Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 85

• 69 628
  • 1 158
  •   1
Отговори
# 855
Здравейте, моля за мнение за Николай Недев от Сити клиник, насочиха ни за консултация при него и лъчеление там в Сити клиник. До сега е правена лъчетерапия в Онкото в Дървеница, където на всяка процедура се чакаше много. Къде са най-добри условията за лъчетерапия, за метастаза в черен дроб при рак на гърдата става дума. Благодаря предварително.

# 856
  • Sofia
Katty, обикновено онколога и Комисията решават дали първо химиотерапия или операция, но водещ е онколога при взимането на решения.
Останалите -хирург, образен, само могат да изразят мнение.

Да, да. Разбира се. Крайното решение е на онколозите.

Здравейте отново след малка пауза.
Преди около 3 седмици ми откриха 2 образувания в дясната гърда. След няколко прегледа при различни лекари, мамография, ямр всички казваха злокачествено, трябва да се направи биопсия. Попаднах в Онкологията при др Митова за биопсия, назначиха ми и пет скенер.
В крайна сметка имам 3 образувания в дясната и 1 в лявата гърда(под 2мм вижда се само на ЯМР). Биопсията мина, имам и резултати. Пет скенера го отложиха за след 2 седмици. Не знаех, но да споделя опит не трябва да си боледувал 2 седмици за Пет скенера.
Всичко това е в дървеница.
Сега доколкото съм разбрала е добре да се срещна с онколози. Записала съм си имената Ганчева сити, Мила Петрова или Щерев Надежда, и Консулова от онкологията. Опитвам се да си запиша час при някой. Правилно ли съм се ориентирала? Разбрах, че за всеки си е строго индивидуална връзката с лекаря, но дали има други, които да потърся?
В биопсията ми пише
Her2 негативен
Er позитивен
Pr позитивен
Ki67 3%
G2

Моля ви за насоки. Минах през бурните емоции, но все още не съм изплувала. Бях ви писала и преди да питам за хирург, тогава ме посъветвахте да търся онколог. Все още обаче ми се върти в главата не е ли важен хирурга също? В онкологията има специалисти, но бих искала да имам и друг вариант.

Ако някой е бил с моя вид тумор нека сподели какви са били стъпките при него.

Аз съм подобни характеристики, само където Ki67 ми е  малко по-голям процент. Трябва да има още информация от хистологията.  Дуктален или Лобуларен карцином? Размер? Вероятно, заради G2  има поне едно образувание, което е с по-големи размери?  И много важно, трябва да е взета биопсия от всяко образувание, за да се види дали е един и същи рак или са различни. И всяка отделна хистология да е с отделно описание, дори и ако се касае за един и същ рак.
Аз съм с предоперативна химиотерапия, заради размера. Не съм съвсем сигурна от кой размер на образуванието е минимума за тази терапия, защото около мен има жени с размери около 20мм и също са на предоперативна терапия.

За хирурга работата му е да вземе добра биопсия и след това, да се обсъди операцията. Това е неговата част.
Доктора от образната диагностика трябва  разчете резултата. И да даде становище, какво се вижда.
Изследване на хистологията - имунохистохимия.
И след, като всичко това е направено, идва ред на онколозите.

Последна редакция: вт, 13 авг 2024, 18:35 от Katty D

# 857
На ЯМР то излезнаха по-големи размери отколкото при другите образни. Понеже са с неправилна форма за две от дясната гърда в зависимост от ъгъла са между 13/29 мм. Третото в дясната е 2/3 мм. В лявата е 5/8мм.
Иначе на другите изследвания преди това виждаха само 2те по-големи и ги определяха с размери под 2см.
Др Митова веднага след биопсията излезна в отпуск. Не съм коментирала с нея резултатите все още.

# 858
  • Sofia
На ЯМР то излезнаха по-големи размери отколкото при другите образни. Понеже са с неправилна форма за две от дясната гърда в зависимост от ъгъла са между 13/29 мм. Третото в дясната е 2/3 мм. В лявата е 5/8мм.
Иначе на другите изследвания преди това виждаха само 2те по-големи и ги определяха с размери под 2см.
Др Митова веднага след биопсията излезна в отпуск. Не съм коментирала с нея резултатите все още.

ЯМР дава най-точни размери.
А дали всички изброени са категорично карцином? Взета ли е биопсия от четирите? Защото може да не се касае за рак при всички? Тоест това според мен би определило и стъпките на лечение.
При всички положения, каквото и да предприемат лекарите, ще е след ПЕТскенера.
Може докато чакаш за ПЕТскенера да си вземеш хистологията и да дадеш пробите на друго място за потвърждение на резултата.

Бъди спокойна! След, като всички резултати станат готови и посетиш избраните онколози и си усетиш твоя човек и след, като ти назначат лечение ( каквото и да е, дали първо операция или химиотерапия), ще се успокоиш напълно.

# 859
Възможно е да има предоперативна химиотерапия при образувание 2 см, ако ракът е ХЕР позитивен. Това е агресивен рак.
29 мм е голямо образувание, вероятно ще има предоперативна химиотерапия. На ЯМР се вижда добре, ако е рак, добър образен ще го види. Кривата на насищане с веществото - контраст, показва дали е рак. Ако е рак бързо се насища с контраст, стига пик и пада. Дано не ме чете някой рентгенолог, че кой знае колко глупаво обяснявам. При доброкачественото образувание няма такова насищане с контраст. Няма бърз пик.
Другото, което ги води е формата, както каза Виктор Йорданов, ракът е къдраво образувание.
Друго, четох в едни публикации, че ЯМР има способността малко да поувеличава размера. Не много, но има такава способност. Като цяло е най точния инструмент за диагностика на рак на гърдата.
Дисирея, изкачай си ПЕТ скена, дано е чист,  и отивай на консултация с онколог. Дори и да е мултифокален, не се шашкай, може да си направиш мастектомия с импланти. Аз съм с органосъхраняваща операция, но сериозно обмислям двойна мастектомия. Седи си ми в главата това, отлежава, мисля го.  Ще видим.
Момичета, от тоя Херцептин вдигнам кръвно и имам сърцебиене. Отшумяват ли тия екстри, като се спре?

# 860
  • Sofia
Възможно е да има предоперативна химиотерапия при образувание 2 см, ако ракът е ХЕР позитивен. Това е агресивен рак.
29 мм е голямо образувание, вероятно ще има предоперативна химиотерапия. На ЯМР се вижда добре, ако е рак, добър образен ще го види. Кривата на насищане с веществото - контраст, показва дали е рак. Ако е рак бързо се насища с контраст, стига пик и пада. Дано не ме чете някой рентгенолог, че кой знае колко глупаво обяснявам. При доброкачественото образувание няма такова насищане с контраст. Няма бърз пик.
Другото, което ги води е формата, както каза Виктор Йорданов, ракът е къдраво образувание.
Друго, четох в едни публикации, че ЯМР има способността малко да поувеличава размера. Не много, но има такава способност. Като цяло е най точния инструмент за диагностика на рак на гърдата.
Дисирея, изкачай си ПЕТ скена, дано е чист,  и отивай на консултация с онколог. Дори и да е мултифокален, не се шашкай, може да си направиш мастектомия с импланти. Аз съм с органосъхраняваща операция, но сериозно обмислям двойна мастектомия. Седи си ми в главата това, отлежава, мисля го.  Ще видим.
Момичета, от тоя Херцептин вдигнам кръвно и имам сърцебиене. Отшумяват ли тия екстри, като се спре?

haidi, благодаря за разяснението! Чичо ми беше рентгенелог и ако трябваше да го обясни но човек, извън лекарските среди, точно така щеше да го направи. Така, че много ти е достъпно обяснението.

Относно двойната мастектомия. В Щатите го прилагат и чисто превантивно. Случаят на Анджелина Джоли не е единствен, а и други млади момичета се решават на тази кардинална стъпка, когато имат роднина с рак на гърдата. А пък първа братовчедка на майка ми и нейната дъщеря живеят в Щатите и са с двойна мастектомия, като при майката са хванали нещата много в началото и не се наложила терапия след това, при дъщеря ѝ има лечение след операцията.

И аз да попитам за мнение. Предстои ми химиотерапия с Paclitaxel (taxol), като вливанията са 12 на брой ( всяка седмица), при добри кръвни показания могат да се вливат на две седмици - 4 на брой. Аз си мисля, че първият вариант 12 за 12 седмици би се понесъл по-леко, което си ми е важно. Някой дали е бил на тази схема и дали е преминал на 4 през 2 седмици , да ми каже каква е разликата? Ще съм много благодарна!

# 861
  • Северозапада
Katty D, аз бях на тази терапия 12 вливания всяка седмица. Проблеми имах при последните 2-3 вливания. Първите 1-2 дни след вливането имах грипоподобни симптоми - отпадналост, температура до 38 гр. и т.н. Иначе още на следващия ден си ходех на работа. Ако след това имаш и червена химия, бих препоръчала поставяне на порт за вливания, защото на мен от червените ми се съсипаха много вените на ръцете.
Аз съм с двойна мастектомия, като на дясната гърда ми е превантивно оперирана.

# 862
Аз бях на Паклитаксел 4 вливки на 2 седмици. Нямах някакви съществени проблеми, нито отлагания на вливки. При тази схема се слага задължително растежен фактор, който да крепи кръвните показатели. Него също понесох без проблеми, но знам, че страничен ефект е болка в костите. На мен ми беше важно да не се налага да живея в болницата и да намаля броя на престоите там и затова реших да съм на тази схема, като слава богу всичко мина добре. Важното е човек да избере варианта, който ще му носи повече спокойствие, защото всеки организъм реагира различно.

# 863
Аз съм с органосъхраняваща операция, но сериозно обмислям двойна мастектомия. Седи си ми в главата това, отлежава, мисля го.  Ще видим.
 haidi, аз също съм се замислила за двойна мастектомия. По отношение на херцептина - позната от болницата с предоперативна химия от доцетаксел  херцептин и перджета ми беше споделила,  че  след втората вливка е започнала да вдига пулс  140 от херцептина и са й изписали бетаблокер - конкорд. Мисля, че след приключване на вливките нямаше такъв проблем. При нея обаче няма херцептин за 1 г., защото впоследствие her й се оказа отр. Моят кардиолог ми изписа за всеки случай 1/2 бизогама от 5 мг. при нужда. Ако се наложи ще пия. До преди 2 г.вдигах кръвно и съм пила около 3-4 години по 1/4 бизогама, въпреки че ми беше изписана 1/2, защото много ми падаше кръвното.

Последна редакция: ср, 14 авг 2024, 14:08 от Vinci

# 864
Някой дали е бил на тази схема и дали е преминал на 4 през 2 седмици , да ми каже каква е разликата?
Аз бях през две седмици, заради пътуването, иначе първоначално ми го бяха написали през една да бъде.
Имах слаби болки в таза и краката и леко разстройство.
Повече ме тормозеше самото вливане, часовете седене и после пътуването.

# 865
  • Sofia
Момичета, много благодаря за споделянето! Със сигурност, ще ми помогнат при взимането на решение, ако разбира се, кръвните показатели го позволяват.

Katty D, аз бях на тази терапия 12 вливания всяка седмица. Проблеми имах при последните 2-3 вливания. Първите 1-2 дни след вливането имах грипоподобни симптоми - отпадналост, температура до 38 гр. и т.н. Иначе още на следващия ден си ходех на работа. Ако след това имаш и червена химия, бих препоръчала поставяне на порт за вливания, защото на мен от червените ми се съсипаха много вените на ръцете.
Аз съм с двойна мастектомия, като на дясната гърда ми е превантивно оперирана.

Ant G. В момента съм на червена химия, като вече минаха 3 от общо 4. За съжаление пропуснах да си сложа порт още в началото и затова повечето боцкания, които предстоят си ме притесняват, дали вените ще издържат. А дали на този етап мога да си сложа?

Аз бях на Паклитаксел 4 вливки на 2 седмици. Нямах някакви съществени проблеми, нито отлагания на вливки. При тази схема се слага задължително растежен фактор, който да крепи кръвните показатели. Него също понесох без проблеми, но знам, че страничен ефект е болка в костите. На мен ми беше важно да не се налага да живея в болницата и да намаля броя на престоите там и затова реших да съм на тази схема, като слава богу всичко мина добре. Важното е човек да избере варианта, който ще му носи повече спокойствие, защото всеки организъм реагира различно.

BellaBella, в момента  ми слагат растежен фактор, заради червената химия. Като цяло не се оплаквам. Да, има леки болки в костите, но се търпи. Надявам се, така да е и занапред. Не съм особено очарована да ходя всяка седмица на вливания, но ако ще го понеса по-леко бих го преглътната. Тепърва ми предстои и операция и гледам да го направя така, че както ти казваш да ми е по-спокойно. Лекувам се в Надежда и приема е само по документ, реално не те карат насила да стоиш там. Подписваш се, че няма да стоиш в болницата. Но, пак си е ангажимент да си при тях всеки понеделник и сряда (например), ако си на седмични вливания.

Някой дали е бил на тази схема и дали е преминал на 4 през 2 седмици , да ми каже каква е разликата?
Аз бях през две седмици, заради пътуването, иначе първоначално ми го бяха написали през една да бъде.
Имах слаби болки в таза и краката и леко разстройство.
Повече ме тормозеше самото вливане, часовете седене и после пътуването.

Opossum, да висенето също е голямо неудобство. Ако червената химия изтича за два часа и половина, около мен други с бяла ( като не знам точно какво съдържа), стоят по 4-6 часа.

# 866
  • Северозапада
Ако ползваш болничен, трябва да те хоспитализират за 3 дни на всеки 21 дни. Аз ползвах само първите 2 пъти и повече не са ме хоспитализирали. При мен първо започнаха с белите. Порт предполагам може да се сложи по всяко време. Трябва да питаш. Иначе белите са по-дълги. При мен се редуваха веднъж 4 часа, веднъж - 6 часа. Ние пътувахме по 400км всяка седмица. Накрая и на мен ми беше дошло в повече това пътуване.

# 867
Аз отказах седмичните вливки 12 бр. по съвет на Проф.Тимчева, тъй като имам Синдром на раздразненото дебело черво
 Проф.Тимчева ми каза, че декстаметазона, който се слага за премедикация, дразни червото и нямало да ми се отрази добре.

# 868
  • Sofia
Ако ползваш болничен, трябва да те хоспитализират за 3 дни на всеки 21 дни. Аз ползвах само първите 2 пъти и повече не са ме хоспитализирали. При мен първо започнаха с белите. Порт предполагам може да се сложи по всяко време. Трябва да питаш. Иначе белите са по-дълги. При мен се редуваха веднъж 4 часа, веднъж - 6 часа. Ние пътувахме по 400км всяка седмица. Накрая и на мен ми беше дошло в повече това пътуване.

Ant G. Ползвам, болничен да. Ще попитам за порт. Благодаря ти! Доста си пътувала! Шапка ти свалям за търпението.

Аз отказах седмичните вливки 12 бр. по съвет на Проф.Тимчева, тъй като имам Синдром на раздразненото дебело черво
 Проф.Тимчева ми каза, че декстаметазона, който се слага за премедикация, дразни червото и нямало да ми се отрази добре.

Vinci т.е. си била на 4 през 2 седмици? И не си имала проблем?
 На мен ми изписаха Декстаметазон на таблетки за гаденето. Не съм сигурна до колко помага, защото си имам гадене, но засега червата ми издържат. Дори и не съм сигурна кое хапче би ми помогнало да не ми се гади, защото на мен лесно ми се догажда. Пътуване, защото ми се спи, защото ми мирише на не знам си какво си. А сега, защото рязко намалих, дори спрях захарта и шоколада ( освен плодовете, но в тях има съвсем друга захар), имам чувството че ми пада кръвната захар и от това ми се гади. Общо взето организма ми все още се настройва на друг режим на хранене. И вече месец, не мога да се науча да ям малки порции, което също не е добре за стомаха.

# 869
Katty D,  при мен е следоперативна химия и съм с her 2 полож., първоначално ми предлагаха 1/ доцетаксел +  херцептин 12 седмици ( като сигурно са имали предвид палитаксел, а не доцетаксел, тъй като палитакселът е на седмични вливки) или 2/ доцетаксел, карбоплатина и херцептин. Отказах седмичните вливки по препоръка на проф.Тимчева, накрая започнах на 21 дни доцетаксел, херцептин и перджета.

Общи условия

Активация на акаунт