За мъжете, които слушат жените си

• 8 383
  • 256
  •   1
Отговори
# 150
  • France
Всъщност маловажен детайл е самата история, чиято цел ми убягва.

# 151
  • София
Всъщност маловажен детайл е самата история, чиято цел ми убягва.
Както обикновено. Дадох пример защо има СИО и е хубаво двамата съпрузи да си знаят финансите подробно. Връщай се в началото и чети като губиш нишката. Аз повече няма да ти отговарям из темите.

# 152
  • В заешката дупка
Аз виждам разлика между това всеки да си има сметки, до които другия да няма достъп, но и двамата да са наясно какво и колко имат заедно (не само сметките, но всякакви други активи) от една страна, и от друга - да си имат тайни сметки, активи, за които другият не знае. И не само заради неблагоприятни събития, а защото пълната информация за финансовите възможности на една семейство е предпоставка за по-оптимално финансово планиране и решения.

Последна редакция: нд, 09 юни 2024, 15:46 от ЧеКа

# 153
  • София
Че има мъже, които си крият разни приходи.
Аз така го разбирам.

# 154
Аз също не мисля, че всичко трябва да се знае и да е в кюпа. Може би затова и не съм сключвала брак досега. Joy
За съм да има общ семеен бюджет, който да се разпределя всички да са ок. Но не държа мъжът ми да си вкарва и дава всичките пари за семейството. Нито пък аз бих го правила. И Асан човек.
Резервирана съм и към общи ипотеки, кредити, задлъжнялости и купуване на общи имоти/земи.

# 155
  • France
Както има СИО, така може и да няма. Зависи от тяхното желание в момента на стъпване в брак. Последното може дори да се промени и след това в някои държави. Както не е и нужно да си знаят финансите и номерата на банковите сметки. Важното е да са разумни и общото домакинство да върви.

# 156
Ние сме с общи сметки и всеки има съответно карти, иначе защо влизате в някакъв частен случай на някой си, който имал сметки и починал рано, мисля, че темата е по принцип.

# 157
Мъжът да разпределя парите обикновено води до икономическо насилие. Хубаво е семейните пари да са достъпни и на двамата, и да имат равен глас. И жената е хубаво да си има свои пари, за да може да си тръгне
Добре де, ама само жената ли трябва да има чисто "свои" пари, пък на мъжа всичките са общи?
Аз си знаех, че е така според повечето жени, но е хубаво и черно на бяло да го види човек.
У нас семейни пари няма. Жена ми има сметка, аз имам сметка, вече и на голямото дете сме направили.
На моите (разплащателна и инвестиционна) им пише номерата в една папка, та ако умра жена ми и децата ми да могат ги изтеглят. Скрити неща, в смисъл закопано злато, което само аз да знам къде е, или имоти, купувани тайно и да съм заключил някъде нотариалния акт, нямам.

# 158
  • София
Мъжът да разпределя парите обикновено води до икономическо насилие. Хубаво е семейните пари да са достъпни и на двамата, и да имат равен глас. И жената е хубаво да си има свои пари, за да може да си тръгне
Добре де, ама само жената ли трябва да има чисто "свои" пари, пък на мъжа всичките са общи?
Аз си знаех, че е така според повечето жени, но е хубаво и черно на бяло да го види човек.

Вадиш от контекста отговор на друг коментар. И аз винаги съм била жената с пари и не съм си ги държала отделно. Човек ако се жени с режим на сио е нормално да е така. Сега като ме ми се дели и няма да се женя повече, много е просто.

# 159
  • France
Пак ще се проявя като дървен философ, но знае ли човек, може да е от полза.
Дори и имотите и превозните средства да са познати, е хубаво да се знае къде са документите. Да се намери сметка в чужбина е безпроблемно, но един загубен талон за МПС в България е направо драматично.

# 160
И аз винаги съм била жената с пари и не съм си ги държала отделно. Човек ако се жени с режим на сио е нормално да е така. Сега като ме ми се дели и няма да се женя повече, много е просто.
Защо да е нормално? СИО обхваща имоти и МПС, придобити по време на брака. Пари кеш, златни бижута, лични сметки, фирмени дялове и т.н. са си лични - включително и доходът е личен, никъде не пише, че доходът се дели 50/50.
Ако издръжката на семейството, с деца, разходи и всичко останало - е да речем 5000/месец, и жената дава 2500 и мъжът дава 2500, какво правят останалите? Ми той може да изкарва 5000, а тя - 6000. Каквото остане извън общите разходи, си е на двамата лично. То не значи, че не могат пак да обединят тези средства ако ще купуват нещо общо, но по принцип никъде не пише, че са длъжни или че е нормално.

# 161
Мъжът да разпределя парите обикновено води до икономическо насилие. Хубаво е семейните пари да са достъпни и на двамата, и да имат равен глас. И жената е хубаво да си има свои пари, за да може да си тръгне ако я бият или тормозят, или ако връзката се е изчерпала. Другото е патриархално робство.
В една идеална ситуация мъжът би трябвало да е в ролята си на по-голям провайдър от жена си, като за сметка на това тя компенсира с повече грижа за семейството и децата. Естествено, че парите, които той изкарва в такъв случай са общи и семейни и двамата имат право на равен глас.

В моето семейство аз изкарвам повече и се занимавам с финансите и инвестициите (семейният бюджет е обсъден и одобрен и от жена ми), тя се грижи повече (не изцяло) от мен за децата и дома. Парите и активите ни са общи. Всеки месец, за всеки от нас, има определена сума, която е за лични нужди. Всичко останало е за семейството. Не казвам, че това е най-добрата формула, но при нас работи добре.

# 162
  • София
СИО обхваща всичко. Няма нищо лично, освен наследствени имоти и пари. Като иска човек лични пари подписва режим на разделност или не се жени.

# 163
  • София
Това просто не е вярно. Личните пари, заплата, хонорари, сметки са лични.
//
И потребителските кредити са лични.

# 164
  • София
Аз нямам никакъв проблем всеки да си държи остатъка от доходите за себе си - нали затова работя, искам да си разполагам с парите. Но разбира се, това е приемливо, само ако и домашните задължения се делят. И, разбира се, ако средствата са достатъчни.

На Рийгън формулата също е балансирана, въпреки че аз лично не бих се навила. Искам и аз да напредвам финансово, да имам собствени инвестиции, а не просто да одобрявам бюджет с чужда заплата.

Общи условия

Активация на акаунт