НГДЕК - 3

• 33 197
  • 270
  •   1
Отговори
# 195
Аз моя съм го емнала с подготовка от сега (ще е в трети клас наесен Blush ), пък ще видим Blush
Честито на приетите деца!
Ще очаквам да споделяте мнения като почне учебната година Simple Smile

# 196
Защо още от сега сте се насочили към това у-ще? Четох доста противоречиви мнения за него и се чудя и аз дали наистина обучението е на ниво. Има деца, обучаващи се от 5ти до 7ми клас там, и след това не желаят да продължат/кандидатстват.
На мен като локация ми е близо и мислех, че още от 5ти клас започват латински/старобългарски език. Но май не е така. Тъй че и аз ще очаквам с любопитство как протича учебния процес от есента. Simple Smile

Аз моя съм го емнала с подготовка от сега (ще е в трети клас наесен Blush ), пък ще видим Blush

# 197
Защо още от сега сте се насочили към това у-ще? Четох доста противоречиви мнения за него и се чудя и аз дали наистина обучението е на ниво. Има деца, обучаващи се от 5ти до 7ми клас там, и след това не желаят да продължат/кандидатстват.
На мен като локация ми е близо и мислех, че още от 5ти клас започват латински/старобългарски език. Но май не е така. Тъй че и аз ще очаквам с любопитство как протича учебния процес от есента. Simple Smile

Латинският е 1 час в седмицата. Преподаваше се от бивш ученик на гимназията, в момента студент.
Не знам дали имат нови учители.
Старобългарски няма в периода 5-7-ми клас. Набляга се на историята в допълнителните часове.
Дава се един допълнителен вариант за училище след 7-ми клас, защото повечето деца успяват да покрият теста по история, който не е много лесен за външни ученици.
Наистина доста деца се махат и отиват в езиковите гимназии. Предполагам, защото не искат да задълбават толкова в историята.

# 198
...

Защото каквито и проблеми да има училището, мисля, че е сравнително добра алтернатива за прогимназиален етап (5-7клас).
Освен това много зависи дали ще се преместят до тогава в сградата на бившето 13-то училище. Ако да, ще му е много удобно.
И не на последно място, той е с хуманитарна насоченост. Езици, история..влекат го.
Любимо му е да играем детски "Стани богат" с въпроси от историята на България от рода на: На коя дата е обявена независимостта на България? Къде е провъзгласено Съединението? Къде е роден Паисий Хилендарски и т.н.
Затова мисля за това училище Simple Smile

# 199
Привет! Моето дете е прието, на мен изпитът си ми прилича на примерния тест, не виждам да е бил особено различен. Не е коментирала степента на трудност, но тя беше подготвена за по-трудно, включително тренираше да попълва таблица с важната информация за всяка от природните области, времеви линии, нарочно задавах въпроси извън учебника от типа на - кой е управлявал най-дълго, кои събития те карат да се гордееш, кои са срамните моменти в нашата история, защо точно АБ е избран за първи княз... искахме да разсъждава по събитията. Подготвена е по два учебника на различни издателства, всички уроци от "уча се",  2 помагала и атласи за 3 и 4 клас. Илинденско-преображенското всъщност го има в учебниците, но не е така подробно застъпено както да кажем войните и Конституцията. За мен учебниците не са хубаво съставени и оттам идват затрудненията. Цялостното ми впечатление за въпросите е, че дяволът е в детайлите 😏

От чисто любопитство, моля, да посочите къде точно се споменава за Илинденско-Преображенското въстание? Учебник, помагало, атлас....

# 200
Привет! Моето дете е прието, на мен изпитът си ми прилича на примерния тест, не виждам да е бил особено различен. Не е коментирала степента на трудност, но тя беше подготвена за по-трудно, включително тренираше да попълва таблица с важната информация за всяка от природните области, времеви линии, нарочно задавах въпроси извън учебника от типа на - кой е управлявал най-дълго, кои събития те карат да се гордееш, кои са срамните моменти в нашата история, защо точно АБ е избран за първи княз... искахме да разсъждава по събитията. Подготвена е по два учебника на различни издателства, всички уроци от "уча се",  2 помагала и атласи за 3 и 4 клас. Илинденско-преображенското всъщност го има в учебниците, но не е така подробно застъпено както да кажем войните и Конституцията. За мен учебниците не са хубаво съставени и оттам идват затрудненията. Цялостното ми впечатление за въпросите е, че дяволът е в детайлите 😏

От чисто любопитство, моля, да посочите къде точно се споменава за Илинденско-Преображенското въстание? Учебник, помагало, атлас....

Има го в учебника на Клет, в урока за войните - вярно, че е в едно изречение, но е факт, че го има. Също е отразено и в "линия на времето" в същия урок. Не можах да го намеря в учебника на Просвета и в помагалото към него.
Местата са малко и си трябва сериозна подготовка, много съм съгласна с горното, че "дяволът е в детайлите"

# 201
Най-подробно е написано за това въстание в учебника на издателство Домино, стр. 37, освен споменаването в Клет. Не е ок да има такава разлика в учебниците.
Истината е, че един въпрос не е решаващ за приема.

# 202
Значи децата трябва да учат по няколко учебника, така ли?
На отворените врати изрично подчертаха, че няма значение по учебника на кое издателство се учи в съответното училище, а сега се оказва, че не е съвсем така....

# 203
Не, просто на децата трябва да им е интересна историята, да разбират това, което знаят и да са будни и любпитни.
Ако не са учили за конкретна картинка и въстание - няма да ги събори този факт за влизането в училището.

# 204
Има го в урока за Балканските войни, казва се, че е зверски потушено и толкова. Споменато е и в учебника на Просвета и в този на Булвест. Не помня дали беше написано или ние вкъщи си го доразвихме, че тогава се разбира, че Македония без война не може да се освободи и логично скоро след него се случва Първата Балканска. Учебниците принципно покриват един и същ материал, но имат малки разлики, например нещо е обяснено с 2 изречения в единия учебник, в другия с 4, по друга тема обратното.  Помагала и атласи съм взимала защото обича, съвсем не са задължителни.

Последна редакция: ср, 25 юни 2025, 23:14 от Ven4e444

# 205
  • Sofia
Как е минал изпитът за вашите седмокласници днес? Какво споделят?
Моето дете се е затруднило на някои въпроси, по темата не съм сигурна дали всичко е написал също.

# 206
Как е минал изпитът за вашите седмокласници днес? Какво споделят?
Моето дете се е затруднило на някои въпроси, по темата не съм сигурна дали всичко е написал също.

Темата била ок, но тестовата част била гадна.

# 207
А коя тема се е паднала?

# 208
  • Sofia
За Паисий Хилендарски

# 209
  • София
Там е голяма тайна, дори не зная могат ли да се видят работите впоследствие. Няма и тестове в интернет.
Имам някакъв спомен за въпрос - да се опишат характерните за епохата неща от една картина. Която обаче беше така дребна и лошо разпечатана, че нищо не се виждаше, освен ако не я познаваш отпреди.
Да не говорим, че когато синът ми кандидатства, изпитът започна с 1,5 или 2 часа по-късно, а бяха извикани 1 час по-рано. Но нали са елит...

Общи условия

Активация на акаунт