Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 81 (м. юни)

• 42 146
  • 1 355
  •   1
Отговори
# 180
И медитацията сваля.
Веднъж ядох обикновена нашата си баница. Вдигнах до 8 и кусур.
45 минути някъде медитирах легнала. След ставане измерих и 6.
Преди 3 години беше това.
Ама рядко медитирам толкоз много, та не мога да потвърдя със сигурност.

# 181
Гущер, понеже съм ровила из старите теми, Невенеа мн пъти е казвала и след хранене да има интензивно ходене 30 мин

Скрит текст:
от човек с диабет 1 и и сулин знам, че като всигне захарта и вс още не му повлиява инсулина, прави кл1кания, ако не можв в дадения момент да погоди точно с цел по-бързо овладяване

# 182
  • В центъра на моретата
Гущер, упражненията ги прави на серии, напр. по 20 бр. с почивка от около 1-2 минути. И всяка следваща серия увеличавай натоварването (ако можеш, разбира се) с тежест. Напр., използвай някаква тежест, докато правиш коремните преси (гира, по-голяма бутилка вода) - хвани с двете ръце на нивото на гърдите. Ефективността на упражнението е по-голяма като се изпълнява на серии. Същото и за лицевите опори и клековете. Сърцето се натоварва по-равномерно, мускулите се натоварват правилно.

# 183
Тука нали разправяте, че физическата активност смъква захарта, та рекох да пробвам. Като станах измерих 5,8. Направих си упражненията - 100 клека, 80 горни коремни, 60 долни, 40 лицеви , всичко разделено на по две серии. За 20 минути гимнастика - 5,0!
Яко! Simple Smile
Хубаво си е за нас да се движим - едното направление е че просто я изразходваш тая захар в кръвта ти за енергия докато го правиш, другото е че мускули които се поддържат активни са по-чувствителни  към инсулина.
Само гледай все пак да не предобряш, че не е целта да ти изскача джигерът от зор Grinning Кортизолът също не ти е приятел, то затова и обикновено не е за нас такова кардио дето бягаш като хамстер в колело ами силови и ходене действат по-добре. Ти май беше споменал че покрай работата си ходиш немалко, сега си видял и силовите какво правят.

# 184
  • София
Здравейте!

Скоро потребители от друга тема ме насочиха към тази. Сега чета първия пост и съм малко объркана. Ще съм благодарна, ако някой успее да ми разясни . Прилагам екранни снимки на това , което ме обърка. Явно нещо не съм разбрала правилно, защото ми се струва, че срещам противоречива информация.

Първо прочетох, че млечните продукти е желателно да се ограничат. После си изтеглих един ПДФ файл от връзките, дадени в първия пост. Текстът във файла е озаглавен ВМ-НВХ за начинаещи. Там са изброени отделните групи храни, които може да се консумират и има отделно посочена група млечни продукти и изрично посочено консумиране на високомаслени такива. Двете снимки прилагам последователно една под друга в реда, в който ги споменавам. Подчертала съм със синьо това, което визирам в поста си.

Правя уточнение ( ако е необходимо ), че има вероятност да съм с Инсулинова резистентност, но все още търся ендокринолог за второ мнение, защото този, при когото бях отрича да имам такава, а според една от връзките в темата резултатите от обременяването с глюкоза би следвало да се разглеждат чрез формула, а не единствено според референтните граници на лабораторията. Ако ги гледам спрямо формулата, то тогава нещата не са ОК, въпреки мнението на ендокринолога ( той се довери единствено на референтните граници на лабораторията, според които съм в норма).  Затова реших да разгледам НВ-ВМХ и евентуално да го спазвам.

# 185
Pandachina, ако погледнеш етикета на едно кисело мляко и ще разбереш, защо се ограничава (мн лесно се залита и се прекалява с въглехидратния прием). За прясното да не говорим 🤭 За сирена и кашкавали - момичетата да дадат съвет.. там от значение е зрелостта /маслеността на продукта.

Както и когато ядеш чиста извара също е капан..

Накратко млечните при някои хора се явяват препъни камък, за това в някакъв момент се изключват или ограничават

В тази графа също попада и домата, като плод ..

ПП : аз съм “начинаеща” тук от около 1г+, момичетата ще ти дадат по-аргументиран отговор

# 186
  • София
Т.е. все пак млечните не се препоръчват? Да игнорирам това в ПДФ-файла с консумацията на сметана 40% и т.н.?

# 187
Повечето хора като чуят млечни продукти първо си мислят за кисело мляко, мляко, повечето сирена... а не точно за масло и най-високите проценти масленост сметана. Има го и моментът че не всички сме избрали еднакво строг вариант на ВМНВ храненето. Някои са по-близо до Палео, а други до Кето, а там също са различни нещата в някаква степен.
Отделно че и самите млечни продукти сами по себе си са проблем за някои хора, заради това че са млечни а не само заради лактозата в тях.
Права е съфорумката, като цяло от тях най-"безопасни" са ти най-маслените и най-зрелите. И то пак не са в количества да са ти основна храна, де. Сметана няма да те отрови ако си сложиш малко, но ти колко сметана можеш да погълнеш? Grinning Нали ще си капнеш малко в кафето или ако готвиш с нея тя пак не ти е основна съставка а там малко покрай някоя мръвка дето ще е главният герой?
По принцип, най-чиста работа е особено отначало да караш на месо/карантии/риби/яйца/гъби и като гарнитура зеленчуци. Полезни мазнини там зехтин, масло, авокадо, маслини, ако им сложиш и малко оцет още по-добре. Хубава проста и засищаща храна, то няма къде да "сбъркаш" с такава и няма какво да се чудиш.
Не знам какви са ти оплакванията и симптомите свързани с ИР но поне при мен след известно време имаше огромна разлика как се чувствах като цяло. Аз буквално бях забравила какво е да се чувстваш нормално, то все нещо не ми беше наред ама нали "то от стреса"... Та чак след това ако инцидентно изядях нещо което не е много подходящо за мен, усещах реално как ми се отразяваше. И това е времето да пробваш неща като повечето сирена, кисело мляко и подобни при теб как са. Аз преди това нямах никакъв начин да разбера, то все нещо не ми беше съвсем ОК ама кой да каже от кое по-напред?

Ако имаш желание, може да споделиш малко повече какви са проблемите при теб, какви са ти стойностите от изследването, друго какво си изследвала и т.н., в тая тема по неволя сме проучили тая материя доста. Може и да има какво още да помогнем.
Как си се хранила до момента? Виж и за дефицити на витамини и да ги попълваш, също толкова важни са.

# 188
  • София
Благодаря  за отговорите. Явно ще е на принципа проба-грешка. А аз така се зарадвах на ПДФ файла, че ще си имам в себе си настолно ръководство, но уви. Laughing

Натка, оплакванията при мен са доста, но и аз  отдавах всичко на стрес. Направих си профилактични изследвания на гликиран хемоглобин и глюкоза, защото майка ми беше с диабет и веднъж годишно се проверявам.  Гликираният хемоглобин беше на границата и ендокринолог ми пусна Обременяване с глюкоза + изследване на инсулин. Помолих го и за изследване на вит. Д, защото преди години имах проблем с него и се оказва, че и сега не е ОК.

В момента мога да покажа резултати от обременяването, инсулин и Вит. Д.

# 189
  • В центъра на моретата
И аз съм от новите. Наблюденията ми относно млечните продукти от информацията на етикетите. Най-ниско съдържание на въглехидрати от сирената има чедъра. Купувам такова от Лилд. Твърдата моцарелата също е с ниско съдържание. Има я настъргана и на калъп. Насърганата я вземам в опаковка от 2кг, разделям в торбички и замразявам. Тази, която е на калъп-не съм пробвала да замразя.   Моцарела в саламура не вземам. Кисело мляко-най-ниско съдържание, което съм виждала е 3,7 гр/100 гр мляко. Не е малко, с оглед и останалото количество ВХ, което ще се приеме през деня. А с 1-2 лъжици човек не се нахранва. Като цяло, гледаш етикетите и се надяваш да е написана истината. Прясно мляко не купувам от много ходини. Правя бадемово или купувам  (има без ВХ, но пък с консерванти и стабилизатори).

# 190
  • София
Ох! Кафето го  пия с много мляко. Ще трябва да пробвам с бадемово.

# 191
Настъргани сирена са удобство, но ги избягвам по принцип. И то не само защото са по-скъпи в такъв вид, обикновено им добавят нишесте или нещо подобно, за да не се слепват в пакета. Знаеш как е когато го настържеш ти вкъщи, слепва се нали? Няма да ме сбърка толкова това нишесте, то е малко, а и аз не гоня супер строго кето. Ама защо пък да го изям като мога и да не го? Grinning
Замразявала съм кашкавал, не би трябвало да е по-различно и за твърдата моцарела, те са горе-долу един тип сирене. Пробвай с някое малко парче и ще си знаеш дали ти допада след размразяване, според мен разликата не е голяма.

# 192
Pandachina, кое не е ясно?
Има хора толерират млечни? Има не ги толерират. Други са алергични.
Но имат лактоза. Тя е инсулиногенна. Тоест, ако консумираш млечни е важно как съчетаваш. Избягваш максимално самостоятелно да ги ядеш. Тоест чаша топло прясно мляко, кофичка кисело мляко. Нисък процент не ползваш. Написано е защо + и нишесте имат доста.
Аз лично съм пробвала да ям само извара и после изядох света.
Та, съчетаването е важно. Млечни съм яла на обяд днес. Ама съм яла сурова салата със зехтин и омлет с яйца, малко сирене и масло. Логично е да не ми пречи лактозата в случая.
Или пък съм направила кето баница с извара. Примерно съм сложила и сирене и извара, но има отделно друга мазнина.
Тоест извара ползвам понякога, но не самостоятелно.
Кисело мляко също не ми е редовно, но е винаги висок  %. Ясно е защо. Нишесте. И купувам подбрани марки, сигурни.
За прясното мляко пък да не говорим, там е високо латозно.
Има хора дори не знаят, че не толерират млечните.
Та няма противоречива информация.
Трагично Д, почвай да пиеш високи дози.
Миналата седмица купих един кашкавал веган от центъра. Ще го видя тия дни как е на вкус това нещо.

# 193
Пробвай да пиеш кафето със сметана - животинска. За мен е много, много по-вкусно, с кеф го пия, а като е с мляко... пия го само ако съм на зор за кафе, не ми харесва изобщо.

# 194
Сметаната за кафе в лидл смятам, че е хубава.
Тази мъничката. Може и по-голямата.

Аз обичам чисто, но заради стомаха сега се пазя.

Общи условия

Активация на акаунт