НГДЕК - 3

• 33 652
  • 272
  •   1
Отговори
# 150
Да и още нещо в подкрепа на всичко до момента:  от психоза да не излезе истината за базата,  телефоните на децата се събират сутрин и им се дават в края на учебния ден.
...

За 3 години никога детето ми не е имало проблем да използва телефона си в междучасията и навсякъде из сградата.

# 151
От края на септември до началото на м.11 шестокласниците нямаха преподавател по БЕЛ , в този период нямаха и заместник, което за мен беше безумие. През 2025 за две седмици  преподавателят по БЕЛ отсъстваше, беше в болничен . Най – смущаващото в ситуацията е, че се касае за шестокласници , на които им предстои НВО и на този етап няма  адекватно решение за наваксване на пропуснатия материал -  допълнителни или заместващи часове. Аз лично съм много притеснена и ми предстои търсенето на частен учител по БЕЛ за детето си, за да компенсира изоставането в материала. В това училище има и прекрасни преподаватели, които дават душа и сърце за предмета си , визирам г- н Св. Петров по история. Но тази учебна година  цялостно ми усещане  не е добро, силно се надявам по БЕЛ ситуацията да се нормализира. Относно телефоните аз лично съм за да се оставят в началото на часовете и да се вземат в края, не мисля че са им необходими в междучасията.

Последна редакция: пн, 17 фев 2025, 08:38 от dess12

# 152
Това, което споделяте, е силно обезпокоително.
А какво обяснение дава ръководството на училището? Да няма учител по БЕЛ е наистина скандално.

# 153
Че това са слухове и спекулации.

# 154
  • Sofia
Това, което споделяте, е силно обезпокоително.
А какво обяснение дава ръководството на училището? Да няма учител по БЕЛ е наистина скандално.
Ръководството казва, че всичко е точно. Въпросният преподавател по БЕЛ, назначен по заместване след два месеца "усилено" търсене,  беше в сесия януари месец, та и той отсъстваше.Joy Не смятам, че това училище има бъдеще с това ръководство. И определено не смятам, че се справя с паралелките 5-7 клас.

# 155
  • Sofia
Все повече наближава кандидатстването и вече се чудя дали има алтернатива на НГДЕК в София. От обявените места след 7ми клас ми се струва адски трудно външно дете да влезе. Сякаш са планирани точно за продължаващите от 5ти клас ученици на самото училище. Бъркам ли някъде? Има ли шанс външно дете?
И има ли алтернатива в София за дете, което не обича математика, но живее за историята? Има ли друго подобно училище, може и частно?

# 156
Изобщо не е сигурно,  че децата от 7 глас в НГДЕК  ще кандидатстват в същото училище.  Така че има шанс за външни деца.

# 157
Все повече наближава кандидатстването и вече се чудя дали има алтернатива на НГДЕК в София. От обявените места след 7ми клас ми се струва адски трудно външно дете да влезе. Сякаш са планирани точно за продължаващите от 5ти клас ученици на самото училище. Бъркам ли някъде? Има ли шанс външно дете?
И има ли алтернатива в София за дете, което не обича математика, но живее за историята? Има ли друго подобно училище, може и частно?
Моите наблюдения са, че повечето деца не останаха в НГДЕК. Имаха високи резултати от НВО и голяма част отидоха в езиковите гимназии.
Има реален шанс за външни деца, но истината е, че изпитът не е лесен и е структуриран така, че дава предимство на децата от НГДЕК, те получават солидна подготовка по история.
Тук се написаха доста негативни мнения за учителите, но специално учителите по история са добри и децата ги харесваха.

# 158
Освен това не всички деца, които учат в прогимназиален етап в НГДЕК биват приемани пак там след 7ми клас.

# 159
Здравейте, аз също нещо започнах да се отказвам от НГДЕК. Дали знаете подобно училище за деца, които обичат литература и история, но не и математика (както е писала дамата по-горе)?

# 160
# 161
  • София
Здравейте, аз също нещо започнах да се отказвам от НГДЕК. Дали знаете подобно училище за деца, които обичат литература и история, но не и математика (както е писала дамата по-горе)?

За съжаление няма друго такова училище. Изобщо с профил история няма, а и във всяко училище искат и математика... Не разбирам, постоянно реват къде ли не, как математическите паралелки са малко, а никой не се сети, че такива с история например изобщо няма, или ако някоя паралелка се води такава, то имат примерно по 1 час повече от стандартната програма, което е нищо.
32ро е езиково, приема е с БЕЛ и Математика.

# 162
  • София
В 22-ро има профили БЕЛ/История и БЕЛ/Философия. В балообразуването от дипломата влиза оценка по история и оценка по БЕЛ, без математика. Профилирането, обаче е след 10 клас и програмата 8-10 си е като навсякъде...

# 163
Майка съм на второкласник, който много обича историята, въпреки, че все още не изучава такъв предмет. Знае сюжети и персонажи от Стария и Нов завет, познава в основни линии боговете от гръцката митология, интересува се от историята на древен Египет, историята на древния свят, описана в Библията, и от българската история. Аз самата съм завършила гимназията през далечната 1993 г., а съм влязла през още по-далечната 1988 г. Ако влезе след 4 клас, ще прекрачи прага на любимито ми училище 39 години по-късно от моите първи стъпки в него. Разбирам, че за близо четири десетилетия нещата няма как да са същите, затова бих помолила за пресни впечатления от родители на деца в прогимназията и по-специално на родители на деца в 5 клас. С болка чета доста отрицателни коментари, а те за съжаление твърде вероятно са достоверни. Имам колежка с дъщеря в 6 клас и друга с две деца в 9 и 10 клас и те не са във възторг от ръководството на училището и на организацията на учебния процес като цяло.
За съжаление в София няма алтернатива на такова училище, още едно време 22-ро беше нещо като възможност за напуснали ученици от НГДЕК. Някога във Варна имаше подобно училище, не знам дали съществува все още, както и Априловската гимназия в Габрово. Ние обаче сме от София и това не са варианти за нас.
Преди години бивши учители от НГДЕк създадоха частно училище - "балканското училище", но то не просъществува, пък и таксите му биха отказали мнозина.
Ще се радвам, ако някой даде актуална и прясна информация за училещето.

# 164

Разбира се, че има шанс. Не всички деца приети след 5-ти клас искат да останат в НГДЕК. Дъщеря ми сега е 7-ми клас в НГДЕК, историята й харесва и иска да остане, но много деца в нейния клас не искат. Децата приети след 5-ти клас обикновено попадат там, защото родителите им са взели решението, после много деца осъзнават, че това не е за тях. След 7-ми клас вече изборът е по-осъзнат.
Ако детето ви живее за историята, НГДЕК е неговото място, не мисля, че има по-добро. НГДЕК има своите минуси, в това няма спор, но преподавателите по история са много добри и нивото по история е много високо.

Общи условия

Активация на акаунт