Нашите цветя - обща тема 24

• 32 713
  • 747
  •   1
Отговори
# 720
Да допълня , че някои растения харесват и такава почва в която има сухи листа . Например преди месец закупихме кокосова палма и тъй като не съм отглеждала такова растение до сега прочетох в интернет . В огромна саксия сложих камъни за дренаж , пласт от оборска тор голям пласт с пръст , след това пласт с сухи листа и почва и отгоре пласт с пръст и пясък .

# 721
Аз лично си вземам почви от Родопите. Моята баба лека и пръст обичаше да взема от градинките пред блока, които не се ползваха. Еми...какво да ви кажа вътре сме намирали дъждовен червей, други червеи които ни ядяха корените.
Скрит текст:
Аз разбрах кога се познава, че пръстта е заразена, когато на паничката долу има наръсени изпражнения, ситни кафеникави точици с цвят и консистенция на пръст. Тогава вадя и махам пръстта.
Ако е за папрати пръстта, ходя там дето има папрати и директно вадя близо. Смесвам с угорена оборска тор. Освен това дренирам всяка саксия със измити и заляти  вряща вода малки камъни фракция 3-5 см.
Не съм чувала начини за пречистване на почва, но предполагам ако я завържете в найлонова чанта и седи на слънце доста време ще умрат гадовете.
Hug

Какъв е проблемът с дъждовните червеи? Преди години, специално съм си пускала в саксиите да разрохкват пръстта. За мен те са полезни. Да не забравяме, че в пръстта има и куп полезни микроорганизми, които са приятели на растенията и подпомагат тяхното развитие.
Има и куп гадории и затова трябва да внимаваме от къде вземаме пръст. Аз не вземам от градинката пред блока, защото обикалят улични кучета и се притеснявам да не се сдобия с кучешка тения. А и пръстта не е хубава, сбита, глинеста.

# 722
Тази година загубих няколко растения, които уж са непретенциозни - един кактус, каланхое, коледниче, обичка, азалия. Другите три каланхоета и двете коледничета се надявам да съм ги спасила. Не знам какво им стана. Качвам снимки и се вижда състоянието им, дали да ги подхранвам с нещо или да ги оставя сами да се съвземат? Показвам и един клеродендрон, който расте като луд на височина, но цвят няма, същото важи и за китайската роза.

# 723
  • Пловдив
На хибискуса му трябва топло и слънчево място, за да цъфти.

# 724
По повод хибискуса, не знаех че вирее и навън и оцелява зимата.Вчера се прибрах от Стара Загора (освен че много ми хареса града и историята,която носи региона), видях на няколко места големи като храсти хибискуси, все във виненочервения цвят....Останах учудена, а вкъщи все не успявах да го имам.....

# 725
  • Пловдив
Има и дървовиден хибискус, който си е за навън.
Моят го изкарвам на тераса в началото на април и го прибирам в началото на ноември. Не е спрял да цъфти.

# 726
Има проблем. Я да умре червея и ми мирише. Дори чета за фитопотоника.
Ако знаете днес какво видях, шефа ми се позасмя и го усетих че ми се подиграва. Ма и неговата жена е изшъткала 10-20 китки и той ги гледа. Восъче хоя с лъскави листа с капки сиво, с огромен бял цвят. Останаха ми очите. Heart EyesПриключих работа и другия път ще ви покажа растението, до тавана с много жилки, даже краищата са вързани.
Има още сциндапсус и това като камбанка, листата му са като на теменуга.

# 727
По повод хибискуса, не знаех че вирее и навън и оцелява зимата.
Скрит текст:
Вчера се прибрах от Стара Загора (освен че много ми хареса града и историята,която носи региона), видях на няколко места големи като храсти хибискуси, все във виненочервения цвят....Останах учудена, а вкъщи все не успявах да го имам.....

Има дост видове хибискуси.
Хибискус сириакус ( дървовидна ружа) е външен, хибискус роза синенсис ( китайска роза) е вътрешен за зимата при нашите условия, хибискус мушатос ( блатна ружа) е тревист външен и т.н.

# 728
В Бриколаж има ли хубава почва?

# 729
  • Mostly in my mind
Има проблем. Я да умре червея и ми мирише. Дори чета за фитопотоника.
Ако знаете днес какво видях, шефа ми се позасмя и го усетих че ми се подиграва. Ма и неговата жена е изшъткала 10-20 китки и той ги гледа. Восъче хоя с лъскави листа с капки сиво, с огромен бял цвят. Останаха ми очите. Heart EyesПриключих работа и другия път ще ви покажа растението, до тавана с много жилки, даже краищата са вързани.
Има още сциндапсус и това като камбанка, листата му са като на теменуга.
Нищо не разбрах.

# 730
На човека му миришат труповета на червеите и е впечатлен от цветята на шефа.

# 731
Дървовидна ружа имаме няколко,та знам как изглежда.Този храст в Ст Загора си имаше вида и цвета точно на вътрешните китайски рози,та затова се учудих много.Ех как не се сетих да го снимам.....

# 732
Преди години имах голяма китайска роза, но беше мааалко по-различна. Листата бях по-малки, с по-груба кожица, цветът беше червен. Жената, която ми даде клонката, да си вкореня, каза, че в Югозападна България я гледали навън целогодишно.

А този, който си видяла, може да са вкопали саксията за лятото.

# 733
Да се похваля, че на резника Исусов венец от Мариета поникнаха листенца и вероятно се е хванал.

Почви купувам от Баухас, за Бриколаж нямам идея. За кактуси и секуленти съм категорична, че най-добрата е на агро.
Оттам съм купувала доста и да средиземноморски растения и тя мисля че е добра, но не помня марка, тази с лавандулата на опаковката някак песъчлива седи, но маслинките добре се развиват, по-различна е от другата с цитрусите на опаковката.
За другите не съм обръщала внимание какво купувам, скоро не съм попадала на заразена, но съм имала доста греди преди това.
От доста време добавям по една шепа зеолит на саксия, когато пресаждам.
Grinning бях си купила пакет кравешки тор от Баухаус, много бъзици отнесох вкъщи. Оказа се гранулиран и много удобен за ползване.
Последният път като пресаждах смесих почва, зеолит и въпросния кравешки тор.
Свършиха ми торовете и трябва да купувам, но нямам път скоро към място, където продават. Кой кристалон хвалехте тук, да си взема от него.

# 734
Преди години имах голяма китайска роза, но беше мааалко по-различна. Листата бях по-малки, с по-груба кожица, цветът беше червен. Жената, която ми даде клонката, да си вкореня, каза, че в Югозападна България я гледали навън целогодишно.

А този, който си видяла, може да са вкопали саксията за лятото.
         Ааа,много съм любопитна,огледах земята много внимателно,нямаше саксия (и аз така реших) .Беше в двора на една църква, но после видях на още места в града

Общи условия

Активация на акаунт