Сетих се за нещо друго - какво не бих искала детето ми да учи в университет един ден.
Напоследък се навъдиха толкова добре звучащи (разбирайте напудрени), но напълно безперспективни специалности, които обричат учащите ги на безработица.
Искам дъщеря ми да излезе от университета с конкретна професия - напр. учител, журналист, юрист, лекар, фармацевт ...
Понякога от интерес разглеждам сайтовете на някои университети и не разбирам какво биха могли да работят хора завършили бакалавърски специалности като "Комуникационен мениджмънт", "Дигитални приложения", "Художествена комуникация", "Климатични промени и управление" и др. (пример със специалности в Софийския университет). Може и аз да съм консерва, не знам.
Дъщеря ми учи епидемиология, като аз бих я посъветвала да се концентрира точно в тази сфера - ефектът на климатичните промени върху здравето, но тя има друг интерес и не и се меся. Иска да се занимава с knowledge translation, отново с перспективи за развитие, но малко ми е размито на мен.
В момента много се котират специалности, свързани по принцип с екология и климатични промени.
Само да допълня, че намират отлична реализация.