За мъжете, които слушат жените си

• 8 370
  • 256
  •   1
Отговори
# 135
  • France
Честно казано, не бих се нагърбила изцяло с мениджмънта на семейството. Трудоемко е. Не бих го причинила еднолично и на половинката.

По принцип при брак преживялият партньор има достъп до разплащателните сметки директно. Не е необходимо да се изчаква края на процедурата. А винаги може да се сключи застраховка, чиято полица се изплаща изцяло на партньора. Това дава възможност да се спечели време за останалото.

# 136
  • София

По принцип при брак преживялият партньор има достъп до разплащателните сметки директно. Не е необходимо да се изчаква края на процедурата. А винаги може да се сключи застраховка, чиято полица се изплаща изцяло на партньора. Това дава възможност да се спечели време за останалото.
Няма такъв филм като директно като сметките са в чужбина, открива се наследство при нотариус, превеждат се документи и се чака. Второ, наследници със запазена част са децата, не преживелия съпруг. Трето, трябва да знаеш къде са тези сметки и какви са им номерата. Четвърто, това с полиците е ако си във Франция, в България е друг филм.

# 137
  • France
За разплащателните сметки не е нужно да се минава през нотариус. Може да има изключение ако парите са много, вече не знам подобности. Вече нотариусът сигурно накрая прави някакви сметки. Направено е за да може да се изчака спокойно през нужните 3 до 6 месеца.

# 138
  • В заешката дупка
Обикновено мъжете не им се занимава с бюрокращини като плащане на сметки, вноски на осигуровки, разпределяне на парите за манджи, данъци, автосервиз, нам кво. И с удоволствие делегират тези досадности.

А защо презумпцията е, че на жените им се занимава и не са им досадни поне някои от тези неща?

Хубавото е, че доста подобни плащания могат да стават автоматично по електронен път и да не ги мислиш въобще.

# 139
Е, досадни са им. Но ако мъжът не му е сила смятането, отвеян е, арт персона и тънъ, като ти дръпнат шалтера на тока при забравена за плащане сметка, все някой се организира да ги поеме тези неща.

# 140
  • София
За разплащателните сметки не е нужно да се минава през нотариус. Може да има изключение ако парите са много, вече не знам подобности. Вече нотариусът сигурно накрая прави някакви сметки. Направено е за да може да се изчака спокойно през нужните 3 до 6 месеца.
Това е във Франция ако си французин. Има и там други сметки, които не са автоматично СИО. Същото и тук, но тук не се минава през нотариус, а през администрацията.
Спориш пак не по въпроса, който беше дали в семейството единия от двамата е ок да си има отделни финанси и другия да не е наясно с тях. Това е много разпространено ако единия изкарва повече пари, обикновено мъжа. Дадох съвсем реален пример, ненужно е да ми обясняваш какво е станало, като то е станало, както го описах.

# 141
  • София
Честно казано, не бих се нагърбила изцяло с мениджмънта на семейството. Трудоемко е. Не бих го причинила еднолично и на половинката.

Абсолютно. А и е една от тези неблагодарни работи, които отнемат време и усилия, досадни са, а другият дори не разбира, че ги вършиш, докато не спреш. За мен и финансите, и мениджмънтът, и домакинството, трябва да се поемат и да могат да се поемат и от двамата. Защото ако единият да е аут, дори само временно, и всичко се срива. За мен е излишно човек сам да си подлага за такава кризисна ситуация, особено предвид, че обикновено друга криза я предизвиква, и се натрупват една върху друга.

# 142
  • София
Дааа. Аз нали минах баш през такава криза. Аз правех сметките, но изкарвах по-малко или понякога нищо юли-август. И като ни се стовари кризата баш юли-август и се почна
...

# 143
  • France
Много неща са ми се случвали и съм виждала, но чак да се стигне до спиране на шалтера - трябва да си голяма блейка.

Всяко семейство си има своята динамика и ако И двамата са ок - не виждам проблем.
За себе си не съм съгласна всичко да е СИО. И аз, и ММ си имаме свои сметки, до които другият няма достъп.
За другите държави не знам как е наистина, но във Франция разплащателните сметки не се блокират, дори и починалият да е с чуждо гражданство и бракът да не е в режим СИО.

# 144
  • София
Много неща са ми се случвали и съм виждала, но чак да се стигне до спиране на шалтера - трябва да си голяма блейка.

Всяко семейство си има своята динамика и ако И двамата са ок - не виждам проблем.
За себе си не съм съгласна всичко да е СИО. И аз, и ММ си имаме свои сметки, до които другият няма достъп.
За другите държави не знам как е наистина, но във Франция разплащателните сметки не се блокират, дори и починалият да е с чуждо гражданство и бракът да не е в режим СИО.
Била е блейка явно. Двамата бг граждани, тук живеят, имущество в количества и сметки във Франция. Нали се сещаш, че докато се намери кои са тези сметки, кое къде и какво е, минава време. На никой нищо не са му спрели, но явно и никой не е очаквал мъж на 50 в блестящо здраве да се гътне внезапно. Затова казвам, че е хубаво всичко да се знае и двамата да имат достъп при нужда. Познавам доста жени, които просто нямат никаква представа какви точно и къде са парите на съпруга, защото той е голямата работа. Например.
Пък иначе като не си съгласна всичко да е СИО си правиш брачен договор, иначе законът не ти признава нежеланието и при някаква ситуация твоето пак е общо. Освен ако не е наследство във вида, в който е получено.

# 145
  • София
Ама сметките в банките са лични, какво СИО?

# 146
  • France
Е, то не е сложно да се намерят сметките - прави се допитване до националната банка и всичко излиза. Ако е само в една държава и то в европейския съюз - нещата стават за дни. Предполагам, че става дума за солидни суми и наистина ще е имало нужда от нотариус, но ако сумите са под един таван - даже се минава без.

# 147
  • София
Е, то не е сложно да се намерят сметките - прави се допитване до националната банка и всичко излиза. Ако е само в една държава и то в европейския съюз - нещата стават за дни. Предполагам, че става дума за солидни суми и наистина ще е имало нужда от нотариус, но ако сумите са под един таван - даже се минава без.
Още от първоначалния разказ ставаше ясно, че говорим за сериозни суми, а и сериозни имоти със сериозни разходи. Няма нито да помня, нито да разказвам драми за 5-10 000 лв или евро. Просто го дадох за пример, защото е по-разпространено точно в сегмента хора опаричили се и без съответната СИО култура. Те дори не мислят децата им кой ще гледа и с какво, докато всичко, което е толкова заплетено се разплете и разреши.

# 148
  • France
Значи няма проблем да се плати на нотариус. Той намира и блокира спестовните сметки за да запази интересите на всички евентуални наследници и проверява дали има достатъчно кеш в разплащателната за да текат разходите. Това става бързо и безпроблемно. Трудната част е, когато всичко трябва да се дели и да се търсят неизвестни наследници.
Сигурно ù e трудно на съпругата, но де факто проблем няма.

# 149
  • София
Значи няма проблем да се плати на нотариус. Той намира и блокира спестовните сметки за да запази интересите на всички евентуални наследници и проверява дали има достатъчно кеш в разплащателната за да текат разходите. Това става бързо и безпроблемно. Трудната част е, когато всичко трябва да се дели и да се търсят неизвестни наследници.
Сигурно ù e трудно на съпругата, но де факто проблем няма.
Сестро, това беше преди 20 години и си беше проблем. Дадох го като пример. Хващаш се за пореден път за маловажен детайл от повествованието и така можеш да продължиш и 20 страници. Няма да допринасям за това и този път се изнасям  😉

Общи условия

Активация на акаунт