива и изискана обстановка Smirk

# 988
  • Някъде там
.
Емоционален разговор между създателката на Scotty little soldiers  и техният глобален посланик.
https://www.instagram.com/reel/C8tS-pDNSa2/?igsh=MTJuZzNrcXN3Y3E0NA==

По близка снимка на испанците.
Летисия продължава да е със залепени пръсти явно заради другите ѝ проблеми и този по бавно ще отшуми.

Тирамису и аз съм забелязала, че на Фредетик лежерния стил му отива много повече.

Папарашки снимки на Леонор.

# 989
Лято е сега, нека си носи Летисия чехлите и сандалите... голям кеф Grin
Мъчно ми стана за Леонор.. то човек не може да излезе нанякъде, на спакойствие, с тия кръвожадни папараци. Особено пък младо момиче като нея.
Гледах преди малко Хари със Scotty's little soldiers. Трудна и емоционална тема, даже пуснах няколко сълзи. Винаги ми е най- мъчно за децата и как се отразяват такива неща върху тях. Трудно се споделят такива неща, но когато хора с различен от нас опит споделят преживяванията и емоциите си, ставаме по- близки, милосърдни и по- добри като общество. Хари показа много емпатия и се радвам, че точно той беше част от този разговор.

Ето и целият разговор

Последна редакция: чт, 27 юни 2024, 13:50 от Tiramisu29

Общи условия

Активация на акаунт