КРУИЗИ /Тема 19/

• 54 214
  • 757
  •   1
Отговори
# 525
...
На вторият ден от круиза, отивате до Customer service и чисто и просто ги молите да Ви премахнат  всички “gratuities” или “бакшиши” както им казвате на всички от Вашата кабина или “stateroom”. До сега не сме имали никакви проблеми с това на RC, MSC и Carnival за круизи пътуващи от Северна Америка. Само да вметна, че “спестените” $ сме ги оставяли пак на кораба или на брега на съответната държава под формата на напитки, сладки неща / платени /, подаръци и т.н.
Отделно на това сме давали бакшиш при всяка напитка и при чистене на стаята всеки път.
Съжалявам да го кажа, но това е много грозно!
Точно този съвет е от най-неподходящите!
Никога не правете така! Аз пътувам активно от 2008 и никога не съм си позволявала да го правя - не защото съм по-глупава от Вас, а защото искам всеки да получи добро заплащане за труда си. Не си мислете, че някой ей така спонтанно е измислил тази схема на плащане.
Уважаеми,
Грозно, не грозно това е положението! От 10години работя в същият бизнес, и съм от двете страни на монетата, така че всеки си има свое мнение по въпроса. Не съм седнал да плача, че в хотела който работа никой не го интересува какво става зад 'завесата", и виж ти дали подръжката ще получи някой екстра $. Вие не се притеснявайте за персонала, защото всеки си получава това под което се е подписал, другото отива за Алчните за печалба собственици, и вярвайте ми всеки ден виждам какво искат те, и на какво са способни с цел да си оправдаят "таргетите". Така че, не съдете хората!

# 526
Това да не си плащат гостите е честа практика в Америка, дори не са длъжни да обясняват защо. Аз съм работила за Карнивал (сервитьорка) и предпочитахме да ни дават бакшиша на ръка, защото заплатата по договор беше 75 долара през 2003г.

# 527
Това да не си плащат гостите е честа практика в Америка, дори не са длъжни да обясняват защо. Аз съм работила за Карнивал (сервитьорка) и предпочитахме да ни дават бакшиша на ръка, защото заплатата по договор беше 75 долара през 2003г.
А от задължителния бакшиш получавахте ли допълнителни бонуси? Любопитно ми е чисто от бизнес гледна точка.
Аз лично приветствам компании, където всичко е включено в цената, като Аида например.

# 528
  • Враца
Ще дам допълнителен щрих към разразилата се дискусия със следната информация- когато бяхме на Коста Смералда разговаряхме със сервитьора ни, с който се бяхме опознали пред предходните дни.
Беше от Индия и заплатата му беше 600евро за 16-часов работен ден всеки ден (без почивка). За последното мога да свидетелствам лично, защото 7 вечери ни обслужваше само той, а го виждахме междувременно и на блок-храненията през деня да обслужва ресторантите.
Тоест 20ина евро на ден чисти, като наистина- осигурена му е храна и покрив.
Като се замисля за размера на бакшишите- само от нас, 4ма човека, бакшишите са около 300 евро, а в месеца има 4 пъти по толкова човека във всяка кабина, то едва ли не би трябвало заплатата му да се печели само от бакшишите, но дали е така наистина?

Последна редакция: пт, 06 дек 2024, 12:32 от Трън в Очите

# 529
Да, имаше някакъв процент,  но беше минимален.  Последната вечер в ресторанта ако получиш голям бакшиш ( 20 долара)знаеш ,че госта не си е платил на компанията.

# 530
  • Горна Оряховица
И мен много ме дразни като се обявявя цена на круиз БЕЗ БАКШИШИ?! Щом се обявява така, значи може да не се платят? Всичко, което е задължително, трябва да бъде включено в крайната цена на круиза. Пристанищни такси, бакшиши...
И да не ти е 1ви круиз, нали трябва да можеш да си направиш сметката като теглиш чертата какво ще платиш.

# 531
  • Враца
Аз лично предпочитем в цената да не пише изрично, че има бакшиши. Някаква цена да има калкулирана, а какво включва е избор на предлагащия услугата. Така наречените бакшиши са ми като допълнителен метод за изцеждане на пари от почиващите.
Да сложат една твърда цена и всеки да си прецени дали тя го устройва или не.
А аз оставих на сервитьора бакшиш с подобен размер, само че в евро (20 евро), не би ми хрумнало, че си е помислил, че не съм си платила бакшишите от цената на круиза. Ако това си е помислил- вместо да изпишем вежди, сме изболи очи, така да се каже.

# 532
  • София
Да, имаше някакъв процент,  но беше минимален.  Последната вечер в ресторанта ако получиш голям бакшиш ( 20 долара)знаеш ,че госта не си е платил на компанията.

Моя опит с круизите не е много богат, но винаги оставяме по $10 на 3-4 дни (2 пъти за 7дневен круиз) на човека, който ни обслужва вечер в ресторанта (и някакви на този, чистещ стаята), като обаче дори не сме си помисляли да махаме задължителните бакшиши. Родителите ми имат около 10-тина круиза и обикновено се сближават със сервитьора. Той от своя страна им носи някоя друга каничка с вино, без да я записва, а те дават по 20-30$ на вечер. Отново,без да премахват задължителните бакшиши. Така че, не винаги едното е свързано с другото 🤷🏻‍♀️

# 533
Много спорна тема е тази с почти задължителните бакшиши, при круизи, екскурзии. Доста мои близки работят точно в тази сфера и на една и съща работа си изкарват различни суми от доволни клиенти. Защо ли?
След като е бакшиш не следва да е задължително, оставаш ако си доволен. А като клиентът трябва  го плати почти без избор, да си го включат в общата сума на офертата. При ТА е същото, доволен, недоволен парите на екскурзовода . А той на кой какво дава, въпрос. А дали всички са еднакво доволни, че   да плащат по равно?
Обикновенно оставяме на служителите, които  пряко ни обслужват.
Оставам на сервитьора, а за готвача и останалия персонал  би следвало да се погрижат собственика или управителя.За това плащам цена. Същото е и на кораба.

Последна редакция: пт, 06 дек 2024, 13:46 от Tony Maria 22

# 534
  • Някъде Там
Здравейте, искам да попитам горе долу колко като цена са тези бакшиши, които са включени и се плащат допълнително?
иначе се спрях на този, но през апликейшъна на RC и излиза по-евтин - нормално ли е това?

https://res.vivavoyage.co.uk/swift/cruise/package/1469859--5-Nig … iid=344963&lang=7

# 535
  • Sofia
Бакшишите са различни в зависимост от компанията, продължителността на круиза, типа настаняване и др., но започват от около 15$ на ден на човек.

# 536
  • Враца
Хора, помогнете!
На 02.12 запазихме круиз на MSC през seascanner. Влязохмев сайта на msc и наредихме първата вноска от 20 процента през сайта директно връзка с онлайн банкирането.
Днес получавам имейл, че не е платено и срокът е изтекъл.
Влизаме в банкирането и не излиза тази сума да е блокирана, нито пък наредена. Още си стои, че е със статус "потвърдено", обаче нататък не е минало, а обикновено тези неща си се придвижват служебно.

Опитвам се да вляза в сайта на MSC отново като предния път- по номер на резервацията, и не става- пита ме дали имам профил. Аз нямам, обаче правя профил, и изненада- не получавам в имейла имейл за потвърждение.
Тръгнах да търся имейл на MSC, за да им обясня ситуацията, обаче накрая на контактите излизат само някакви агенции н БГ и няма как да ги занимавам с резервация, която не е минала през тяхната агенция.
Какво ме съветвате, как да се оправя? В момента н мога да вляза в сайта, за да наредя повторно парите, но ако ги наредя- може да е и двойно плащане... не зная како ще стане.
Уфффф, започвам да съжалявам, честно ви казвам! Големи разправии! Аз обичам да ми е лесно, когато планирам почивки. Такива неща ме карат да ми се отще!

# 537
  • here and now
info@msc.com , на този мейл можеш да опиташ.
Може да им пишеш в някоя СМ, отдолу в дясно на сайта са изброени.
Не се шашкай. Стискаме палци всичко да се нареди.

# 538
  • гр. София
Seascanner ви е пренасочил към сайт на msc, така ли? Към кой по-точно - немски, американски....? Ако е американския по- добре се свържи с тях по телефона.

# 539
  • Враца
Seascanner ви е пренасочил към сайт на msc, така ли? Към кой по-точно - немски, американски....? Ако е американския по- добре се свържи с тях по телефона.

Немски.

info@msc.com , на този мейл можеш да опиташ.
Може да им пишеш в някоя СМ, отдолу в дясно на сайта са изброени.
Не се шашкай. Стискаме палци всичко да се нареди.
Окей, ще опитам.
Да правя ли опит да плащам втори път, или да не рискувам, за да не ме таксуват два пъти?

Общи условия

Активация на акаунт