Юнски книжен клуб - 2024

• 3 825
  • 51
  •   1
Отговори
# 15
Успях да прочета книгата. Обикновено не чета sci fi така че не знам доколко мога да направя сравнения с други автори.

Книгата ми допадна и наистина се чете бързо. Свързва физика с микробиология по интересен начин. Аз не съм специалист по физика, така че може би някои детайли бяха изгубени за мен Simple Smile 

Хареса ми 12 глава, в която героят и Роки учеха езиците един на друг. Темите за саможертвата, за човечеството като цяло също бяха интересни. Понякога хуморът беше може би като на ниво гимназия, но, да, правеше обстановката по-ведра. Развръзката ми допадна. Романът е приятен за четене. Радвам се, че не е дистопия.

Ще ми е интересно да прочета мнения на хора, които четат този жанр. Наивна ли е книгата според тях? (Мисля, че Финикс я предложи. Ще ми е интересно да прочета и по-подробно мнение от нея.)

# 16
Не знам на този етап колко подробно мнение е удачно да дам, но на мен много ми хареса, когато я четох преди време. Не съм толкова паметлива и имам намерение да си я поприпомня (както споменах вече ми убягва нещо за Страт - сещам се защо толкова я мразят някои фенове на книгата, но нямам спомен чак такива бурни чувства да е предизвикала при мен).
 Какво ми харесва в книгата- приятна за четене, има научен елемент (не мога тук да претендирам за компетентност, но е сравнително убедителен), един приятен герой (виждам, че е назован вече, затова ще го посоча - Роки), удивително сътрудничество (което много повече ми допада от неприятната теория за “тъмна гора” при един друг съвременен фантаст), както и решението за финала на книгата. Засега мога толкова да кажа, надявам се да е било без да издам нещо твърде съществено - за четящите все още.

# 17
Благодаря, fenyx!  Не съм чела Нийл Стивънсън, който е любим sci fi автор на човек, чието мнение уважавам. Не съм чела и нашумялата трилогия "Трите тела".  Затова ми е трудно да позиционирам романа на фона на други от жанра.

Страт не ми беше особено противна. Беше по-скоро като компютър програмиран с една единствена цел. Но кой знае как биха реагирали хората ако има такава заплаха за планетата? Дали наистина биха се обединили нации и човеци в името на обща цел? Думите на Страт за войни и дрязги, за съжаление, звучат по-реалистично. С други думи, аз не съм такъв оптимист за човечеството.

Последна редакция: ср, 12 юни 2024, 19:56 от Cool_Cat

# 18
Да, мисля, че тя имаше своите мотиви.

Филмът по книгата се очаква за 20.05.2026г.

# 19
  • Пловдив
Филм ще ми бъде интересно да гледам, но след две години не знам дали ще помня книгата.
Напълно подкрепям, че е лека и се чете бързо. Да попитам кой е Роки? Да нямате предвид Камен?

# 20
Предполагам, да някой вероятно чете на английски Simple Smile

# 21
А, да, тук преводачът е превел името, книгата имам четох на хартия преведена, но съм свикнала да го наричам Роки (заради препратката Роки- Адриана, която има като идея авторът).

# 22
Не мога вече да редактирам и допълня в предходното, затова е в нова публикация - започнах да си препрочитам книгата и това, което ме изненада в началото е, че въпреки, че се води разказа в сегашно време и 1 л.ед. ч., което при много други книги не харесвам като стил, тук не само че не ми е пречело, а така ме е увлякла преди време книгата, че беше станала сред предпочитаните от мен нови във фантастичния жанр. Вярно и, че хумористичния елемент е малко като за ученици, но пък постига своето. Разни реални малко поп-корн научни факти е използвал (несвързани на този етап с конкретната идея на книгата) и малко в това отношение ми напомня на един наш ютюбър, но не ми пречи. Разбира се, може и целевата му аудитория да са били  по-младите читатели.
Независимо, това което ми е останало като спомени от първия прочит е, че тогава много ми допадна цялата история и може би най-много това, че при него има оптимизъм, което при други - по-тежки и философски настроени фантасти е по-скоро обратното.

Последна редакция: пт, 14 юни 2024, 07:58 от fenyx

# 23
https://dox.abv.bg/download?id=aadbd5e4fb# - Линк за сваляне на книгата за юни

Побутвам ви да помислите за юли Simple Smile

# 24
https://dox.abv.bg/download?id=aadbd5e4fb# - Линк за сваляне на книгата за юни

Побутвам ви да помислите за юли Simple Smile
Благодаря за линка, но вече купих книгата на хартия. Първото ми впечатление е по-скоро негативно, но съм прочела само около 150 страници. Може нататък да стане по-интересно.
Скрит текст:
Те това: Австралийците вече бяха разбрали, че вътрешността на астрофагите
не е много по-различна от земния живот. Те имат нужда от въглерод и
кислород, за да образуват сложните протеини, необходими за ДНК,
митохондриите и всички други интересни неща. които се намират в
клетките.
е пълна глупост.
п.п. Книгата някак странно ми напомня "Сфера", но в кофти вариант.
----
Така, видях ѝ сметката. Оценка 3,5/5 заради
Скрит текст:
старанието на автора да се опита да създаде същество, което да прилича на извънземно. Осъществяването на първия контакт.... ами интересно представено, но постоянното използване на подръчни средства от ГГ и при него, и при първите експерименти с астрофагите беше дразнещо за мен. То ако ставаше така лесно... Самата идея за астрофагите - размери, жизнен цикъл, способност да изминават  разстояние до 8 светлинни години - има нужда от прецизиране, както и пресмятане относителността на времето в двете системи - Слънчевата и Тау Сети. Сметките в книгата са по-близки до тези за Сириус. Облакът на Оорт определено е пропуснат. Амоняк като основа за живот не е нова идея - съединението е полярно, азотът губи лесно водородните протони, също като кислорода от водата. Ксенонът явно е набутан повече заради името си /чужд/, отколкото заради проектираните свойства.
Докато четях книгата постоянно в мозъка ми изникваха пасажи от фантастики, които съм чела като дете - Калисто, Сфера, разказите на братя Стругацки и Кир Буличов, 2001 / Одисеята/ Кларк - където съм срещала същите обяснения.
Времевото построение - ту в настоящето, ту в миналото, определено ме напрягаше. От персонажите: Страт си е находка, на 100% покрива качествата за бюрократ от ЕС, но властта, с която разполагаше, е нереалистична. Камъначко /авторът хитро е използвал аналогията на броичната им система - петична + нула, с броя на крайниците им (при нас е десетична заради броя на пръстите)/ имаше прекалено човешки морал.
Може би, ако не бяха елементарните схеми на кораба - първото, което читателят вижда, когато отвори книгата - мнението ми нямаше да е толкова критично, но си признавам без бой, че именно те ми създадоха първото негативно впечатление.
Скрит текст:
Бих препоръчала книгата като интересно четиво само за хора, които не са чели класическата научна фантастика /без значение американска, английска, руска/.

Последна редакция: сб, 15 юни 2024, 19:56 от Аниш

# 25
Намерих нещо интересно за Анди Уеър, макар и свързано с друга, първата му книга - “Марсианецът”, както и с втората - “Артемида”, но може да е интересно за някого, слагам линк в скрит текст:

Колкото до “Проектът..” - и на втори прочит продължава да ми допада.

Последна редакция: нд, 16 юни 2024, 00:46 от fenyx

# 26
  • София
Благодаря за интервюто, fenyx!

Много се радвам, че предложих тази книга на Анди Уеър и се прие доста добре от повечето. И за мен не е типично да чета фантастика, но четох "Марсианецът" навремето като излезе и ми допадна.

На 1/3 съм от книгата, и тук като в "Марсианецът" доста ми допада мирогледа и този вътрешен драйв - да не се отказва, да не се отчайва, да продължава да е любопитен:-)

# 27
Точно това си мислех - защо ми харесва този автор, и в “Марсианецът”, и тук главният герой действа, не се отчайва, има оптимизъм в книгата. Няма тежка философия, а светлина и надежда. Това прави книгите приятни за четене и разтоварващи.

# 28
На мен също много ми харесва оптимизма и упоритостта на героя. Хем не е по своя воля там, но дава най-доброто от себе си.  Хареса ми и идеята, че два различни вида могат да се научат да общуват един с друг и толкова да се сближат. Мъчно ми стана, че няма как да продължат контактите си...
Не ме дразни ако научните факти не са изпипани до последен детайл.Като цяло, наистина много леко и приятно върви четенето.Не съм я прочела още и много се надявам и краят да е добър.

# 29
Няма да издавам краят, но на мен ми хареса. Едно от нещата в книгата, което също много ми харесва е сътрудничеството, а не надпреварата (която може да бъде с унищожителна цел) между видовете. Може да има научни пропуски, но не съм си поставяла за цел да проверявам фактите, това все пак е и развлекателна книга. Има автори в жанра, които пишат сериозна,”тежка” фантастика, но тук не съм търсила такава, а приятна, сравнително смислена и оставяща в крайна сметка позитивно настроение след прочита книга.

За юли ви давам идея - “Терапията” на Фитцек, сега гледам, че е актуална. Чела съм я, предлагам я сега, но лично аз не я харесах, за мен стилът на автора е скучен.

Последна редакция: нд, 16 юни 2024, 15:38 от fenyx

Общи условия

Активация на акаунт